Forum: Książka kucharska
Marynaty, sosy, dipy
Zapraszam do dzielenia się swoimi hitami 🙂
Zapraszam do dzielenia się swoimi hitami 🙂
Mam (wg mnie) wielki problem. Amelka 26 lutego skończyła 2 latka. Od urodzenia była bardzo żywiołowym dzieckiem. Kiepsko spała i ma bardzo silny charakter. Pewnie to moja i męża wina,...
Czytaj dalej →Jak w temacie-czy orientujecie się gdzie we Wrocławiu można wykonać zabieg podcięcia wędzidełka wargi dolnej i górnej- bezboleśnie i fachowo? Ile kosztuje taki zabieg? I może jeszcze jakiś namiar na...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanko, czy którejś z Was zdarzyło się albo czy słyszałyście, żeby lekarz mówił, że będzie chłopak, a potem okazało się, że urodziła się dziewczynka? Słyszałam, że odwrotne sytuacje...
Czytaj dalej →Zmechacony płaszcz Pod koniec października kupiłam płaszcz. Kosztował 350zł. Dla mnie był to spory wydatek. Panie w sklepie zapewniały, że płaszcz jest od dobrego producenta i jest świetnej jakości. Przyznam,...
Czytaj dalej →Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...
Czytaj dalej →Od kiedy można podawać maluchom naleśniki? Czy jest jakiś specjalny skład ciasta? Proszę o przepisy. Jakie nadzienie dla malucha? Moja niunia zaczęła 11 miesiąc życia.
Czytaj dalej →Mam ogromny problem. Zaadoptowaliśmy dwa miesiące temu dwa kociaki. Teraz mają ok 5 m-cy. To kotka i kocurek. Wiele już się nauczyliśmy (myślę tu o nas i o kotach), bo...
Czytaj dalej →W czwartek miałam laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego – przyjęcie we wtorek, odwleczenie zabiegu przez nagły przypadek i w czwartek się wreszcie udało, tylko czy “udało” to właściwe słowo… Na salę...
Czytaj dalej →Czy podajecie oczywiście dorosłym alkohol na urodzinach swoich dzieci?? Ja przyznam, że nie podaję. Na imieninach/urodzinach moich i męża tak, ale na dzieci nie zamierzam. Goście moi wiedzą jaki mam...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty itp. No trudno trzeba...
Czytaj dalej →Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...
Czytaj dalej →Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...
Czytaj dalej →Mam taki problem i myślę, że mi pomożecie: jestem w ciąży i to bliźniaczej i nie mam pomysłu na imiona. Jest kilka, które takich, które przypadły mi do gustu np.:...
Czytaj dalej →Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...
Czytaj dalej →
48 odpowiedzi na pytanie: Marynaty, sosy, dipy
Marynata sphinks 😉
Super do domowej sharmy, gyrosa czy kurczaka z ryżem i surówką
Króluje u mnie na stole od dawna
filet z kurczaka 1kg
koncentrat pomidorowy 10g
maga (sos sojowy) w plynie 4,5 ml
olej (oliwa) 35 ml
suszona natka pietruszki 1g
przyprawa kamis do gyrosa 9 g
curry 1 g
papryka ostra 2g
papryka slodka 3 g
pieprz bialy mielony 1g
pieprz czarny mielony 1g
czosnek granulowany 2,5g lub świezy
Przyprawy pomieszać, dodać cienko pokrojonego kurczaka i odstawić do zamarynowania 30-60min
Marynata do grilla – karkówki, schabu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 drobno pokrojona cebula
czosnek wg uznania, ja daję dużo
papryka słodka
papryka ostra wg uznania
przyprawa do grilla – do smaku słonego
Zamarynować mięcho najlepiej dzień przed imprezą 🙂
Ostatnio próbowałam u koleżanki:
Pyszny dip czosnkowy do chipsów 😉
– opakowanie śmietany 18%
– 3 ząbki czosnku
– przyprawa do ziemniaków Knorr
całość wymieszać, przełożyć do pucharka, udekorować miętą.
Proste a naprawdę dobre.
Jedyny i niepowtarzalny 😀
SOS CEZARA
1 żółtko
1 łyżka oliwy
3 łyżki parmezanu
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 łyżeczka musztardy(najlepiej dijon)
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
świeżo zmielony czarny pieprz
vinegret:
łyżka miodu
oliwa
odrobina octu (najlepiej biały winny albo jabłkowy)
musztarda
Tak naprawdę to można z vinegretem szaleć. Musi być oliwa oraz coś kwaśnego i słodkiego. Boski wyszedł mi raz gdy dodałem soku z grejfruta. Było odświeżająco:)
Najprostszy na świecie i najszybszy sos czosnkowy, doskonały jako dip do czipsów i dodatek dań z mięsa, ryżu, frytek:
jogurt grecki
czosnek
sól
Rozgnieść czosnek, wymieszać z jogurtem, dosolić do smaku 🙂 Banalne, a jednak cieszy ;))
Szczególnie polecam podany wyżej przepis na sos cezara, wychodzi naprawdę świetny, charakterystyczny smak. Wszyscy moi goście byli zachwyceni:)
Marynata teriyaki do wołowiny lub kurczaka:
1-2 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek sosu teriyaki,2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
1 łyżka octu ryżowego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, młotkowany czarny pieprz
gruszka, przecież pomidorowy, zioła włoskie i podsmażona cebulka z czosnkiem. Świetny do czerwonych mięs
teriyaki mój ulubiony <3
najprostszy i najlepszy do nachosów – czosnkowy 🙂 wystarczy jogurt i czosnek, pycha
To ja do nachosów robię sos serowy.
A mój sposób na sos czosnkowy to jogurt naturalny, majonez, czosnek, koperek oraz pieprz i sól
Na majówkę temat nr 1 🙂 Marynaty do zapisania:)
5 kotletów z karkówki
albo więcej 🙂
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu hoi sin
0.5 łyżki oleju
2.5 cm kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
Ja ostatnio zrobiłam sos cezara i byłam zachwycona polecam wszystkim
super, ze na forum są także przepisy 🙂 ja preferuję czosnkowy, serowy również, ale z serów pleśniowych 🙂
A jak go robiła? Bo widziałam już na internecie w zasadzie kilka kombinacji i w sumie nie mam jeszcze swojej ulubionej – byłabym wdzięczna za Twoją wersję.
Ja najchętniej robię lekkie ale mimo wszystko smaczne sosy do sałatek np. taki idealnie pasuje do kaszy, białego sera czy innych potraw na zimno.
Ja też najbardziej czosnkowy, bardzo prosty do zrobienia.
Nie wiem czy wolno publikować, ale tu jest ponad 20 sosów.
Pozdrawiam kucharzących
ja do mięś robie sos
musztardowy – 2 łyżeczki sarebskiej 1 dijon i kilka łyżeczek jogurtu naturallnego
albo czosnkowy
Znasz odpowiedź na pytanie: Marynaty, sosy, dipy