Obiad elegancki?

Planuję zaprosić ciocię z wujkiem na niedzielny obiad, bardzo ich lubię i dużo zawdzięczam.
Chciałabym, żeby nie był to rosół i kotlety hmmm.
Podrzućcie parę pomysłów, dwa dania, zupa, może krem jakaś, pokuszę się choć nigdy nie robiłam.
Co serwujecie, że tak powiem, na elegancko?

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Obiad elegancki?

  1. do czego jeszcze dodajesz te cytryny? zwykla sol do nich sypiesz?
    ale zes mi smaka narobila na takie cudo. a poniewaz dietetyczne to chyba sie skusze 🙂

    • grubą sol morską daję. fajne one są, aż w język szczypią 🙂
      Można sobie tym kurczaczka upieczonego posypać, dodać do każdego duszonego dania przed duszeniem albo po, dodać do sałatki jarzynowej. Tylko to jest slone, naprawdę, i ma dośc specyficzny smak, wcale nie jak cytryna posypana solą, tylko taki bardziej przenikliwy, do soli przechodzi caly olejek eteryczny ze skóry, miąższ prawie znika a skóra robi się mięciutka i lekko obślizgła (smacznego hihihi ;-))) kolor lekko blaknie a gorycz znika.

      Aha, fajne do mięsa z grilla.
      m.

      • w poniedzialek kupuj sol, cytryny i robie 🙂

        • Zamieszczone przez maduxia
          marokańskie marynowane cytryny.

          jeja:eek:
          czego to ludzie nie wymyśląhmmm:)

          • aaaaa jeszcze jedno pytanie. gdzie ma stac sloik z tymi cytrynami? w ciemnym miejscu, cieplym, zimnym?

            • wiesz co, ja trzymałam na północnym parapecie bez grzejnika, na słońce nie ma po co, w cieple też nie, bo nie ma co fermentować, w chłodzie też nie, bo i tak się nie zepsuje, w ciemnym też, bo cytryny z czasem i tak wyblakną… teraz mam w kuchni w szafce ze szklanymi drzwiami i jest git
              m.

              • Maduxia, dziś Pascal zapiekał krewetki z kozim serem i miodem tymiankowym w papilotkach z foli alu. 🙂

                • Zamieszczone przez maduxia
                  można dodać jakieś zioła, ja daję liść laurowy i ziele angielskie i kilka goździków, ułożyć najciaśniej jak się da w sloiku, wolne miejsca wypelnić solą, zamknąć i odstawić na miesiąc.

                  A zioła wkładać do nacięć w cytrynach? Czy obok cytryn? Planuję to zrobić i będzie to wielka egzotyka w mojej kuchni 😀

                  • ładniej chyba obok, w sumie to wsio ryba, bo zapach ziół i tak się do cytryny dostanie, i tak
                    m.

                    • O! No widzita jak super! Kozi ser lubię, miód lubię, krewetki baaardzo lubię- no to chyba wszystko razem też :-))))
                      m.

                      edytuje, bo chcę dodać, że juz bardzo dawno Pascala nie oglądałam- wkurza mnie w nim to, ze czasem robi niepotrzebne zamieszanie i prosty przepis wygląda jak skomplikowany albo niepotrzebnir zwraca na pierdoły: ” żemniaki czeba pokhoić na dwucentymethową kostkę, o właśnie tak… ” a potem i tak wszystko miksuje…. Do Jamiego sie nie umywa, a na jego programie wzorował swój. ALe przepisy czasem fajne- zwłaszcza z takiej małej ksiazeczki o daniach na szybko.
                      m.

                      • misia a wez ty jeszcze tak dosc jasno napisz jak kroic te cytryny? tak prawie na wylot?

                        • Zamieszczone przez aniah13
                          misia a wez ty jeszcze tak dosc jasno napisz jak kroic te cytryny? tak prawie na wylot?

                          na krzyż wzdłuż prawie na ćwiartki, tak, żeby na jednym końcu jakieś 2 cm trzymaly wszystko do kupy
                          m.

                          • dzieki! zaraz gnam na zakupy i biore sie do roboty 🙂

                            • a potem co z tymi cytrynami…drobno siekasz i zamiast soli…rozumiem, ale co? siekasz tylko tyle ile potrzebujesz na biezaco wyjmujac z zalewy? Jeżeli tak to jak długo moga tak stac? Czy wszystkie i… no własnie i co z tym robisz? Jesli mozna;)

                              • wyciągam tyle, ile mi właśnie potrzeba. A stać mogą dłuuugo, moje mają 1.5 roku- dawna ich nie używałam, te z wierzchu jakieś takie wyblakłe, ale te na spodzie żółciutkie-bedo git 🙂
                                m.

                                • Zamieszczone przez maduxia
                                  PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ

                                  ugotować dwie torebki kaszy, wymieszać z dwiema posiekanymi cebulami i jajkiem albo i dwoma, zeby dało się formować placki- chodzi tylko o to, żeby trochę się po przyciśnięciu łyżką skleiły na patelni, kasza nie może a tym jajku pływać.

                                  Smazyć na złoto (pożądnie!) nawet poprzedniego dnia, a przed podaniem odgrzać w mikrofalówce albo zawinięte w folię aluminiową gdzieś z boczku, przy łopatce…

                                  Smakują, jakby były z orzechami, ja tam każdą kaszę uwielbiam, więc polecam.

                                  maduxia
                                  dzisiaj robiłam te placki i niestety,ale nie wyszły mi:(po pierwsze przyklejaja się do patelni,po drugie rozwalają się. Musiałam rozbełtać to na patelni i wyszła po prostu podsmażona kasza gryczana z cebulką.Z tego co jeszcze mi zostało dodałam mąki ziemniaczanej i te placki dopiero usmazyły się poprawnie.

                                  • o, to przykre 🙁 no nie wiem, dlaczego nie wyszły, muszę sama zrobic jeszcze raz, może coś popieprzyłam z przepisem, hunołz.
                                    m.

                                    • A zupę to polecam duńską zupę z porów. Z grzankami (malutkimi) albo groszkiem ptysiowym.

                                      • Asia, a dasz przepis? Na duńską zupę z porów? Chętnie zrobię w następną niedzielę, bo męża imieniny. Na deser planuję to

                                        m.

                                        • Przepis na duńską zupę z porów. U mnie okazała się hitem na imprezach rodzinnych, bo rodzinka już znudzona pomidorową i rosołem 😀

                                          Pory (w zależności od chęci ilości zupy), ja daję 3-4 duże pory.
                                          Pokrojone w plastry pory (tylko części białe i te jasno zielone), podsmażamy na maśle (jak cebulkę, żeby się dobrze zeszkliły).
                                          Następnie zalewamy wodą i wrzucamy kostkę bulionową w ilości do smaku. Niech się to na wolnym ogniu pogotuje ze 20 minut. Jak sie ugotuje to dodajemy serek topiony w kostce (najlepiej naturalny, taki klasyczny).
                                          Jak serek się rozpuści, to miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Dodać kwaśnej smietany. Na talerz wsypać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Zalać zupą. Posypać grzankami albo groszkiem ptysiowym. Można jeszcze posypać po wierzchu startym żółtym serem.
                                          Polecam, bo zupka inna niż wszystkie, pyszna. U nas smakowała wszystkim i starszym babciom, które już mają inne gusta smakowe, jak i dzieciakom.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Obiad elegancki?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general