no to podaje przepis na muffiny wersja słodka
składniki suche:
250 gr mąki tortowe
170 gr cukru (ja daje mniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
skłądniki mokre
250 ml mleka
90 ml oleju (najlepiej z pestek winogron)
1 jajo
bierzemy dwie miski, w każdej z nich mieszamy osobno składniki suche i mokre, jeśli chcemy dodac jakies owoce, rodzynki, czekolade, kakao itp. dodajemy zawsze do miski ze skłądnikami suchymi, jeśli zas dodajemy np. olejek waniliowy albo jakiś inny do miski mokrej.
jak juz mamy wymieszane (mieszamy łyżką – żadnym mikserem!!!, wystraczy klika razy zabełtac) wlewamy zawartośc miski mokrej do miski suchej i znowu kilka razy bełtamy łyżką – tak żeby zostały grudy i nie dobrze wymieszana mąka
blache – muffinową smarujemy oliwą (ja mam taką w sprayu) nakładamy do każdej przegrudki ciasto tak ok 2/3 pojemności i do pieca.
piec nastawiamy na 190-200 stopni (góra i dół w elektrycznych) i pieczemy 20 minut –
e włala
bon apetit
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: MUFFINS – espeszyli dla avinion
ale mi smaka narobilaś
ale nie mam formy do muffinek
zakupić muszę
zrobiłam ale bez oleju hmm i wyszedł zakalec czy to tego wina?
a mozna wiedziec dlaczego bez jakiegos tluszczu zrobilas?
zamiast oleju mozna dac maslo,
w tym przepisie chyba jednak oto chodzi, zeby byl tluszcz, wiec podejrzwam ze dlatego nie wyszly
ja robilam z innego przepisu dlatego brak tłuszczu
Natłuszczacie foremki silikonowe? Wczoraj robiłam pierwszy raz, nie natłuściłam i mufinek nie dało się wyciągnąć z foremek, w efekcie wyszły niekształtne… za to smaczne 🙂
No ale MM-owe są bez tłuszczu i są pyszne 🙂 Może dałas za mało proszku/sody i za bardzo wymieszałaś?
Silikonowych nigdy nie natłuszczam
zawsze muffinki wychodzą bez problemów
Niekoniecznie! Poczytaj o muffinkach MM. Bez tłuszczu, a pyszne, że hoho
nie twierdze ze musza byc z tluszczem, tylko myslalam o innym przepisie nie o tym MM
swoja droga kiedys przez przypadek zrobilam bez oleju i tez wyszly
ale ja ogolnie nie lubie muffinek, i nawet jak zrobie bo moje dziewczyny je lubia
to ja ich nie jem
Mufinki pyyyszne i bardzo łatwo się robi.Ja dodawałam nutelli do środka a do innych konfitury jagodowej- łyżeczką(jak juz były w foremkach) i wyszły wspaniale!
Mam formę silikonową do których daję papierowe foremki (ale tylko na 6 mufinek),reszte papiórków wkładam do zwykłych metalowych babeczkowych foremek i też wychodza dorze tylko troche niższe;)
jutro przymierzam się do muffinek 😀
zrobione i juz zjedzone przez dzieciaki z przedszkola
U nas hitem są z dodatkiem orzechów włoskich. Albo z tego przepisu, albo orzechowe Granoli 🙂 do środka łyżeczka nutelli, albo innego kremu czekoladowego… i po diecie
podciągam do góry
bo dziewczęta pragną:)
Ja dziś zrobiłam ze świeżym ananasem i słonecznikiem… jakoś tak twórczo Niezłe wyszły
tak ma być?
Dokładnie tak 😀
Dziecka zażądały z jabłkami 😉 No to muszę…
Spróbuję z mąki pełnoziarnistej i nie mam tyle oleju… Moze masło klarowane wystarczy? Rozpuszczone?
u mnie w domu Twój przepis idzie w ruch średnio 2 x w tygodniu 🙂
Tylko dodatki zmieniamy
ostatnio skórka pomarańczy kandyzowana plus aromat pomarańczowy
A i ostatnio też robiłam z pełnoziarnistej bo zwykłej nie miałam
Znasz odpowiedź na pytanie: MUFFINS – espeszyli dla avinion