potrzebne:
800 gr mięsa wołowego – ja daje po prostu gulaszowe już pokrojone kupowane w hiper markecie – może być pręga
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
1 główka czosnku w CAŁOŚCI !!!
pół strąka żółtej papryki – ja daję całą
1 pomidor
pęczek natki
2 ziemniaki
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 kostki samlcu
10 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
mięcho pokroić na kawałki ok 2 x 2 cm
włoszczyznę w krążki lub w kostkę jak kto lubi, cebulę również pokroić
wszytsko razem – mięcho i warzywa wrzucić na rozpuszczony smalec w dużym garnku (takim 5 l) dorzucić ziarenka pieprzu – dusić ok 10 minut mieszając od czasu do czasu
po czym wsypać paprykę w proszku
zalać wszystko zimną wodą – tak ok. 2,5 litra
kiedy się zacznie gotować włożyć listki laurowe
obrany ze skórki pomidor, natkę pietruszki i paprykę żółtą (ale może być każda inna lub np. pół takiej pół takiej)
na koniec wrzucić główkę czosnku opłukaną uprzednio w wodzie i obraną z wierzchnich łupinek.
gotujemy tak długo aż mięcho zmięknie – można uzupełniac wodę
na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jak będa miękkie zupa nadaje się do jedzenia
ja dodaję jeszcze pastę paprykową o taką
a na talerzu jeszcze dodajemy to
żeby było ostrzejsze…..
no i sól do smaku
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: gulaszowa węgierska
nie polecam w szybkowarze
po pierwsze trzeba sukcesywnie dodawać składniki więc trzeba by co chwila otwierać
po drugie w szybkowarze warzywa i mięcho się rozlecą…
zrobiłam wczoraj wieczorem swoją
jest mega wypasiona… jak mówi D:)
Na prędze najlepsza 🙂
Robię coś podobnego – ale na pewno wypróbuje Twoją wersje jak zakupię pastę paprykową.
Znasz odpowiedź na pytanie: gulaszowa węgierska