Wasze sposoby na "stary" chleb

Kochane Forumki!

Czy macie pomysły co zrobić ze starym chlebem?? Często nam zostaje mniej niż półbochenka i potem nie wiadomo co z nim zrobić…

Przetestowałam już chleb moczony w jajku z mlekiem – to się chyba nazywa tost francuzki.

Ostatnio testowałam chleb w cieście naleśnikowym (ciasto musi być rzadsze niż na naleśniki). Pyyyycha, zwłaszcza z sosem czosnkowym.

Jeżeli macie inne, sprawdzone pomysły – podzielcie się proszę 🙂

38 odpowiedzi na pytanie: Wasze sposoby na "stary" chleb

bep Dodane ponad rok temu,

Kupuję chrupki i ryżowy. Lepiej schodzi… Moi mali panowie mało jedzą chleba.
A jak mi się zestarzeje to tylko tosty zostają.

renata-fx Dodane ponad rok temu,

Przez całą zime nie miałam problemu ze starym pieczywem, lądował na parapet dla ptaszków ale teraz…
Jak robisz to ciasto do chleba tzn. ma być jakies bardziej słone niż naleśnikowe? I normalnie smażysz na oleju?

psotka Dodane ponad rok temu,

Ciasto jak na naleśniki (mąka+jajko+mleko+ przyprawy) – tylko rzadsze (konsystencja płynnej śmietany). Chleb kroję w pajdy, namaczam w cieście i na patelnię.

zuzel Dodane ponad rok temu,

u mnie nie ma takiego problemu
chleb je tylko M., za to w wielkich ilościach
kupujemy raz na tydzień – krojony – na cotygodniowych zakupach
chleb przechowujemy w lodówce
podobno nawet taki dwutygodniowy jest zjadliwy
Taki który leży w lodówce dłużej niż tydzień, według M. nie nadaje się na kanapki do pracy.
M. zjada go do parówek na ciepło, do zupy, do fasolki po bretońsku.
Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby taki chleb w lodówce zapleśniał.

U nas spożycie chleba jest raczej stałe, nie ma opcji żeby zostało pół bochenka, ewentualnie kilka kromek / na tydzień.

Dodane ponad rok temu,

Odkąd przestałam kupować chleb i piekę sama nie mamy problemu ze starym chlebem. Znika nim się zestarzeje.

Ale kiedys to wkladalam do reklamowki i wieszalam na koszu do smieci – przyjezdzal taki pan wozem i zbieral te reklamowki z chlebem przy okazji zabierania zlewków dla zwierzat ze szkolnej stołówki.

olusia Dodane ponad rok temu,

Ja kupuję krojony i mrożę. Wyciągam tyle, żeby starczyło na śniadanie i kolację dla m. Ja i Patryk jemy ciemny chlebek.
Jak zostaje kromka czy dwie to suszę i oddaję siostrze, która hoduje króliki 😀

Kiedyś taki suchszy chleb dawałam na patelnię (trzeba dać trochę margaryny) i piekłam na złoty kolor. Potem nacierałam czosnkiem 🙂
Zdarza mi się też mielić lub tarkować jak braknie bułki tartej

ty-gry-sek Dodane ponad rok temu,

wiem,że nie takiej rady oczekiwałaś,ale ja nie mam z tym problemu mam 5 psów na wyżywieniu łykną wszystko co zostanie

zuzel Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ty-gry-sek:wiem,że nie takiej rady oczekiwałaś,ale ja nie mam z tym problemu mam 5 psów na wyżywieniu łykną wszystko co zostanie

rozumiem, ze masz wielki ogród, że nie mieszkasz w bloku 🙂

elza29 Dodane ponad rok temu,

My lubimy maczany w jajku z mlekiem ale mowimy na to chlebek na jajku 😉 Zeby bardziej sie utluczyc klade tarty zolty ser i mniaammm. W nalesnikowm ciescie nie probowalam ale skorzystam napewno 🙂

Aaaa i ja do tego jajka z mlekiem dodaje odrobine soli ale ponoc mozna zamiast soli dodac troche cukru, nie wiem czy jakas drastyczna zmiana ale zawsze jakas 😉

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Elza27:My lubimy maczany w jajku z mlekiem ale mowimy na to chlebek na jajku 😉 Zeby bardziej sie utluczyc klade tarty zolty ser i mniaammm. W nalesnikowm ciescie nie probowalam ale skorzystam napewno 🙂

Aaaa i ja do tego jajka z mlekiem dodaje odrobine soli ale ponoc mozna zamiast soli dodac troche cukru, nie wiem czy jakas drastyczna zmiana ale zawsze jakas 😉

Ja też tak robię, tylko moczę w samym mleku i na to ser żółty
a jeszcze lepsze jest nie z chleba a z angielki

ty-gry-sek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez zuzelka83:
rozumiem, ze masz wielki ogród, że nie mieszkasz w bloku 🙂

nie no w bloku takiego hardcoru raczej bym nie przeżyła
jak to mówią: “mieszkam tam gdzie wrony zawracają”(czyt.wieś) i mam bardzo duże podwórko

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Ja też tak robię, tylko moczę w samym mleku i na to ser żółty
a jeszcze lepsze jest nie z chleba a z angielki

?????????????????????????????

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:?????????????????????????????

Angielka inaczej bułka paryska, bułka wrocławska

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Angielka inaczej bułka paryska, bułka wrocławska

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa WEKA 🙂

kocham reginalizmy 🙂

elza29 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:?????????????????????????????

Zamieszczone przez Asik.:Angielka inaczej bułka paryska, bułka wrocławska

Zamieszczone przez Mamrotka:Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa WEKA 🙂

kocham reginalizmy 🙂

O ktos tu ze slaska jest 😉 Tez nie wiedzialam co to angielka bulke paryska juz znam bo sie na pomo rze przeprowadzilam 😀

ewike Dodane ponad rok temu,

zapiekanki
chleb kroję i smaruję
cienkie plasterki kiełbasy byle nie podsuszanej
starte na drobno pieczarki
starty na drobno żółty ser
i na 10 minut do piekarnika
rodzina uwielbia,
w ten sposób zjadamy 1/2 bochenka czerstwego chleba

zinke Dodane ponad rok temu,

w kromce chleba robie dziurkę i na patelnie,do dziurki wbijam jajo całe,obsmażam z obu stron,gdy juz przewrócę na drugą strone,daję pomidora w plasterkach,przyprawiam i na to wszystko ser żółty,pyyychhhotka

medeja Dodane ponad rok temu,

My przerabiamy na grzanki (nie takie malutkie, jak do zupy, tylko nieco wieksze kwadraty) i dodajemy do salatki z salaty lodowej, tunczyka, jajaka, ogorka i pomidora.

Zamieszczone przez Psotka:Kochane Forumki!

Czy macie pomysły co zrobić ze starym chlebem?? Często nam zostaje mniej niż półbochenka i potem nie wiadomo co z nim zrobić…

Przetestowałam już chleb moczony w jajku z mlekiem – to się chyba nazywa tost francuzki.

Ostatnio testowałam chleb w cieście naleśnikowym (ciasto musi być rzadsze niż na naleśniki). Pyyyycha, zwłaszcza z sosem czosnkowym.

Jeżeli macie inne, sprawdzone pomysły – podzielcie się proszę 🙂

mmj Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez medeja:My przerabiamy na grzanki (nie takie malutkie, jak do zupy, tylko nieco wieksze kwadraty) i dodajemy do salatki z salaty lodowej, tunczyka, jajaka, ogorka i pomidora.

Wyjęłaś mi to z ust 😉 Ja robię też takie małe grzaneczki do zupy. Cebulowa z takimi chlebowymi grzaneczkami – paluszki lizać.

medeja Dodane ponad rok temu,

albo do kremu z brokulow lub jarzynowego-tez niezle smakuje

Znasz odpowiedź na pytanie: Wasze sposoby na "stary" chleb

Dodaj komentarz

Szkolniaki
Czy u Was też tak jest?
Cześć kobitki :) Jestem ciekawa jak w szkołach podstawowych waszych dzieci wygląda sytuacja nauczania 6 latków? W "naszej" podstawówce są pierwsze klasy łączone dla 6 i 7 latków. Szkoła publiczna,
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Amortyzacja samochodu / dział. gosp.
Chodzi mi o zakup samochodu używanego na firmę za kwotę większą aniżeli 3500 zł. Czy muszę go amortyzować, jeżeli nie chcę go uzywać dłużej niż np. rok (chcę w przyszłym
Czytaj dalej