ciasto
0,5 kg mąki /3 szkl/
szkl. wody troszeczke drożdży i cukru
jajko
szczypta soli
łyżka oliwy
nadzienie:
0,5 kg twarogu
6-7 ziemniaków/gotowanych w mundurkach/
1cebula /pokroic i podsmazyć/sól pieprz i przyprawa do zup maga
wszystkie składniki trzeba przez maszynkę przepuścić i przyprawic na pikantnie
a ciasto ja robię tak: szyptę drożdży wkładam na chwilę do 1/4 kubka ciepławej wody i wsypuję odrobinę cukru, resztę składników wkładam do miski mieszam łyżką, po chwili wlewam tą wode z drożdżami i ugniatam z tego ciasto, w razie potrzeby dodaje troche mąki, ale nie mozna za dużo ciasto musi być miękkie. rozwałkowac kawałek ciasta wykroić szklanką kóla nakładać farsz i sklejać pierogi. polecam z tego ciasta wyjdzie ok 50 szt pierogów, natomiast tego farszu do tej porcji ciasta wystarzy 3/4 porcji.
Ela&Nikodem 10-01-04
1 odpowiedzi na pytanie: PIEROGI RUSKIE –pyszne polecam
Re: PIEROGI RUSKIE –pyszne polecam
No ja podam nieco inny przepis:
ciasto – 2 szklanki maki, jajo, okolo pol szklanki wody, moze byc lyzka smietany i sol wyrabiamy odstawiamy pod przykryciem az dojdzie okolo 10-15 minut
a farsz nieco mniej zabawy ja miele tylko ziemniaki – sera juz nie tylko dobrze wyrabiam farsz wtedy i tak wam sie to rozwali w rekach, cebule podsmazam i zimna dodaje do farszu, do tego wszystkiego podsuszona na sucho na patelni bułkę tartą doprawiam – sól, pieprz, odrobinę wegety… musi być to wyrazistszy smak i jeszcze jedna rada nie patrzcie na ilosc ziemniaki ser itp.. wazne by bylo mniej sera niz ziemniakow, a najlepiej okol 30% czyli na 1 kg ziemniakow 30-40 dkg sera… wtedy sa naprawde smaczne…. i ja lubie duzo cebuli podsmazonej… ale jej nie miele…
polecam bo warto sprobowac.. tak sie robi u nas w regionie gdzie mieszkalam… to znaczy blisko ukrainy 🙂
Moze dlatego sa takie pyszne..
Alicja25
Znasz odpowiedź na pytanie: PIEROGI RUSKIE –pyszne polecam