Kochane Forumki!
Czy macie pomysły co zrobić ze starym chlebem?? Często nam zostaje mniej niż półbochenka i potem nie wiadomo co z nim zrobić…
Przetestowałam już chleb moczony w jajku z mlekiem – to się chyba nazywa tost francuzki.
Ostatnio testowałam chleb w cieście naleśnikowym (ciasto musi być rzadsze niż na naleśniki). Pyyyycha, zwłaszcza z sosem czosnkowym.
Jeżeli macie inne, sprawdzone pomysły – podzielcie się proszę 🙂
38 odpowiedzi na pytanie: Wasze sposoby na "stary" chleb
Kupuję chrupki i ryżowy. Lepiej schodzi… Moi mali panowie mało jedzą chleba.
A jak mi się zestarzeje to tylko tosty zostają.
Przez całą zime nie miałam problemu ze starym pieczywem, lądował na parapet dla ptaszków ale teraz…
Jak robisz to ciasto do chleba tzn. ma być jakies bardziej słone niż naleśnikowe? I normalnie smażysz na oleju?
Ciasto jak na naleśniki (mąka+jajko+mleko+ przyprawy) – tylko rzadsze (konsystencja płynnej śmietany). Chleb kroję w pajdy, namaczam w cieście i na patelnię.
u mnie nie ma takiego problemu
chleb je tylko M., za to w wielkich ilościach
kupujemy raz na tydzień – krojony – na cotygodniowych zakupach
chleb przechowujemy w lodówce
podobno nawet taki dwutygodniowy jest zjadliwy
Taki który leży w lodówce dłużej niż tydzień, według M. nie nadaje się na kanapki do pracy.
M. zjada go do parówek na ciepło, do zupy, do fasolki po bretońsku.
Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby taki chleb w lodówce zapleśniał.
U nas spożycie chleba jest raczej stałe, nie ma opcji żeby zostało pół bochenka, ewentualnie kilka kromek / na tydzień.
Odkąd przestałam kupować chleb i piekę sama nie mamy problemu ze starym chlebem. Znika nim się zestarzeje.
Ale kiedys to wkladalam do reklamowki i wieszalam na koszu do smieci – przyjezdzal taki pan wozem i zbieral te reklamowki z chlebem przy okazji zabierania zlewków dla zwierzat ze szkolnej stołówki.
Ja kupuję krojony i mrożę. Wyciągam tyle, żeby starczyło na śniadanie i kolację dla m. Ja i Patryk jemy ciemny chlebek.
Jak zostaje kromka czy dwie to suszę i oddaję siostrze, która hoduje króliki 😀
Kiedyś taki suchszy chleb dawałam na patelnię (trzeba dać trochę margaryny) i piekłam na złoty kolor. Potem nacierałam czosnkiem 🙂
Zdarza mi się też mielić lub tarkować jak braknie bułki tartej
wiem,że nie takiej rady oczekiwałaś,ale ja nie mam z tym problemu mam 5 psów na wyżywieniu łykną wszystko co zostanie
rozumiem, ze masz wielki ogród, że nie mieszkasz w bloku 🙂
My lubimy maczany w jajku z mlekiem ale mowimy na to chlebek na jajku 😉 Zeby bardziej sie utluczyc klade tarty zolty ser i mniaammm. W nalesnikowm ciescie nie probowalam ale skorzystam napewno 🙂
Aaaa i ja do tego jajka z mlekiem dodaje odrobine soli ale ponoc mozna zamiast soli dodac troche cukru, nie wiem czy jakas drastyczna zmiana ale zawsze jakas 😉
Ja też tak robię, tylko moczę w samym mleku i na to ser żółty
a jeszcze lepsze jest nie z chleba a z angielki
nie no w bloku takiego hardcoru raczej bym nie przeżyła
jak to mówią: “mieszkam tam gdzie wrony zawracają”(czyt.wieś) i mam bardzo duże podwórko
?????????????????????????????
Angielka inaczej bułka paryska, bułka wrocławska
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa WEKA 🙂
kocham reginalizmy 🙂
O ktos tu ze slaska jest 😉 Tez nie wiedzialam co to angielka bulke paryska juz znam bo sie na pomo rze przeprowadzilam 😀
zapiekanki
chleb kroję i smaruję
cienkie plasterki kiełbasy byle nie podsuszanej
starte na drobno pieczarki
starty na drobno żółty ser
i na 10 minut do piekarnika
rodzina uwielbia,
w ten sposób zjadamy 1/2 bochenka czerstwego chleba
w kromce chleba robie dziurkę i na patelnie,do dziurki wbijam jajo całe,obsmażam z obu stron,gdy juz przewrócę na drugą strone,daję pomidora w plasterkach,przyprawiam i na to wszystko ser żółty,pyyychhhotka
My przerabiamy na grzanki (nie takie malutkie, jak do zupy, tylko nieco wieksze kwadraty) i dodajemy do salatki z salaty lodowej, tunczyka, jajaka, ogorka i pomidora.
Wyjęłaś mi to z ust 😉 Ja robię też takie małe grzaneczki do zupy. Cebulowa z takimi chlebowymi grzaneczkami – paluszki lizać.
albo do kremu z brokulow lub jarzynowego-tez niezle smakuje
Znasz odpowiedź na pytanie: Wasze sposoby na "stary" chleb