kto odda fajne przepisy na cel charytatywny?

wytlumacze w kilu slowach
razem z babkami z mojej szkoly zalozylysmy klub ksiazki, ktory opocz tego, ze czyta ksiazki i spotyka sie, zeby o nich porozmawiac, ma w zalozeniu zrobic cos w celach charytatywnych
wymyslilysmy, ze zbierzemy kilkadziesiat przepisow i wydamy ksiazke kucharska, ktora sprzedamy na festiwalu sztuk w naszej szkole, a pieniadze mamy przekazac na fundacje, ktora wspiera start w zycie bulgarskich sierot

potrzebujemy kielkudziesieciu przepisow, ktore nie pochodza wprost z internetu, zeby uniknac problemow z prawami autorskimi
ja oddaje swoja zmodyfikowana tarte cytrynowa, chleb bananowy i ktores z prostych curry, dorzuce tez pierogi (po polsku w koncu, nie?)

ale chcialabym jakiejs inspiracji z zewnatrz

gdyby ktoras z was zechciala podzielic sie czyms od siebie, najchetniej przepisem oryginalnym, lub lekko zmodyfikowanym, bylabym niezmiernie wdzieczna

15 odpowiedzi na pytanie: kto odda fajne przepisy na cel charytatywny?

  1. potrawka pieczarkowa ze smazonym ryzem…

    o,5 kg malych pieczarek
    2 torebki ryzu
    3 duze cebule
    2 kostki rozołowe

    pieczarki smazysz w całosci, z pokrojoną w kostke cebulką.Ryż smazysz oddzielnie na patelni, az porządnie zbrązowieje( uwaga..latwo przypalić to cudo…;/ )
    potem ten usmazony ryż gotujesz w rosołku.( ile torebek ryzu tyle kostek rozołowych i tyle szklanek wody ). Na sam koniec ryz i uzmazone pieczarki wymieszac i smacznego 😀

    az mi slinka poleciala.. niam..

    aaa czasami dodaje jeszcze do tego ugotowaną fasolke szparagową..

    • aaa i napisze przepis na szybkie zarcie mego brata ( i moje )

      ugotowaną fasolke szparagową, wymieszac z usmazonym boczkiem ( lub jakąś tam kiełbaską ), cebulką i smazonym jajkiem, doprawić i jesc..

      • Kanta! Nie wiem czy fajny przepis, ale wielu osobom (niekoniecznie z forum) bardzo smakuje. To taki wabik. Jak mówię, że będzie to znajomi walą drzwiami i oknami 😉

        • dzieki, laski, rewelacyjnie!
          wydebilam od znajomej przepis na rybe z szynka serrano
          tez dorzuce:)

          • To ja dorzucę mój przepis na tartę z jabłkami pod bezową chmurką 🙂

            • fajna, prosta sałatka i NIE z netu:

              Ugotowana fasolka szparagowa lub masłowa, pomidor, jajko na twardo- wszystko pokroić w duże kawałki, sól, pieprz i pochlapać lekko majonezem. Układam na płaskim półmisku, miesza sobie każdy sam dopiero na talerzu. Najpyszniejsza w sezonie pomidorowym.

              • kanto, przepis na ”moje” śliwki w boczku znam juz jakieś 10 lat, dostałam go od koleżanki z pracy… ale w necie gdzieś już się na jego modyfikację natknełam

                ale jak się przyda to proszę:

                w śliwki kalifornijskie upychamy po jednym migdale (obranym), owijamy plastrem boczku wędzonego surowego, spiamy wykałaczką;
                i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 4-5 minut;

                • oddaje moje tiramisu, bo kto jak nie ja;)

                  • mogę oddać też na spaghetti zielone i zupę, krem z brokułów:)
                    Mąż pyta czy ma zrobić zdjęcia potraw;)

                    • dzieki laski, fajne jestescie;)
                      biore jak leci wsjo, bede wyprobowywac (cos za dlugie mi to slowo wyszlo, pewnie gdzies zrobilam blad), bo zeby podniesc zainteresowanie kupnem, chcemy robic zdjecia nas samych w trakcie gotowania (ktory bachor nie chce zobaczyc swojego nauczyciela w fartuchu i upapranego ciastem?)
                      wczoraj wykombinowalam sama przepis na pstraga z nadzieniem, tez dorzuce:)

                      • jeszcze mge dorzucić przepis na kotlety ryzowe. niewiem czy jest w necie… ale ja mam go od kolezanki..już ze 12 lat..

                        3 torebki ugotowanego ostudzonego ryzu, 4 jaja, pieprz sól,i inne wióry do smaku..zagniesc to tak jak na mielone i smarzyc..
                        dobre ( najlepsze dla mnie ) są podawane z sosem pieczarkowym..

                        • to i ja coś dodam (nie wiem czy taki przepis jest w necie,ale ja to robię kilka lat)

                          Piersi w sosie słodko-kwaśnym
                          sos
                          1 łyżka octu
                          1 łyżka koncentratu pomidorowego
                          1 łyżka miodu
                          2 łyżki sosu sojowo-grzybowego(ewentualnie sojowego) ja używam TaoTao
                          2 ząbki czosnku
                          pieprz,sól papryka słodka

                          0.75 kg piersi pokroić w paski, zaprawić papryką słodką(porządnie obtoczyć) i maggi w płynie(dużo,u mnie prawie pływa)
                          odstawić na 2 godz. i potem usmażyć na oleju(niezbyt mocno)

                          warzywa(mieszanka olsztyńska,chińska lub 8-składnikowa)
                          -z chińską wychodzi najbardziej wyrazisty smak,ale nie każdy lubi

                          wszystko razem wrzucić do garnka i dusić do miękkości(jak będzie gęste dodać troszkę wody)
                          na koniec zaprawić słodką śmietaną

                          • Ja też się chętnie podzielę własnoręcznie obmyślanymi przepisami.

                            Po pierwsze:

                            A po drugie K U R C Z A K P O K R E O L S K U (przepis mocno przerobiony, za jakąś starą książką. I zupełnie nie wiem, dlaczego się nazywa po kreolsku. :))

                            1 duża pierś kurczaka (może być też indyk)
                            2 puszki pomidorów (oczywiście zamiast najlepiej odpowiednia ilość świeżych i pachnących)
                            1 świeża papryka czerwona
                            1 cebula
                            Dodatki: tymianek, czosnek, masło, papryka ostra, sól, pieprz

                            Rozpuszczamy w kociołku 2 łyżki masła. Do tego dodajemy pomidory. Trzeba to dusić powoli, dodając płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki pieprzu, 1/8 łyżeczki chili (można więcej, jak ktoś lubi ostro). Potem do tego 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku i łyżkę tymianku (albo nawet więcej) – intensywny aromat czosnku i tymianku to podstawa tej potrrawy.
                            Kurczaka obsmażamy oddzielnie i dodajemy do pomidorów odsączonego z tłuszczu.
                            I oddzielnie na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Jeśli sos jest bardzo rzadki, można to zagęścić mąką.
                            No i na końcu trzeba wszystko połączyć i dusić jakieś 30 min.
                            Podawać z ryżem.

                            • chciałabym pomóc, ale ja gotuję baaaardzo prosto.
                              Szczyt skomplikowania tutaj:

                              Kurczak z ryżem jest potrawą “autorską” żony mojego ojca (tyle że ona kroiła warzywa, ja daję mrożonkę) – jeśli by Ci pasował, możesz wykorzystać

                              • Kanta, jeśli sie nada to oddaję amonity bez jajek 🙂
                                oraz cukinie i bakłażany w occie z oliwa i parmezanem
                                i kluski dyniowe 🙂

                                400-450 g puree z upieczonej dyni
                                2 jajka
                                mąka (nie wiem ile) jak bede robić nastepnym razem to zważę
                                wymieszać na niezbyt gęste ciasto, robić kluski, gotować
                                pycha do mięsa, albo z masłem szałwiowym…

                                Znasz odpowiedź na pytanie: kto odda fajne przepisy na cel charytatywny?

                                Dodaj komentarz

                                Czy mechacenie podlega reklamacji?

                                Zmechacony płaszcz Pod koniec października kupiłam płaszcz. Kosztował 350zł. Dla mnie był to spory wydatek. Panie w sklepie zapewniały, że płaszcz jest od dobrego producenta i jest świetnej jakości. Przyznam,...

                                Czytaj dalej →

                                W majtkach czy bez?

                                Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...

                                Czytaj dalej →

                                Imię Nataniel – zbyt dziwne?

                                Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...

                                Czytaj dalej →

                                Gdzie zrobić obdukcję?

                                Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...

                                Czytaj dalej →

                                Niepokoje w rozwoju rocznego dziecka

                                Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general