Forum: Karmienie

krowie mleko

obejrzałam to:
i tak sobie pomyślałam 😮 ze może właśnie zamiast mleka proszkowego mogłabym podawać małemu mleko krowie
mieszkam na wsi i miałabym dostęp do „dobrego” i czystego mleka
co sądziecie? czy to raczej zły pomysł?

jest tu ktoś kto podaje dzieciom takie mleko?

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: krowie mleko

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

chyba nie chodzi tylko o alergie ale wlasnie skald taki nie dla malutkiego dziecka jednak

a wiele z nas nawet moze nie wie dlaczego z wiekiem zaczynamy odczuwac powazne dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego
przyczyn moze byc wiele
jako jedna z nich jest takze wymieniana wlasnie wina karmienia nas krowim mlekiem od malenkosci

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kama28:Tak, jest mały.
Ale często zastanawiam się jak to jest, że my byliśmy karmieni właśnie takim kiedyś, trzeba by je tylko rozcieńczyć znacznie.
.

Mój tata 25 lat temu pracował jako lekarz na wsi „od wszystkiego” (a lekarzy rodzinnych jeszcze nie było ;)).
Jak tłumaczył babom, że niemowlę powinno jeść coś więcej niż mannę na mleku i jak widziały, że jego własny 9 miesięczny syn dostaje warzywa, mieso itd, to się wszystkie w głowy stukały, że „doktór zwariował”.
Przestały, jak zrobili badania kilku dzieciom i okazało się, że dzieci mają anemię, a jedno wylądowało z anemią w szpitalu (a po kaszy wygladały jak pączki w maśle – w przeciwieństwie do chudego „syna doktóra”)

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak1:Mój tata 25 lat temu pracował jako lekarz na wsi „od wszystkiego” (a lekarzy rodzinnych jeszcze nie było ;)).
Jak tłumaczył babom, że niemowlę powinno jeść coś więcej niż mannę na mleku i jak widziały, że jego własny 9 miesięczny syn dostaje warzywa, mieso itd, to się wszystkie w głowy stukały, że „doktór zwariował”.
Przestały, jak zrobili badania kilku dzieciom i okazało się, że dzieci mają anemię, a jedno wylądowało z anemią w szpitalu (a po kaszy wygladały jak pączki w maśle – w przeciwieństwie do chudego „syna doktóra”)

😀 fajna historia
wierze ze tak było, mieszkam na wsi i znam „takie myślenie”

kaktus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bubinek:A ja słyszałam (od lekarza zresztą), że właśnie lepsze woreczkowe niż kartonowe UHT. Ja na razie to poprzestaję na gotowych gerberkach z twarożkiem i jogurtem, ale przymierzam się do zrobienia „krowiego” budyniu

uht produkt mlekopodobny powiedziała dietetyczka mojej mamie;)

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez katakus:uht produkt mlekopodobny powiedziała dietetyczka mojej mamie;)

O uht tutaj:
[Zobacz stronę]

„Białka występujące w mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe, które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie mleka.”

>>> Kiedyś zastanawiałam się, dlaczego po świeżym mleku mam dolegliwości żołądkowe, a po uht nie – no i już wiem 🙂

Zdaje się, że pierwszy link nie działa, tutaj: [Zobacz stronę] ten sam art., tylko z uboższą szatą graficzną.

lilavati Dodane ponad rok temu,

Oglądała któraś? [Zobacz stronę]

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aniast:Oglądała któraś? [Zobacz stronę]

Nie oglądałam (w końcu w pracy jestem, nie mogę sobie filmu puścić ;)), ale z tego co napisali to nie ma tam nic odkrywczego…
Co do strat witamin w „obrabianym” mleku (czyżbym zamieniała się w orędowniczkę uht 😉 – chyba się nudzę w pracy :D), to z tego co znalazłam:

wit. B2:
Witamina B2 jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Dobrze rozpuszcza się w 10% roztworze mocznika. W tłuszczu i rozpuszczalnikach tłuszczowych nie rozpuszcza się wcale. W kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi. Promienie ultrafioletowe niszczą ją łatwo w środowisku obojętnym a nawet kwaśnym.
Dlatego mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach. Preparaty witaminy B2 w roztworach powinny być pakowane w butelki lub ampułki z ciemnego szkła (zwykle brązowego). Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych
([Zobacz stronę])

>>> więc chyba lepsze kartonikowe UHT niz świeże w przezroczystym opakowaniu :/?

wit. b6:
Nazwa witamina B6 obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne działanie biologiczne.

Pirydoksyna jest białym krystalicznym proszkiem, lekko gorzkawym o temperaturze topnienia 160°C. Rozpuszcza się w wodzie, słabo w 95% alkoholu etylowym, nie rozpuszcza się w eterze. Jest odporna na działanie temperatury i utlenianie, podatna na działanie promieniowania ultrafioletowego. Syntetyczna pirydoksyna jest produkowana w postaci chlorowodorku. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów (transaminaz, dekarboksylaz, dezaminaz, oksydaz) katalizujących przemiany biochemiczne białek, tłuszczów i węglowodanów. W przemianach niektórych aminokwasów jak np.: tryptofanu, fenyloalaniny i tyrozyny pełnią szczególną rolę katalizując kolejne etapy przekształceń związków chemicznych

([Zobacz stronę])

>>> j.w. ?

Wit C:
Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe). Pozostałe produkty: masło, mleko krowie, mięso, produkty zbożowe zawierają niewielkie ilości witaminy C.

Uwzględniając krajowe racje pokarmowe głównym źródłem witaminy C są ziemniaki 37%, następnie owoce 31% i warzywa około 28% ogólnej zawartości tej witaminy w racji pokarmowej. Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce. Bardzo ubogim źródłem tej witaminy jest między innymi marchew i cebula

>>> tu bym nie płakała nad stratami w mleku 😉

Kwas foliowy:

Związki typu kwasu folowego (foliowego) są bardzo szeroko rozpowszechnione w naturze. Występują one w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwł. w zielonych warzywach liściastych oraz w wątrobie i drożdżach.

Witamina ta występuje w produktach spożywczych w bardzo zróżnicowanych ilościach. Dobrym jej źródłem są warzywa i owoce bogate również w witaminę C np.: pomarańcze, brukselka, kapusta włoska oraz warzywa i owoce będące źródłem beta-karotenu między innymi liście pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja zawierająca od 150 – 250mg w 100g produktu).

Folany są wrażliwe na gotowanie. Chroni je natomiast dodatek kwasu askorbinowego (witaminy C).

>>> Tu też jakoś nie bolałabym bardzo nad stratami 😉

Może patrzę wybiórczo, ale dla mnie mleko powinno byc przede wszystkim źródłem białka i wapnia, jogurty i kefiry mają jeszcze jakieś tam bakterie i probiotyki – więc najlepiej robić je w domu, kupne traktuję na zasadzie deserków, więc też jakiejś powalajacej wartości odżywczej sie nie spodziewam ;), masło już dawno z lupą kupuje, żeby odczytać skład napisany drobnym drukiem ;), sery żółte z dodatkiem olejów juz na szczęście muszą się nazywać „produktemi seropodobnymi” (topione też trzeba zlupą kupować, bo tu nadal dowolność nazw).
No cóż ,jak byłam mała trzeba było się nagimnastykować, żeby cokolwiek kupić, teraz trzeba się nagimnastykować, żeby kupić to co się ma zamiar…

Powiedzieli w programie coś więcej?

bubinek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak1:Kartonowe lub butelkowe też można kupić świeże (tzn. nie UHT) 🙂

Jasne, chodziło mi tylko o rozgraniczenie UHT od nieUHT.
A właściwie od kiedy można teraz podawać dzieciom produkty zawierające jogurt albo twarożek? Tak zgodnie ze schematem żywienia?

kasiau Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bubinek:A właściwie od kiedy można teraz podawać dzieciom produkty zawierające jogurt albo twarożek? Tak zgodnie ze schematem żywienia?

z tego co pamiętam to mozna podawać je od 11-12 m-ca

kama28 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bubinek:Jasne, chodziło mi tylko o rozgraniczenie UHT od nieUHT.
A właściwie od kiedy można teraz podawać dzieciom produkty zawierające jogurt albo twarożek? Tak zgodnie ze schematem żywienia?

Po skończeniu roku.

bubinek Dodane ponad rok temu,

Myślałam,że wcześniej można, nawet chyba widziałam jakieś deserki z jogurtem po 6 miesiącu. Gerbera chyba

ortho Dodane ponad rok temu,

Ja jednak nie zaryzykowałabym podania mleka prosto od krowy dziecku (a już na pewno nieprzegotowanego). Wolałam dmuchać na zimne i wprowadzanie nabiału zaczęłam ostrożnie od misiowych jogurcików, a potem jak zobaczyłam, że nie ma żadnych sensacji, to doszły twarożki itp. Na szczęście skazy białkowej nie ma.

Znasz odpowiedź na pytanie: krowie mleko?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oczekując na dziecko
Swędzące piersi :(( Pomóżcie!
Witam, jestem w 24 tc i od 2 tyg.swędzi mnie pierś, póki co tylko jedna, a pod spodem pojawiły się bąbelki z wodą. Rozdrapałam już tak, że aż mam rane. Mówiłam
Czytaj dalej
Polecam
krzesełko uczydełko czy stolik
co jest lepsze - krzesełko uczydełko czy stolik interaktywny, bo nie wiem na co się zdecydować
Czytaj dalej