ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!

skład:
3 szklanki mleka
3 paczki krakersów
2 paczk wiórek kokosowych (razem ma być 20 dag)
2 złótka
1 margaryna
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 łyżkę mąki przennej
1 łyzka mąki zmiemniaczanej

2 1/2szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. w 1/2 szklanki mleka rozrobić mąkę i zółtka, a następnie wlać to go gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu mieszając aż zgęstnieje, zyskując konsystencję budyniu i wystudzić.
Margarynę rozrobić mikserem, dodać budyń i wiórki kokosowe (ale troszeczkę ich pozostawić do posypania).

Na blasze ułożyć na dnie najpierw:
krakersy,
1/3 porcję kremu,
krakersy,
1/3 porcja kremu,
krakersy,
1/3 porcja kremu ( może być nawet troszkę mniej tej ostatniej)
wiórki kokosowe

Całość włożyć do lodówki.

Smacznego!!!!

,

Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)

Edited by Magdzik on 2003/07/29 15:48.

Strona 6 odpowiedzi na pytanie: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!

  1. Hmm, tyle pochwal ze sie chyba skusze zeby na Thanksgiving zrobic. Tylkoegdzie ja make ziamniaczna dostane? Czy ona jest konieczna? Juz ktos wczesniej pytal ale nie doszukalam sie odpowiedzi?

    • robiłam i u mnie strasznie słone wyszło, chyba przez krakersy

      • Zamieszczone przez aga0411
        robiłam i u mnie strasznie słone wyszło, chyba przez krakersy

        a u mnie slodkie jak cholera i natepnym razem chyba wiecej krakersow dodam, a ilosc cukru zredukuje do polowy. 😉

        • w zasadzie możesz ugotować budyń :)… ale ten z przepisu duzo lepszy niż taki gotowy z torebki :)… a ciacho pyszne, już nie pamiętam ile razy je robiłam, schodzi normalnie na pniu… i proste do zrobienia jak przysłowiowa budowa cepa 😀

          Pozdrówki 🙂

          • Zamieszczone przez SuperBasiek
            w zasadzie możesz ugotować budyń :)… ale ten z przepisu duzo lepszy niż taki gotowy z torebki :)… a ciacho pyszne, już nie pamiętam ile razy je robiłam, schodzi normalnie na pniu… i proste do zrobienia jak przysłowiowa budowa cepa 😀

            Pozdrówki 🙂

            Wlasnie sie zastanawialam czy mozna waniliowym budyniem zastapic ten robiony od podstaw, tym bardziej ze ja maczki zemniaczej tu nie dostane, a co do maki pszennej tez nie jestem pewna i dodawalam jakas zwykla. Poza tym u nas budyn robi sie z zimnym mlekiem i nie musialabym czekac az odstygnie. 😉

            Mam pytanie co do margaryny – ile, tak w dg, bo nie wiem czy dobrze dodalam, no i jak dlugo mam to wszystko mieszac, bo mnie sie nic nie zwazylo… a przy moich umiejetnosciach kulinarych powinno bylo. Najchetniej to bym chciala zobaczyc ciasto na zdjeciu, bo nie jestem pewna konsystencji masy. Jak zalewalam krakersy budyn byl dosc zadki, w ciagu nocy w lodowce calosc dosc stezala, ale wkladajac na talerz i tak przypomina papke.

            • Juz sobie znalazlam zdjecie z Raffaello na necie. Nie wiem czy z tego samego przepisu bo moje bynajmniej tak nie wygladalo. Jak mam zagescic ten budyn? Mąką, wiorkami kokosowymi? A ile tych wiorkow w ogole mialo byc, bo chyba za malo dalam. No i czy maja byc slodzone czy w ogole sa nieslodzone, bo moje na pewno byly slodkie.

              A w ogole to ciacho wyszlo pucha, nawet takie rozmemlane. 😉 Od wczoraj ostatni kawalek mi sie ostal, zeby sobie poniedzialek w pracy oslodzic.

              • Zamieszczone przez aga0411
                robiłam i u mnie strasznie słone wyszło, chyba przez krakersy

                Następnym razem zamiast zwykłych krakersów,które są słone,weź te z sezamem powinno być lepsze,chociaż ja osobiście robię na biszkopcie
                no tylko czasami z braku czasu kupuję gotowe spody biszkoptowe

                • Pycha!!!

                  I jak łatwo się robi 🙂

                  • heksa mi brakło kremu
                    wczoraj robiłam
                    a to efekt

                    • Zamieszczone przez aga0411
                      heksa mi brakło kremu
                      wczoraj robiłam
                      a to efekt

                      No Tobie wyszlo takie w sam raz…. moje za drugim razem wyszlo juz bardziej zbite ale margaryne za bardzo bylo czuc (a i tak dodalam mniej niz w przepisie). Dzisiaj robie poraz kolejny, zeby na obiad Dziekczynny jutro do tesiciowej zabrac. Mam nadzieje, ze w koncu dopracuje proporcje. 😉

                      • Dziś się za to zabiorę 😀

                        • No i ja tez robilam, konsystencja idealna, ale czytalam co pisalyscie i zrobilam tak:
                          Ugotowalam ten budyn z przewpisu, ale dalam jednak wiecej maki ziemniaczanej, odrobine, chyba pol lyzki i dobrze zrobilam, bo wyszedl idealny budyn. Dalam mniej cukru ( w sumie trzy czwarte szklanki – czesc ugotowalam z mlekiem, czesc posniej dodalam). Paczke platkow kokosowych wrzucialam jeszze do goracego budyniu. Reste robilam wg przepisu, dalam zwykla margaryne jakas z biedronki – nie bylo nia czuc.
                          Co do warstw, to na spod dalam najpierw herbatniki i zaraz na nie polozylam krakersy (solone z biedronki innych nei bylo a nie mam czasu biegac po tysiacu sklepach) byla twarda “podeszwa” nic sie nie rozwalalo. Uwazalam zeby klasc krakers na herbatniku mimo ze luki sie w krakersach tworzyly, bo wtedy latwo sie kroilo na takie wlasnie herbatnikowe kwadraciki. na to wartwe kremu i na to herbatniki, krem krakersy krem i posypalam pokruszonymi herbatnikami. Do lodowki na noc (bo robilam wieczorem poznym) i rano bylo rewelacyjne – dodam ze nienawidze kokosu a to ciasto wcinalam ze smakiem (mezowi do pracy na urodziny zrobilam i tam tez podobno zjedli cale), jedynie na nastepny raz dalabym jeszcze mniej cukru i tyle. Poszla mi paczka krekersow i ponad paczka herbatnikow.

                          • No dobra-budyń wyszedł taki lejący się

                            Jak wleję na ciastka to się rozpłynie wszystko….wstawiłam do lodówki-może się zetnie

                            Potem na ciastka siup!

                            Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto Rafaello – bez pieczenia !!!

                            Dodaj komentarz

                            Angina u dwulatka

                            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                            Czytaj dalej →

                            Mozarella w ciąży

                            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                            Czytaj dalej →

                            Ile kosztuje żłobek?

                            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                            Czytaj dalej →

                            Dziewczyny po cc – dreny

                            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                            Czytaj dalej →

                            Meskie imie miedzynarodowe.

                            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                            Czytaj dalej →

                            Wielotorbielowatość nerek

                            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                            Czytaj dalej →

                            Ruchome kolano

                            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                            Czytaj dalej →
                            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                            Logo