nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)
Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)
To tak jak ja
To jak? Dajemy po baniku?
O ja pierdziu… Po co ja tu weszłam Ja CHCĘ taką bezę noooo. Zwariuję jak nie zrobię. Jutro idę po śmietanę
moja tez juz jest wspomnieniem ofkors
niestety
pojutrze robie
i nic mnie nie powstrzyma 😉
uuuuuuuuuuwielbiam !
robię z jagodami, borówkami, truskawkami, masą krówkową+owoce, orzechami- za każdym razem inna kompozycja 😀
i za każdym razem jest petarda
Czy Wy nie macie sumienia? 😉
wygląda booooooooosko ! jak dobrze,że mam popsuty piekarnik 😉
Idę robić 😀 Jagód nie było to kupiłam czarną porzeczkę.
Tylko tak myślę, skąd będę wiedzieć, że beza już jest dobra w środku? Ma być mokra czy sucha jak te ciasteczka bezowe???
zrobiłam tak jak w przepisie…5 minut na 180 stopni potem półtorej godziny w 150stopniach i wyłączyłam piekarnik uchyliłam drzwiczki zostawiłam do ostygnięcia wyszła super:)
w piątek robię kolejną na ur Mańki:)tym razem z malinami i borówkami
[LEFT]mnie na wypieki wzięło
jutro robie beze, chociaż może nawet dzisiaj
w piekarniku sernik bez sera ;)[/LEFT]
Nienawidzę tego wątku.
😀
Ćwiczmy silną wolę
Ćwiczę, bo………….
Mam w lodówce tylko jedno jajko
[LEFT]zrobiłam 🙂
nie wiem jak smakuje ale wygląda super ;)[/LEFT]
chyba głupie pytanie;) ale czy śmietanę da się czymś zastąpić???
kusi mnie strasznie, a;e u mnie nie wszyscy lubią śmietanę
może jakiś krem,masa…coś takiego jak do torta,ale to już nie będzie to:Nie nie:
Zrobiłam 😀 Pyyyyszna 😀 Na pewno powtórzę 🙂
Co do bitej simietany to w necie trafiłam na przepis na krem z tych 4 żółtek, które zostają.
Dziewczyny takiego mi narobiłyscie apetytu ze pavlova siedzi w piekarniku właśnie 😀
i mam pytanie- czy da się dowieźć gotowe ciacho na imprezkę ( droga ok pół godziny dziś- jest dość ciepło ) czy lepiej zrobić sama bezę a już tam na miejscu ubić śmietankę itd.?
Pewnie już po ptokach 😉 ale na Twoim miejscu wzięłabym samą bezę a resztę dorobiła na miejscu
no po ptokach 😉 ale napiszę, że zaryzykowałam i zrobiłam całość w domu, wiozłam na kolanach i dojechała cała i piękna 🙂 i bardzo smaczna 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)