Ostatnimi czasy pochłonęło mnie zdobienie tortów/ciast/itd.
Zakasałam więc rękawy poczytałam troszkę, pogłówkowałam, poszukałam odpowiednich produktów i posurfowałam w necie w poszukiwaniu pomysłów.
Pierwszym moim tortem w tzw. stylu angielskim był torcik na 4 urodzinki Pawełka – zagorzałego fana bajki Auta.
Potem na urodzino-imieniny mojego męża zrobiłam mu takie ciacha:
Na Wielkanoc zrobiłam torcik makowy. Przepyszny. Podam przepis, a jakże. Torcik “stylizowany” na mazurka.
Teraz mnie czeka kolejne wyzwanie, bo mam urodzinki bąbelków w ten łikend oraz teścia, który akurat goszcząc u nas będzie miał również urodzinki.
A Wy macie jakieś słodkie inspiracje? Pochwalcie się swoimi dziełami 🙂
Strona 108 odpowiedzi na pytanie: Dekorowanie tortów/ciast :)
Witam dziewczyny. Powiem tak, nie do końca rozumiem o jaki krem chodzi? czy to kupny krem w proszku który trzeba z mlekiem ubić na sztywną masę? czy mówicie o śmietance kremówce? Ja robię różnie. Zawsze robię torty śmietankowe, ale czasami jak muszę mieć jakiś smak….ubijam średnio-sztywnie śmietankę i wsypuję smakowy krem w proszku(nie rozcieńczając) i ubijam do pożądanej konsystencji. 2- ubijam na sztywno śmietankę i dodaję rozpuszczoną (wody 2-3łyżki, albo w kawie smak będzie kawowy) ostudzoną żelatynę i ubijam aby wymieszać. Mam nadzieję że pomogłam. Jak by coś proszę pytać.
Jeszce raz przeczytałam wątek i widzę że chodzi o czekoladową śmietankę. Więc przypomniałam że raz robiłam śmietankę bez żelatyny na czekoladzie. Wszystko przygotowałam dzień wcześniej aby śmietanka zdążyła wystygnąć w lodówce przed ubijaniem. Wzięłam potrzebną ilość śmietanki rozgrzałam (nie gotowałam!!) dodałam 3-4 czekolady (300-400gr)! dokładnie rozpuściłam. Jak ostygła wstawiłam do lodówki. Kiedy ubiłam baaardzo czekoladową śmietankę była sztywna, bo czekolada trzymała kształt. Ale teraz tyle czekolady nie dodaję bo to taaaka bomba kaloryczna!!!!
Ja zrozumiałam że chodzi o zwykłą śmietane plus dodatkowo czekolada- no już sama nie wiem.
Ja zawsze robię torty śmietanowo- owocowe.
Ostatnio chodzi za mną taki tort ciemny np czekoladowo-wiśniowy albo makowy z kremem kawowym i wiśniami
To dzisiejszy mój torcik urodzinowy, oczywiście sama robiłam 🙂
ale mi smaka narobiłaś…… A ja na diecie
Carlain Jaki tort!!!! Owoce!!!! Cudny! Wiosnaaaa
Idę poszperać po szafkach, poszukam czegoś słodkiego ja niby staram się nie jeść słodkiego
Mój ostatni torcik
Śliczny- a z czego kwiatki bo wyglądają jak z rzodkiewki
Moja córka w sobotę ma urodziny i zażyczyła sobie Barbie a ja dalej nie robiłam masy cukrowej. Mam pianki ale jakoś nie jestem przekonana że mogłoby mi się udać- no w ostateczności mogłabym zdjąć masę jakby nie wyszła, posmarować kremem i ozdobić np kwiatkami. Co myślicie?
paulkatlen80 ”Śliczny- a z czego kwiatki bo wyglądają jak z rzodkiewki” Ja padnę!!!! Kwiatki z kremówki, cały tort ozdobiony śmietanką
Śmiało!!! Niema czego się obawiać!!! Myśle że, uda się masa z pianek. Aby pokryć całą spódnice trzeba chyba będzie użyć całą paczuszkę pianek. Radzę aby więcej kupić cukru pudru, bo ja brałam jak w przepisie podano, mi zabrakło, musiałam wszystko zostawić i lecieć do sklepu Przeczytałam aby masa była bardziej elastyczna trzeba dodać do pianek 50gr. masła. Fajna masa z masłem . Aby na pewno pokryć całą powierzchnie spódnicy (aby nie zabrakło gdzieś z tyłu albo z boku) ja widziałam jak dziewczyny na próbę, wzięli podobny kształt, narzuciły ręcznik potem wiedziały jaki wielki płat trzeba rozwałkować aby nie zabrakło. Mam nadzieję żę pomogłam ale dziewczyny doradzą z doświadczenia lepiej
Masę zawsze idzie ściągnąć oraz udekorować kremem. Ale jestem pewna że wszystko uda się
…czyli jednak nie rzodkiewka jestem zawiedziona
dzięki za wskazówki na pewno skorzystam.
a myślisz że dałoby radę upiec biszkopt w takiej zwykłej żeliwnej misce zamiast tortownicy- wtedy miałabym od razu gotową spódnicę bez ciachania.
Ps. dzięki za przytulaski
paulkatlen80 nie wiem czy da się upiec w żeliwnej misce Ale widziałam że dziewczyny robią w takich formach. Chyba większość takie coś posiada w domku. Ja też gdzieś w pawlaczu mam
oraz tu jest co nie co na temat tortu-lalki
kurcze, no ja mam taką foremkę do babki ale taką małą, a rodzinka żdżyrta(dużo zje) więc odpada.
Jajek mam po dach więc spróbuje z tą miską a jak nie wyjdzie to trudno. Tylko nie mam pojęcia z ilu jajek zrobić( miska ma dwa litry) i jak długo piec bo będzie węższa niż normalna tortownica i wyższa jakaś podpowiedź?
no, ta pierwsza ze zdjęcia by się zdała
paulkatlen80 No to spróbuj, ale myślę że w środku może źle upiec się albo zrób tak – większy okrągły tort, osobno upiec w foremce dla babki spódnicę wstaw małą lalkę, wstawić na okrągły tort Będzie duuuży tort i mini laleczka coś mi dzisiaj ciężko wszystko wytłumaczyć
po prostu genialny pomysł że też ja na to nie wpadłam
Wszystko zrozumiałam, oj postaram się – proszę trzymać kciukasy. Biszkopt to pikuś gorzej z przystrojeniem. A pamiętasz taką lalkę bobas ale by były jaja jak bym odwaliła tort z 50 jaj z bobasem w środku
A wracając do tortu to ta laleczka nie będzie znowu taka mini- raczej będzie wyglądała jakby na wózku inwalidzkim siedziała- przepraszam to nie jest śmieszne…..:Młotek:
Torciki piękne
ja lalę będę robiła jesienią
jak mi się uda to pokażę moją
paulkatlen80 jak mi się uda to pokażę moją!!!!!
Mam pytanie do dziewczyn, które robią mase lukierniczą z glukozy. Za każdym razem moja jest twarda i nie mięknie na drgi dzień w czym tkwi błąd.
Wow istne cudo
:D:D:D
A jeszcze takie pytanko- mam nadzieję że jeszcze mi ktoś odpowie bo zaraz biorę się do roboty, a mianowicie czy masa z pianek może być przygotowana dzień wcześniej czy muszę ją robić na gorąco że tak powiem chodzi mi czy na torcie nie stwardnieje?
Znasz odpowiedź na pytanie: Dekorowanie tortów/ciast :)