korzystając z sezonu truskawkowego postanowiłam upiec najzwyklejsze ciasto z truskawkami.
traf padł na przepis który robiłam kiedyś w wersji z jabłkami ( też przepyszne) i jest banalnie prosty w wykonaniu.
z tej racji,że nie mam chwilowo miksera wybieram przepisy łatwe 🙂
Do miski wrzucam bez zbędnych ceregieli :
3 jaja roztrzepane
1 szklanka cukru ( ja daje 3/4 szkl i jest ok)
2,5 szklanki mąki
1-1,5 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
wszystko mieszam na jednolita masę i wylewam na blaszkę ok 30 x 40 cm.
na to truskawki układam lekko wciskając.
na góre posypka :
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
Do pieca 180 st na 30-35 min -nie dłużej
przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
rano zrobiłam i…. już nie ma połowy blachy, znika samo
polecam :):)
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)
Oj nie napisze
Nie mam zadnego przepisu bo jak nie wyszedł to od razu wywalałam….
Robię.
Pewnie powtórzę sukces Haliny, ale mi truskawki w zamrażalniku miejsce zajmowały 😉
Myślałam, że będzie zakalec.
Jest dużo grzej…
Masakra jakaś.
Nie da się tego zjeść. Ląduje w koszu 🙁
Od razu napiszę: składniki w temp. pokojowej. Truskawki umoczone w mące itd.
Także Halinka – może jakiś klub założymy
no co Wy….
wszystkie moje koleżanki – i nawet kolega totalny laik kulinarny – zachwalają i pieką na potęgę- z różnymi dodatkami….zawsze wychodzi pyszne….
jak może być gorzej od zakalca??? nie wyrosło?klapnęło?
Nic nie wyrosło. Ani na mm. Nie da się tego zjeść. Proszek był.
Wszystko w odp. temp. pokojowej. Piekarnik 180 stopni.
Kruszonka lekka jak puch (więc to nie przyczyna) – dałam wszystko na oko – ale to jedyna część ciasta, która jest zjadliwa.
Chyba pierwszy raz w życiu coś aż tak mi nie wyszło 😉
Mogę się dołączyć do tego klubu 😀
Mam ten przepis od paru lat od ciotki – jej wychodzi super smaczne ciasto a mnie gorzej niż zakalec
A na jakieś zdjęcie ciasta można liczyć? Bo mi ciężko się już ruszać, muszę mieć motywację
Truskawki powinny być świeże, niestety, przy takim cieście mrożone nie :Nie nie:
Wczoraj piekła moja przyjaciółka, lunęła maślankę zimną prosto z lodówki, też ma zakalec.
Nie należy tego mieszać za bardzo, podobnie jak muffiny.
Ja upiekłam, zazwyczaj nic mi nie wychodzi.
Ciasta nie znoszę piec, a że to było łatwe to spróbowałam.
Urosło, ale chyba nie tak jak miało, podwoiło swoją wysokość. Tak ma być?
Tyłka nie urywa, przynajmniej u mnie w rodzinie.
Ale może coś źle zrobiłam. Kruszonka dobra:)
Ula zależy od gustów kulinarnych, mój młody np nie lubi bo dla niego za mokre – on uwielbia babki piaskowe, ja lubię mokre więc dla mnie bomba 🙂 mąż zjada wszystko,nawet zakalce więc o nim nie mówię 🙂
jak podwoiło objętość to chyba ok,mnie też zawsze posypka na maśle najbardziej smakuje
truskawki są bardzo mokre , z jabłkami wychodzi zupełnie inne 🙂
SZALENSTWO TRUSKAWKOWE:
biszkopt:
5 jajek- ubić pianę, dodać żółtka.
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru.
Pieczesz w 180st przez 45.
Przekroisz na pół po wystygnieciu.
masa:
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 400ml wrzatku. Gdy tężej szybko miksujemy- ma sie zrobic taka piana, podwoić objetość. Dodajemy do tego 200 ml śmietany 18 %. miksujemy. Na koniec dodajemy z pół kilo truskawek pokrojonych dowolnie, ale im mniejsze tym smaczniejsze, i dajemy na jedną część biszkopta. Posypujemy łyżką cukru.
Biszkopt warto skropic sokiem z cytryny z dodatkiem wody
Na masę dajemy drugą część biszkopta i robimy kolejną masę:
galaretka cytrynowa z 250 ml wody. Działamy jak wyżej ( tężeje, miksujemy, dodajemy śmietanę 200ml 18%).
Masę dajemy na biszkopt.
z 1/2 kg truskawek ( ale ja daje 200gr) dajemy do rondelka. Dolewamy 0,5 szklanki wody i 1 łyżkę cukru. Gdy zacznie wrzeć- miksujemy ( blendujemy) na gładka masę, dosypujemy galaretkę truskawkową. Po wystygnięciu robimy esy- floresy na masie cytrynowej.
Magnolia dzięki…. apetycznie brzmi :):)
Truskawkowe marzenie Beamamy 🙂
Ulubione ciasto mojej J.
Ja też uwielbiam 🙂
Moja córka zawsze życzy sobie to w charakterze tortu urodzinowego (inna sprawa, że “normalnych” tortów nie lubi…)
Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tych esów-floresów: albo wszystko mi spływa, albo robię za gęste i gumiaste wychodzi
Robię bez 🙂
Moje esy-floresy
J. też kiedyś sobie zażyczyła jako tort na urodziny
ale ona się urodziła w lutym 😉
musiałam robić z mrożonymi truskawkami – też wyszło pyszne
kiedyś jako tort urodzinowy dla syna zrobiłam Shreka 🙂 też pyszne ciasto, ale nie z truskawkami.
No mówiłam,że przepis mam z forum 😉
siedzi w piekarniku
dam znać
o kciuki proszę bo ja też z tych super talentów
U mnie jutro truskawkowe marzenie 🙂 Uwielbiam!
A jeśli macie problem z biszkoptem, to zróbcie z mojego przepisu – jest pyszny i zawsze wychodzi:)
zrobiłam na za małej blaszce
surowe w środku
wrzuciłam z powrotem na trzy zdrowaśki
Mam nadzieję, że sprawdzałaś patyczkiem 😉 Bo jak wyciągnęłaś to pewnie podzielisz mój sukces 😉
A tym samym dołączysz do niezwykle doborowego grona :p
Znasz odpowiedź na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)