Sad pomaranczowo cytrynowy

Ah!Sa bardzo szybkie do zrobienia i nie czeka sie az wyrosna

Do ciasta:
2 kwadraciki drozdzy
1 szklanka mleka
50 gr maslo
1szczypta soli
1 torebeczka cukru waniliowego
1/2 szklaneczka mala rumu
2jajka
maki ile trzeba

do nadzienia
400 g di cukru moze byc ciut mniej
4 pomarancze ( skoreczka starta)
2 cutryny scoreczka starta

50 g migdaly mielone

Przygotowanie:

Nadzienie wymieszac wszystko ladnie razem i odstawic.

Rozpuscic maslo, i jak juz chlodne dodac jajka, mleko z rozpuszczonymi drozdzami, wanilie, rum,no i powoli maka, po troszeczku 🙂 Pasta powinna byc klejaca, przyklejac sie do rak, dodac szczypte soli i dodajecie jeszcze maki, tak aby mozna bylo pracowac rekami. Ciasto powinno sie odkleic od rak, byc miekkie i puszyste.
Mi potrzeba bylo 13 lyzek pelnych duzych, ale to zalezy od maki i wilgotnosci jaka ma.

Jak juz ciasto gotowe rozwalkowac na stolnicy na placek grubosci okolo 2 cent, Wylozyc caly farsz i zawinac ladnie tak jakk nalesnik.

Nastepnie pokroic w paski okolo 1 cm i wylozyc na papierze do pieczenia i do pieca.

W piecu 220° okolo 15 minut.,pozniej obracacie wszystkie ciasteczka tak aby przypiekly sie i z drugiej strony

Et Voil?*….

Lubie jak sa w srodku mieciutkie a na zwnatrz krochutkie i pachna jak caly sad cytrusowy

26 odpowiedzi na pytanie: Sad pomaranczowo cytrynowy

  1. po kolei

    co to jest / sa sad?

    jakies foty 😉
    ile wazy kwadracik drozdzy?
    rozuemim ze chodzi o drożdże świeże tak?

    dalej: jak to nadzienie wymieszac
    co mieszamy o jak drobno rozdrobnione?
    cale pomarancze i cytryny mam rozdrobnic?
    dodac starte skorki?
    czy maja byc bez skorek
    czy same skorki 😉
    cukier zrozumialam 😀

    koniecznie wyjasniaj bo skaldniki brzmia strasznie apetycznie i chce zrobic w weekend

    • Zamieszczone przez dorotka1
      po kolei

      co to jest / sa sad?

      jakies foty 😉 nie widac bylo, teraz widac
      ile wazy kwadracik drozdzy?30g
      rozuemim ze chodzi o drożdże świeże tak?tak

      dalej: jak to nadzienie wymieszac
      co mieszamy o jak drobno rozdrobnione? skorka z pomaranczy i cytryny + migdaly
      cale pomarancze i cytryny mam rozdrobnic? nie, tylko skorke i kilka kropel soku
      dodac starte skorki?tak
      czy maja byc bez skorek
      czy same skorki 😉
      cukier zrozumialam 😀

      koniecznie wyjasniaj bo skaldniki brzmia strasznie apetycznie i chce zrobic w weekend

      Dopisalam do wiadomosci.
      JAk masz jeszcze jakies pytania to prosze bardzo. Ale przede wszystkim zdjec nie bylo widac dlatego te problemy, tak mysle 🙂

      • Widac te zdjecia czy nie? Bo ja je widzialam i wczoraj i dzis wiec moze cos nie tak wstawilam…

        • Zamieszczone przez sole
          Widac te zdjecia czy nie? Bo ja je widzialam i wczoraj i dzis wiec moze cos nie tak wstawilam…

          Widać 🙂
          Brzmi przepysznie i jak tu się można odchudzać 😉

          • Zamieszczone przez majowamama
            :Nie nie: Ostatni raz oglądam Twój przepis !!!
            Po 100 kilo będziemy ważyć!!

            • Zamieszczone przez Asik.
              Widać 🙂
              Brzmi przepysznie i jak tu się można odchudzać 😉

              No nijak! 😉
              Sole chce nas do wakacji podtuczyć, a później sama przyjedzie na zjazd taka laska! 😀

              • No kurde molek a tak sie staralam.
                Mialam taki genialny plan
                A tu wszystko w… poszlo…

                • Zamieszczone przez sole
                  No kurde molek a tak sie staralam.
                  Mialam taki genialny plan
                  A tu wszystko w… poszlo…

                  Rozgryzłam Cię!
                  😉

                  Dzięki za przepis. Dziś kupię składniki i jutro robię 🙂

                  • czy można zrobić z jakimś innym nadzieniem :Zamotany:

                    jeśli tak to z jakim

                    • widac widac foty dzieki 🙂

                      ja to widze z jakims migdalowym jeszcze nadzieniem albo makowym albo orzechowym

                      bede robic
                      na poczatek z tym z przepisu
                      juz w sobote

                      mniam

                      • Sole ja cie zamorduję za te przepisy…

                        Nie masz jakiegoś w stylu zabiedzony, chudy kurczak + marcheweczka?

                        • Zamieszczone przez smoki
                          Sole ja cie zamorduję za te przepisy…

                          Nie masz jakiegoś w stylu zabiedzony, chudy kurczak + marcheweczka?

                          czy to aby mm? 😉

                          io w ogole marchewka nie pasuje do byle ajkiego kurczaka – pogadaj z nia tylko 😉

                          • moje co prawca nie sa tak urodziwe,
                            nie posmarowane jajkiem przed pieczeniem
                            za to obrzydliwie dobre
                            zjadlam 4 na gorąco

                            • Zamieszczone przez sole
                              Ah!Sa bardzo szybkie do zrobienia i nie czeka sie az wyrosna

                              Do ciasta:
                              2 kwadraciki drozdzy
                              1 szklanka mleka
                              50 gr maslo
                              1szczypta soli
                              1 torebeczka cukru waniliowego
                              1/2 szklaneczka mala rumu
                              2jajka
                              maki ile trzeba

                              do nadzienia
                              400 g di cukru moze byc ciut mniej
                              4 pomarancze ( skoreczka starta)
                              2 cutryny scoreczka starta

                              50 g migdaly mielone

                              Przygotowanie:

                              Nadzienie wymieszac wszystko ladnie razem i odstawic.

                              Rozpuscic maslo, i jak juz chlodne dodac jajka, mleko z rozpuszczonymi drozdzami, wanilie, rum,no i powoli maka, po troszeczku 🙂 Pasta powinna byc klejaca, przyklejac sie do rak, dodac szczypte soli i dodajecie jeszcze maki, tak aby mozna bylo pracowac rekami. Ciasto powinno sie odkleic od rak, byc miekkie i puszyste.
                              Mi potrzeba bylo 13 lyzek pelnych duzych, ale to zalezy od maki i wilgotnosci jaka ma.

                              Jak juz ciasto gotowe rozwalkowac na stolnicy na placek grubosci okolo 2 cent, Wylozyc caly farsz i zawinac ladnie tak jakk nalesnik.

                              Nastepnie pokroic w paski okolo 1 cm i wylozyc na papierze do pieczenia i do pieca.

                              W piecu 220° okolo 15 minut.,pozniej obracacie wszystkie ciasteczka tak aby przypiekly sie i z drugiej strony

                              Et Voil?*….

                              Lubie jak sa w srodku mieciutkie a na zwnatrz krochutkie i pachna jak caly sad cytrusowy

                              Wygląda BOSKO, chyba się skuszę i tez zrobię !!!!

                              • Przepraszam Wszystkich.
                                Zapomnialam dodac ze sie je rozbitym jajkiem smaruje przed puszczeniem w piec.
                                Przepraszam.

                                • hmmm brzmi i wygląda superowo !!! chyba się skuszę
                                  tylko jedno pytanie – do tego nadzienia to tylko skórka cytrynowa/pomarańczowa? bez miąższu….

                                  to trochę słabo bo w skórce to największe syfy chyba siedzą jak myślicie

                                  Może można np. miąższ przemielony przez maszynką i trochę pogotowany zeby zgęstniał?

                                  • Zamieszczone przez bejka
                                    czy można zrobić z jakimś innym nadzieniem :Zamotany:

                                    jeśli tak to z jakim

                                    Z białym serem – jak na sernik, z budyniem, dżemem…
                                    W wersji bez cukru waniliowego i rumu z pieczarkami zółtym serem i keczupem (mniam) i każdym innym słonym farszem.

                                    • Zamieszczone przez Tori75
                                      hmmm brzmi i wygląda superowo !!! chyba się skuszę
                                      tylko jedno pytanie – do tego nadzienia to tylko skórka cytrynowa/pomarańczowa? bez miąższu….

                                      to trochę słabo bo w skórce to największe syfy chyba siedzą jak myślicie

                                      Może można np. miąższ przemielony przez maszynką i trochę pogotowany zeby zgęstniał?

                                      Faktycznie ja mam pomarancze i cytryny w ogrodzie wiec raczej nie maja syfow ale… Zawsze mozna sparzyc pomarancz i cytryne przed albo dac skorke kandyzowana czyli pokrojona w drobna ksteczke i gotowana w syropie cukrowym.

                                      Co do miaszu to raczej wyplynie farsz. Farsz taki powinnien byc raczej suchy…

                                      • Zamieszczone przez bejka
                                        czy można zrobić z jakimś innym nadzieniem :Zamotany:

                                        jeśli tak to z jakim

                                        ja robię podobne z masą z brązowego cukru, rozpuszczonego masła i cynamonu

                                        albo maslo-cukier-rodzynki, ale wtedy trzeba by przepis nieco zmodyfikować, bo cięzko z tymi rodzynkami kroić- tzeba porobić podłużne placuszki, posmarować masłem, posypac cukrem i rodzynkami, złożyć w zdłuż na pół i zrolować- takimi slimakami wykłada się np. tortownicę, dość lużno, bo rosną, a po upieczeniu każdy odrywa sobie jednego 🙂
                                        podaję z sosem waniliowym

                                        • ja robię podobne z masą z brązowego cukru, rozpuszczonego masła i cynamonu

                                          Właśnie zrobiłam z taką masą, tylko cukier dałam zwykły. Masła nie rozpuszczałam, tylko wzięłam miękkie, tak jak w przepisie n aszwedzkie bułeczki cynamonowe, które kiedyś tutaj ktoś podawał. Wyszły pyszne.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Sad pomaranczowo cytrynowy

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general