rosol

wlasnie sobie pyrka powolutku, a ja mam pytanie:

dziewczyny, jak wy gotujecie rosol???

bo np moja mama daje wloszczyzne razem z kapusta, kurczaczek i tak sie powolutku przegryza na malym ogniu….

moja tesciowa daje wloszczyzne bez kapusty, ale za to daje cebule…

kilka miesiecy temu czytalam “dom nad rozlewiskiem” i tam chyba do rosolu kobitki dodawaly lubczyk chyba i jakis inne ziola….

macie jakies wariacje rosolowe???? np moja kolezanka miesza miesa – troche kurki, troche krowki…. musze od niej wydebic przepis…
no i jestem ciekawa jak wy robicie…. napiszcie, ciekawa jestem…

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: rosol

  1. Zamieszczone przez kurczak
    Zimną.
    Gotuję około 2 godzin.

    Jak mi się przypomni a mam mięso “sklepowe” to najpierw zagotowuję mięso, wylewam wodę, i dopiero dodaję warzywa i zalewam ponownie zimną.

    Ja tez zimną, ale samo mięso, jak się zbierze na wierzchu taka brzydka piana to ją delikatnie zbieram i dopiero dokładam resztę składników.

    • Rosół z dodatkiem odrobiny kapusty jest dużo bardziej wykwintny.

      Kapusta bowiem wyciąga “ciężki” posmak mięsa, nadając lekkości i przejrzystości smaku 🙂

      • Zamieszczone przez nesfree
        Rosół z dodatkiem odrobiny kapusty jest dużo bardziej wykwintny.

        Kapusta bowiem wyciąga “ciężki” posmak mięsa, nadając lekkości i przejrzystości smaku 🙂

        No
        ale potem sama śmierdzi

        • Zamieszczone przez beamama
          No
          ale potem sama śmierdzi

          chyba tak, dlatego po gotowaniu ją wyrzucam 🙂

          • Dla mnei rosól z kuraka samego jest za tłusty, z wołowego tylko obok rosołu nie stoi, więc mieszam jedno z drugim.

            Do zimnej wody daje wołowe i gotuje jakiś czas (wszystko robię na oko i jak mi się przypomni, że gotuję to zaglądam do gara). Potem dorzucam do tego kuraka, bo się szybciej gotuje. Oczywiście wszystko na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem – praktycznie nie ma szumowin.
            Po kilku-kilkunastu minutach wrzucam marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, pietruszke. Nie przepadam za selerem. Czasem dodaje ziele angielskie, liść laurowy.
            Gdy marchew jest już trochę miękka to dodaje por i w zależności od smaku albo cebulę albo czosnek albo też kapustę (można białą, ale włoska jest lepsza).
            Gdy się wszystko ugotuje (1,5-2,5 godziny w zależności czy pamiętam o tym czy nie) mięso wyjmuję, warzywa również, rosół przecedzam i dopiero doprawiam. Przed podaniem, jak się już nie gotuje dodaje lubczyk lub pietruszkę (przeważnie na talerze, ale czasem prosto do gara).

            Z szałwią nie próbowałam…

            Aha moja mama wiele razy opalała cebulę, teraz czasem jak widzę to nieopaloną daje. Mi się opalać nie chce. A czosnek przez praskę wyciskam.

            Nie wydaje mi się, by wariacje rosołowe były profanacją 🙂 Moja babcia pracowała w zawodzie kucharki wiele lat, właśnie tu na Śląsku, wiedze przekazała mamie, a ja od niej podpatrzyłam 🙂
            Tak samo gotujemy rosół na galaretę, dodajemy jeszcze tylko nóżki, ale mięso wołowe i drobiowe ugotowane razem wykorzystujemy także do galarety.

            Znasz odpowiedź na pytanie: rosol

            Dodaj komentarz

            Angina u dwulatka

            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

            Czytaj dalej →

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general