gulaszowa węgierska

potrzebne:
800 gr mięsa wołowego – ja daje po prostu gulaszowe już pokrojone kupowane w hiper markecie – może być pręga
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
1 główka czosnku w CAŁOŚCI !!!
pół strąka żółtej papryki – ja daję całą
1 pomidor
pęczek natki
2 ziemniaki
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 kostki samlcu
10 ziaren pieprzu
2 listki laurowe

mięcho pokroić na kawałki ok 2 x 2 cm
włoszczyznę w krążki lub w kostkę jak kto lubi, cebulę również pokroić

wszytsko razem – mięcho i warzywa wrzucić na rozpuszczony smalec w dużym garnku (takim 5 l) dorzucić ziarenka pieprzu – dusić ok 10 minut mieszając od czasu do czasu

po czym wsypać paprykę w proszku

zalać wszystko zimną wodą – tak ok. 2,5 litra
kiedy się zacznie gotować włożyć listki laurowe
obrany ze skórki pomidor, natkę pietruszki i paprykę żółtą (ale może być każda inna lub np. pół takiej pół takiej)
na koniec wrzucić główkę czosnku opłukaną uprzednio w wodzie i obraną z wierzchnich łupinek.

gotujemy tak długo aż mięcho zmięknie – można uzupełniac wodę
na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jak będa miękkie zupa nadaje się do jedzenia

ja dodaję jeszcze pastę paprykową o taką

a na talerzu jeszcze dodajemy to
żeby było ostrzejsze…..

no i sól do smaku

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: gulaszowa węgierska

  1. Zamieszczone przez Fasolada
    ale mam smaka na ta zupe…
    Probowalyscie robic w szybkowaze?

    nie polecam w szybkowarze
    po pierwsze trzeba sukcesywnie dodawać składniki więc trzeba by co chwila otwierać
    po drugie w szybkowarze warzywa i mięcho się rozlecą…

    zrobiłam wczoraj wieczorem swoją
    jest mega wypasiona… jak mówi D:)

    • Zamieszczone przez Nunak
      e tam pręga….
      kup zwykły gulasz wołowy…..

      Na prędze najlepsza 🙂
      Robię coś podobnego – ale na pewno wypróbuje Twoją wersje jak zakupię pastę paprykową.

      Znasz odpowiedź na pytanie: gulaszowa węgierska

      Dodaj komentarz

      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo