TSH… nasze watpliwosci

Mam pytanie: ostatnio zrobiłąm sobie badania i proszę o interpretację..
Tsh-3,024mIU/I norma 0,470-4,6
FT4 18,46 pmol/I norma 9,10-23,80 czy to oznacza, ze mam niedoczynnośc tarczycy?

45 odpowiedzi na pytanie: TSH… nasze watpliwosci

  1. badania są w normie, choć tsh dość wysokie i pewnie się pojawią zaraz głosy że najlepsze tsh do robienia dzieci to między 1-2….
    moja endo twierdzi że z hormonami tarczycy nie ma tak że musi być jak pod linijkę, dla jednego wyniki są w normie a powodują jednak jakieś inne dolegliwości, a inni mają nie w normie a pomimo tego nie zaburza to innych hormonów… (np. ja tak mam;))

    jak inne hormonki płciowe są oki to ja bym tego nie drążyła…

    • Zamieszczone przez Nadia1979
      czy to oznacza, ze mam niedoczynnośc tarczycy?

      a masz jakieś objawy niedoczynności? np nieuzasadnione tycie pomimo nie jedzenia dużo, to taki najbardziej chyba typowy objaw…? może jakaś agresja? 😉

      • z tyciem nie mam problemów tylko wiecznie jest mi zimno i mam starsznie niskie cisnienie i agresywna tez jestem

        • Zamieszczone przez Nadia1979
          Mam pytanie: ostatnio zrobiłąm sobie badania i proszę o interpretację..
          Tsh-3,024mIU/I norma 0,470-4,6
          FT4 18,46 pmol/I norma 9,10-23,80 czy to oznacza, ze mam niedoczynnośc tarczycy?

          TSH jest stanowczo za wysokie, i bardzo utrudnia zajście w ciąże!!!!
          Masz taki sam przypadek jak ja.Inne przeciwciała ok, ale tsh powinno byc około 1,5-2, jeśli starasz się o dzidziusia. Potem także jest bardzo trudno ciążę utrzymać jeśli się uda, więc radzę iść do endykrynologa, który przepiszę leki. Moja lekarz nazwała “naszą” przypadłość jako utajoną niedoczynność tarczycy.Ja biorę euthyrox na wyrównanie hormonków. Poprzedni lekarze mówili zawsze że mam tsh w normie i żeby to tak zostawić, a w ciąże nie zachodziłam….dopiero ta lekarka powiedziała, jak bardzo mnie olali…

          • Ale poł roku temu moje tsh było poniżej 2 a teraz juz jest 3 !!! więc od czego się tak zrobiło? od czego wzrosło?

            • Od tego, że w Twoim organizmie brakuje pewnego hormonu i musisz brać lek by go uzupełnić…Ja także nie urodziłam się z niedoczynnoscią, z czasem po prostu zachorowałam. Powiem tak..żyć z tym możesz, ja nie leczyłam się 5 lat,aż w końcu przytyłam 15 kilo i zaczęły się problemy z samopoczuciem, senność i agresja..( nie taka straszna, po prostu wybuchałam z byle powodu)
              Teraz się leczę, gdyż udało mi się zajść w ciąże i bardzo się boję o maleństwo..Do endy chodzę prywatnie, poleciała mi ją koleżanka i super się nami zajęła.W państwówce odsyłali mnie z kwitkiem, a ja dalej się źle czułam..
              Aha i lek kosztuję tylko 5 złotych za 50 tabl. więc leczenie nie zrujnuje 🙂

              • megi a gdzie chodziłas do endokrynologa? tak jak wspominałam nie mam problemów z nadwagę, przy wzroscie 168 cm mam 57 kg, więc chyba problemów nadwagę nie mam,jestem wiecznie zmarznięta i tak jak Ty wybucham z byle powodu a o dziecko staram się 2,5 roku 🙁

                • Endykrynolożka przyjmuję w Warszawie, pomogła już wielu dziewczynom.A marznięcie to kolejny objaw niedoczynności. Co do przytycia, możesz wogóle nie tyć, a być chora.Ja n.p przytyłam, ale za to nie marznę 😉 Mozna mieć wszystkie objawy, albo dwa..Jak chcesz to podam Ci do niej numer, wizytę byś pewnie miała za około dwa tygodnie i tzreba przyjść z wynikami Tsh i
                  Ft4.Koszt, niestety 100 zł.

                  • dziękuje Ci megi ale ja niestety nie jestem z Warszawy,muszę poszukac kogoś bliżej… A zaszłaś w ciąze w czasie leczenia czy jeszcze przed leczeniem????

                    • Zamieszczone przez Nadia1979
                      megi a gdzie chodziłas do endokrynologa? tak jak wspominałam nie mam problemów z nadwagę, przy wzroscie 168 cm mam 57 kg, więc chyba problemów nadwagę nie mam,jestem wiecznie zmarznięta i tak jak Ty wybucham z byle powodu a o dziecko staram się 2,5 roku 🙁

                      nadia uczucie zimna/chłodu jest jednym z objawów niedoczynności, ale również może być konsekwencją niskiego ciśnienia
                      innym objawem niedoczynności jest szorstkość/suchość skóry, ciągłe zmęczenie i osłabienie, zaparcia….

                      ja nie widzę w Twoich wynikach wielkiej tragedii, owszem TSH jest średnio wysokie, ale nie jest makabrycznie wysokie, no i co ważniejsze Twoje FT4 jest całkiem ładne, a w ciąży to FT4 jest najważniejsze, bo ono jest dziecku potrzebne
                      niedoczynność można domniemywać w sytuacji gdy przy wysokim TSH jest niskie FT4, a Twoje FT4 nie jest niskie
                      może taka “Twoja uroda” że masz takie TSH
                      owszem jest teoria, że dla zajścia w ciążę najlepsze TSH oscyluje koło 2, ale każdy organizm jest inny i Ty możesz dobrze funkcjonować z takim TSH, zwłaszcza przy ładnym FT4
                      jeśli pól roku temu miałaś TSH w okolicach 2 to ja bym nie szalała, to jest hormon i może się wahać

                      a na marginesie, to warto byłoby zrobić przeciwciała przeciwtarczycowe antyTG i antyTPO, jeśli wyjdą dodatnie to wtedy endo zapewne przepisze Ci tyroksynę

                      i nie martw się na zapas, w ciążę można zajść z TSH 4, a nawet 6

                      • Zgadzam się moniśnajważniejsze jest ft4, ale te hormonki szybko ulegają zmianie, więc lepiej je kontrolować. Pozatym ciąży można nie utrzymać jesli już coś się tam dzieje. Może trochę panikujęale wiem po sobie że problemy były i lepiej dmuchac na zimne.
                        Nadia w ciąże zaszłam przed leczeniem, ale chwilę brałąm lek ziołowy castagnus który obniża prolaktynę we krwi.Lekarka powiedziała, że przy niedoczynności prolaktyna jest wysoka i że to od tego leku się udało 🙂
                        Zaryzykowałam na własną rękę. Co oczywiście nie wyleczyło mnie, ale pozwoliło zaciążyć, teraz trzeba jednak to utrzymać 😉

                        • monika, dokładnie tak!!!

                          i nie jest to prawdą że najwazniejsze jest tsh! bo to tylko hormon który rególuje ft3 i ft4 a te hormony dopiero wpływają na gospodarkę hormonalną!

                          I nadczynność czy niedoczynność stwierdza się po poziomie ft a nie tsh! Dla przykładu moje tsh – 0,2 więc powinnam mieć mega ft4 a mam takie jak Ty, czasem lekko podwyżone – a ja miałam nadczynność w ciąży a nie niedoczynność!

                          Przy niedoczynności ft4 jest poniżej normy a nie powyżej!

                          • Zamieszczone przez megi.
                            Lekarka powiedziała, że przy niedoczynności prolaktyna jest wysoka i że to od tego leku się udało 🙂

                            dokładnie o tym napisałam! najpierw trzeba zbadać hormony na które może mieć wpływ tarczyca a potem winić ją za niepowodzenia… w końcu po coś ktoś te normy obliczył kiedyś…. a wprowadzanie od razu paniki, raczej niczemu nie służy… 😉

                            • Zamieszczone przez megi.
                              Zgadzam się moniśnajważniejsze jest ft4, ale te hormonki szybko ulegają zmianie, więc lepiej je kontrolować. Pozatym ciąży można nie utrzymać jesli już coś się tam dzieje. Może trochę panikujęale wiem po sobie że problemy były i lepiej dmuchac na zimne.
                              Nadia w ciąże zaszłam przed leczeniem, ale chwilę brałąm lek ziołowy castagnus który obniża prolaktynę we krwi.Lekarka powiedziała, że przy niedoczynności prolaktyna jest wysoka i że to od tego leku się udało 🙂
                              Zaryzykowałam na własną rękę. Co oczywiście nie wyleczyło mnie, ale pozwoliło zaciążyć, teraz trzeba jednak to utrzymać 😉

                              castagnus żeby zadziałał trzeba przyjmować ok 2-3 miesiące, to zioło a ono potrzebuje czasu, więc jeśli brałaś go “chwilę” to raczej nie zdążył zadziałać, po prostu nadszedł Twój czas 😀

                              a teraz w ciąży Twoje FT4 jest ok?

                              • Dokładnie tak! TSH nie jest najważniejsze, ale czasem utrudnia zajście w ciąże.
                                Ja mam takie same wyniki jak nadia i zdiagnozowaną utajonąniedoczynność tarczycy. Teraz jest z przeciwciałami ok, ale za miesiąc może być już źle.Dlatego jeśli Tsh jest za wysokie tzreba to kontrolować szczególnie podczas starań i w ciąży 🙂

                                • Zamieszczone przez megi.
                                  Dokładnie tak! TSH nie jest najważniejsze, ale czasem utrudnia zajście w ciąże.
                                  Ja mam takie same wyniki jak nadia i zdiagnozowaną utajonąniedoczynność tarczycy. Teraz jest z przeciwciałami ok, ale za miesiąc może być już źle.Dlatego jeśli Tsh jest za wysokie tzreba to kontrolować szczególnie podczas starań i w ciąży 🙂

                                  w ciąży nie kontroluje się TSH bo stan “ciąży” powoduje jego wahania i badania nie są miarodajne
                                  sprawdza się FT4, bo to jest tak naprawdę miarodajne i musi być w normie bo dzidz go potrzebuje

                                  poza tym jeśli przy TSH 3 nadia ma FT4 w normie to może być taka uroda
                                  no chyba, że PRL wysoka i są przeciwciała

                                  megi a jakie przeciwciała masz antyTG czy antyTPO?

                                  • Zamieszczone przez moni_ka
                                    castagnus żeby zadziałał trzeba przyjmować ok 2-3 miesiące, to zioło a ono potrzebuje czasu, więc jeśli brałaś go “chwilę” to raczej nie zdążył zadziałać, po prostu nadszedł Twój czas 😀

                                    a teraz w ciąży Twoje FT4 jest ok?

                                    Tak teraz badania powtórzyłam i ft4 jest ok, wtedy było trochę za niskie. Co do castagnusa, to mi powiedziała, że być może mój organizm potrzebował takiego kopa w postaci chwilowego brania leku. Starliśmy się dwa lata, więc niewiem..

                                    • Zamieszczone przez megi.
                                      Tak teraz badania powtórzyłam i ft4 jest ok, wtedy było trochę za niskie. Co do castagnusa, to mi powiedziała, że być może mój organizm potrzebował takiego kopa w postaci chwilowego brania leku. Starliśmy się dwa lata, więc niewiem..

                                      co by nie zadziałało to liczy się efekt, czyli dzidzia

                                      • Zamieszczone przez megi.
                                        TSH jest stanowczo za wysokie, i bardzo utrudnia zajście w ciąże!!!!

                                        grunt to nasze “lekarskie porady” 😉

                                        Masz taki sam przypadek jak ja

                                        nie ma dwóch takich samych przypadków, pamiętajcie o tym zawsze! 🙂

                                        • Zamieszczone przez moni_ka
                                          w ciąży nie kontroluje się TSH bo stan “ciąży” powoduje jego wahania i badania nie są miarodajne
                                          sprawdza się FT4, bo to jest tak naprawdę miarodajne i musi być w normie bo dzidz go potrzebuje

                                          poza tym jeśli przy TSH 3 nadia ma FT4 w normie to może być taka uroda
                                          no chyba, że PRL wysoka i są przeciwciała

                                          megi a jakie przeciwciała masz antyTG czy antyTPO?

                                          Mam nadzieję, że rzeczywiście taka jej uroda Ja od badań TSH zaczynałam i wyniki zawsze były za wysokie.A co przeciwciał to niewiem

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: TSH… nasze watpliwosci

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general