Właśnie czytałam o dyni…. ciekawe przepisy. W życiu nic z dyni nie jadłam
Ach…prócz pestek;-)
A ja w tym roku wsiałam cukinię i obrodziła mi, ze hej!
Tylko, prócz smażonej jak kotlety /w jajku i bułce tartej/ na oleju i dodatku do leczo nie robiłam nic więcej…
34 odpowiedzi na pytanie: Cukinia – co z niej robicie?
na grilla ją!
w sobotę przygotowałam cukinię w marynacie (olej, dużo przypraw jakie były pod ręką), pokroiłam na to kilka ząbków czosnku – trochę postało w lodówce
na grilla postaw w aluminiowej foremce lub na tacce
na to położyłam jeszcze kawałki ugrillowanej piersi z kurczaka – przepyszne
mąż jeszcze wczoraj dojadał 😀
Zupę 🙂
Gotuję normalny wywar mięsny (ale można na samych warzywach), cukinię obieram, wydrążam pestki, resztę kroję w kostki i smażę na oliwie do miękkości. (w jeszcze innej wersji można z innymi warzywami – marchwią, pietruszką, selerem), potem łączę z wywarem, trochę gotuję razem i miksuję. Podaję z groszkiem ptysiowym.
Jak dla mnie trochę mało wyrazista w samku, ale moim dziewczynkom smakuje bardzo.
jutro zrobię zupkę – ciekawe czy dzieciom posmakuje. Tyle, że z grzankami, bo groszku to raczej nie dostanę
a w weekend będzie grillowana….kurcze muszę nabyć patelnię grilową
Możesz na zwykłej patelni usmażyć. Ja kroje w grupsze plastry na to kładę odrobinę czosnku drobno posiekanego i smaże na oliwie, po wyjęciu sypie pieprzem i solą pycha.
U mojego męża w rodzinie z cukini robią placki takie jak ziemniaczane. Cukinie ścierają na tarce dodają mąki i troche ziemniaka startego ale nie zawsze i smażą.
Ja robię ją tak: przekrajam wzdłuż na połówki, wydrążam środek i do kosza z nim. W miedzyczasie gotuję ryż, podsmażam na patelni cebulkę, paprykę, pieczarki, pomidory, dorzucam ryż i mam taki gęstawy sosik. Przyprawiam go do smaku i wypełniam nim wydrążone cukinie. Wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na wierzch kładę płatki masła, można posypać tartym serem lub wrzucić fetę – jak kto lubi i do piekarnika na 180 stopni, aż cukinia bedzie miękka.
Można dodać mielone mięso do sosu-wypełniacza, ale dla mnie to profanacja 😉
Smacznego! 😀
Moi lubią cukinięw dużą kostkę ugotowaną w osolonej wodzie, a na to masło i już 🙂
Tak samo jedzą brokuła i kalafiora.
gulasz z cukini dzisiaj właśnie robię pyyycha
MLASK!
jakie pyszności podajecie
placki z cukinii !!!
cukinia obrana ze skórki i wydrążona; zetrzeć na tartce, posolić – niech tak postoi 15 min; wycisnąć, dodać mąkę, (ilość zależna od wielkości cukinii – na oko 1/4 objętości mąki i 3/4 objętości cukinii), jajka (ilość też na oko :)), pieprz; już nie solić, bo sól pozostała jeszcze w cukinii. Wymieszać (jeśli ciasto jest za lużne dodać mąki) i smażyć na oleju.
do tego podaję tzatziki
Hit lata.
Zapiekana z makaronu, cukinii, kiełbaski (wędliny, mięsa co tam macie.)
Makaron rurki. Cuknię zcieram na grubych oczkach, solę i wrzucam na patelnię. Dodaję czosnek, jak się tak podgotuje dorzucam mięso w dowolnej postaci- czyli raz kiełbaski pokrojone, raz kurczak, lub inne cuda zależy co mam w lodówce. Dorzucam dużo bazylii pokrojonej. Doprawiam pieprzem, łączę z makaronem i postypuję serem. Moja rodzina nazwała to spagetti z cukinii, brzuchy po tym nie bolą jak po mielonym mięsie a smakuje aż palce lizać. 🙂
Oj tak to moje ulubione placki:D w domu jem je tylko ja z synkiem, wiec daje 0,5kg starkowanej cukini, 4 lyzki maki i jedno jajo. Rewelacja a ostatnio posypalam je startym serem
Oprócz tego co Ty:
Smaże placki – dodaje do ziemniaczanych, albo z samej cukinii.
Dusze z cebulką, doprawiając solą i pieprzem.
Robię sos warzywny do makaronu – pokrojona w kawałki cukinia (jak duża to bez pestek), papryka, starkowana marchewka, pokrojona cebula (krótkie piórka), pomidory bez miąższy pokrojone na kawałki. Duszę na odrobinie oliwy, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję śmietanę 18% łaciatą do sosów( pomarańczowy kartonik). Podaję z makaronem.
Robię tartę brunkową 🙂
No dobra….zrobiło się pyyyyyyyyyyyyysiutko
ale kto mi powie:
JAK PRZECHOWYWAĆ CUKINIĘ?
można mrozić np?
… naprawdę nie wiem:)
koleżanki me wekują leczo
Robie spaghetti z cukinia:D.
1) 1, 2 cukinie kroje na talarki, wrzucam na oliwe, dodaje czosnku soli, pieprzu troche bazylii, doprowadzam do miekkosci
2) w tym czasie gotuje makaroni
3) jak cukinia bedzie miekka dodaje pomidory z puchy ( wybieram te włoskie nie pamietam nazwy;)) czasem sa 2 puchy
4) makaroni odcedzam wrzucam na patelnie, dusze na koniec posypuje parmezanem, jest mniam:D.
Ciekawe przepisy wrzucacie zaraz sobie zapisze
Uwielbiam pieczoną na grillu 😀
Wczoraj dałam na pizzę 🙂 Pyszna była.
ja robię też placki ale takie na słodko 🙂
ciasto jak naleśniki trochę gęściejsze plus proszek do pieczenia. na koniec dodaje starkowaną cukinie i mieszam łyżką już. smażę na oleju.
na koniec posypuje cukrem pudrem. pycha.
albo łódeczki z cukinii.
łyżką wydrążam cukinię przekrojoną na pół (jak jest duża to obieram ze skórki, zresztą ostatnio obieram wszystkie).
na patelni smażę miesko mielone, dodaje warzywka jakie mam w domciu( cebula, papryka, kukurydza itp) ładnie się wszystko musi udusić.
wypełniam cukinię, posypuje startym serem i na jakieś kilka chwil do piekarnika – do miękkości cukinii i zapieczenia sera.
podaje polane sosem: beszamelowym, pieczarkowym, czosnkowym itp. w zależności od upodobań
mniam !
A ja robię zapiekankę z cukinii:D
cukinię, pomidory bez skórki i świeżego ogórka kroję w kostki, dość spore i wrzucam do naczynie żaroodpornego wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Fetę kroję w małe kosteczki i mieszam z resztą w naczyniu.
Na patelni podsmażam cebulę (pióra) i szynkę (w kosteczkach) lub kiełbaskę i dorzucam usmażone do całej reszty, mieszam.
Soli dodaję szczyptę, dużo koperku świeżego i bazylii. Piekę ok. 25 minut:)
Polecam, bo robi się bardzo szybko!! I oczywiście w lato dość tanio wychodzi:)
Smacznego!
ja robię podobnie tj
dzień wcześniej mięso mielone (ostatnio namiętnie kupuję w biedronce mielone z szynki jest chude i naprawdę dobre-polecam) mieszam z wyciśniętym czosnkiem (dużo!);), solą, bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą i pieprzem.
cukinię wydrążoną smaruję oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawami (sól, papryka) nakładam do cukinii mięso mielone, zawijam w folię aluminiową i na 35-40 minut wkładam do piekarnika na 160st:) uwielbiamy 🙂
jutro robię
mniam pyszności muszę pospisywac przepisy
Znasz odpowiedź na pytanie: Cukinia – co z niej robicie?