Dziewczyny, z calego serca polecam:))
WYMIESZAC:
2 jajka
mala smietane
3 lyzeczki cukru
kostke drozdzy
DODAC
ok 1 kg maki i zagniesc.Do zagniecionego ciasta dodac kostke margaryni.(ciasto ma byc luzniejsze niz na pierogi,jak bedzie za gest lub za rzadkie mozna dodac troche maki lub smietany)
Calosc wstawic do lodowki na pol godziny.Rozwalkowac i zrobic rtojkaty(ja robie duze kolo i dziele je przez srodek na 8 trojkatow). Nakladamy marmolade-polecam truskawkowa w wiadereczku z Biedronki-zawijamy.Wierzch rogalika maczamy w roztrzepanym jajku,nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem (niewiele). i do piekarnika.
Mowie Wam-pyszne!
Ania i 20.09.2005
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
🙂
Kiara- można mrozic ciasto????
a kurde, zabilas mnie tm pytaniem!
nie mam pojecia, nie mrozilam nigdy.
sprobuj,a jjak bedzie dobre to daj znac;)
Można:) zamroziłam, odmroziłam i git:)
to teraz bede robila podwojna porcje:)
O! Paszteciki? Ja chciałabym zrobić z kapustą i pieczarkami… Ale kiedy? Wytrzyma to w lodówce ze 2 dni i będzie smaczne? Czy na ostatnią chwilę? Bo to będzie mój pierwszy raz 😮 z takiego ciasta…
Wytrzyma. Można też zamrozi cześć ale po odgrzewać grillując w mikrofali bo inaczej wychodzi “żaba”
pyszne te rogaliki
maki mniej dalam niz piszesz, zostala mi szklanka z kila
ale pyszne byly
Dzisaij zrobial rogaliki i napchalam sie nimi jak glupia:D
klara2003 dziś robię rogaliki z Twojego przepisu, mam nadzieję że mimo moich małych zdolności kulinarnych wyjdą dobre:) A ile tak ich wychodzi?
To zalezy jakiej wielkosci zrobisz – mi wychodzi ok 40 szt.
Trzymam kciuki, zeby sie udaly:)
Maki wsyp ok 80g., reszta podsypuj w trakcie zagniatania z margaryna:)
Ciasto w lodówce, mam nadzieje że dalej gładko pójdzie:)
Ciasto zrobiłam nie klejące się do ręki ale też nie suchelca….mam andzieję że dobre…mąki mi zostało ze szklankę z kila..???
Zrobione….smakują naprawdę wyśmienicie:D Naprawdę super przepis:)
Tylko że niektóre rogaliki wyszły mi w innym kształcie niż te sklepowe (muszę jeszcze popracować nad estetyką) no i nie wiem dlaczego podczas pieczenia w niektórych wypłynęła mi marmoladka:( a sklejałam je naprawdę uważnie….
Witam, ostatnio robiłam rogaliki Klary, super wyszly, dzis sie skusilam na ewy i mam pytanie: bo w przepisie jest napisane ze posiekac make z margaryna oi dodoac wyrosniete drozdze i ugniesc ciasto…ja sie zagapilam i dodalam roztopione, niewyrosniete drozdze do reszty, wyjdzie mie cos z tego czy do kosza?
juz pozno wiec pewnie po ptokach… Ale jak swieze drozdze – powinno wyjsc coś 😉 moze nie wyrosna bardzooooo ale cos powinno wyrosnac
Ja robiłam 2 razy i nigdy nie czekam,żeby drożdże wyrosły tylko odrazu dodaje do mąki. Ciasto wyszło za każdym razem.
Ja jednak jestem beztalencie, mi nie wyszly te rogaliki, mimo że dodałam eszystkie składniki tak jak pisało (oprocz drozdzy) to ciasto mi się rwało podczas zwijania, zabardzo nie wyrosło (ale to moze przez te drozdze) no i rogalikow wyszlo 10:(
Kiara2003!!!
Zrobiłam Twoje rogaliki i wyszły przepyszne!!!
Nawet Marysia(nie jedząca dżemu) zajadała się nimi 🙂
Dzięki za przepis 🙂
Edytuję, bo zapomniałam napisać, że ciasto wyszło super, w ogóle się nie kleiło do blatu, a rogalików wyszło 42 sztuki!
Ciesze sie bardzo, ze przepis sie przydal i smakowalo:)
Ja też się cieszę 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!