skład:
3 szklanki mleka
3 paczki krakersów
2 paczk wiórek kokosowych (razem ma być 20 dag)
2 złótka
1 margaryna
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 łyżkę mąki przennej
1 łyzka mąki zmiemniaczanej
2 1/2szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. w 1/2 szklanki mleka rozrobić mąkę i zółtka, a następnie wlać to go gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu mieszając aż zgęstnieje, zyskując konsystencję budyniu i wystudzić.
Margarynę rozrobić mikserem, dodać budyń i wiórki kokosowe (ale troszeczkę ich pozostawić do posypania).
Na blasze ułożyć na dnie najpierw:
krakersy,
1/3 porcję kremu,
krakersy,
1/3 porcja kremu,
krakersy,
1/3 porcja kremu ( może być nawet troszkę mniej tej ostatniej)
wiórki kokosowe
Całość włożyć do lodówki.
Smacznego!!!!
,
Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Edited by Magdzik on 2003/07/29 15:48.
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Zrobiłam!!!! Wylizałam garnek :-))
Ale mi wyszło dosc lejące wiec nie wiem czy dobre; ktorejs z was wyszło takie do wykładania, wiec moze za mało mąki dałam? Do jutra jednak siedzi w lodówce, a potem ląduje w naszych żołądkach.
Ewa, Sandra, Sebastian
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Krakersy wchłoną wilgoć i bie będzie już takie płynne
,
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Faktycznie ciacho jest PYCHA!!!!!! Zjadłam od razu 2 kawałki.
Moze nastepnym razem dodam troche mniej cukru, bo bardzo słodkie, ale wysmienite.
Sąsiadka przyszła po przepis :-)))
Dzięki !! Wiecej takich poprosze.
Ewa, Sandra, Sebastian
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Zrobiłam Twoje Rafaelllo. Było super. Polecam!!!
NIka i Dominika (10,09,03)
M i D
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Dołączam się do wielbicielek tego ciacha.
Pychota.
I robi się je dość szybko…
Same plusy
Ps. Znika chyba jeszcze szybciej niż się je zrobiło
Bejka i Szymek 25.01.2004
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Czy mogę margarynę rozpuścić w garnku,czy musze miksować?
Klaudia ur 6.10.2003
zrobiłam- pychotka
Pyszne, tylko wg mojego gustu wystarczy pół szklanki cukru i tak bedzie słodkie ale nie do przesady. Polecam.
Justyna i 11 mies. Martynka
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Madziu, to po prostu NIEBO W GĘBIE, mój mąż jak się przyssał to nie mogłam Go od ciacha odpędzić. Sasiadka już wzięla przepis (“odstąpiłam” Jej “litościwie” kilka kawałków przy ogólnym niezadowoleniu mojego Męża Łasucha). Oby więcej takich przepisów… Pozdrawiam,
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
No, wstawione do lodówki. Krem smakuje rzeczywiście fajnie. Dziś wieczorem próba generalna – przychodzą goście.
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Zrobiła i dołączam się do grona wychwalających ten przepis.
Dla tym co robią pierwszy raz mała porada- zanim się spróbuje trzeba trochę poczekać aż się składniki przegryzą a krakersy nasiąkną kremem. Najlepsze się robi na drugi dzień. Mi troszkę przeszkadzał lekko słonawy smak krakersów, ale to była raczej siła sugestii- bo Ci co nie wiedzieli że to krakersy nie czuli soli. Łatwe, tanie i smaczne
Iwona i Wiktoria (11.08.03)
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Będę dziś czarować na jutrzejsza imprezę urodzinową męża.
W poniedziałek przekażę jak wyniki.
Łatwość i proste wykonanie jest mooocno zachęcające 🙂 No i te pozytywne opinie 🙂
Czy polecacie jakieś specjalne masło roslinne?
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
życzę smacznego!
A masełko zwykłe, najlepiej w kostce. No chyba, że masz jakieś swoje własne preferencje.
Buziaki dla malukiego bąbelka! Niech mu ciasto na rozruszanie idzie
,
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Dlatego ja teraz jak robilam to ciasto drugi raz, dalam 2 warstwy zwyklych herbatnikow i tylko jedna krakersow. I dla mnie bylo w sam raz. Niestety praiwe cale ciasto poszlo tego samego dnia, a rzeczywiscie nastepnego dnia bylo jeszcze pyszniejsze. Wiec polecam poczekac troszke dluzej, bo ciasto bezdie lepsze
Ewcia z Mają ur. 03.06.2003
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
A właśnie miałam pytać czy ktoś zrobił ciasto ze zwykłymi herbatnikami. A czy aby nie rozmiękają zbytnio te herbatniki?
No chyba że krakersy na sam spód.
Iwona i Wiktoria (11.08.03)
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
No wlasnie krakersy duzo szybciej nasiakalo i rozmiekaly, a herbatniki (takie Petit Beurre – chyba tak sie pisze) tego samego dnia jeszcze byly kruche (takze przetestowalam ciasto na roznych etapach nasiakniecia herbatnikow). I przyznam, ze najlepsze bylo wlasnie nastepnego dnia, kiedy te herbatniki bardzo rozmiekly. Na spod dalam herbatniki, potem krakersy, potem herbatniki. Aha…i jeszcze do masy oprocz wiorek dodaje jeszcze platki migdalow, bo nie pamietam czy to bylo w przepisie
Ewcia z Mają ur. 03.06.2003
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Dołączam do grona osób polecających to ciacho.
Dawno nie robiłam tak prostego i pysznego ciasta,
Poprostu suuuppppeeerr, mąż kiedy go zajada to aż mruczy
🙂 z zadowolenia.
Aga i Dawidek aniołek (10.12.2003)
polecam 😉
U nas smakuje wszystkim, zmodyfikowałam go troszkę. Na wierzch kłade truskawki i zalewam galaretką, efektowniej wygląda
Ela i Adaś 16.08.2003
Re: polecam 😉
świetny pomysł! godny wypróbowania!!!
,
Re: Biegnę jutro do sklepu po składniki i…
biorę się do dziela. Po przeczytaniu wszystkich recenzji tego przepisu muszę go wypróbować!
Kasia
Re: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!
Ja też bardzo lubię to ciasto i zasmakowało ono bardzo mojej rodzince i znajomym. Pierwszy raz zobaczyłam ten przepis na forum, ale troszkę zmieniony dostałam od koleżanki. Wychodzi chyba więcej masy bo ciasto robię z 1 litra mleka i 3 paczek wiórek kokosowych. Budyń robię bez żółtek, a masę robię z masłem. Palce lizać!!
Justi & Mati
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!