Pavlova :)

nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)

Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)

  1. Zamieszczone przez ciapa

    Moderacja tego działu mnie wykończy
    Nigdy nie schudnę, nigdy
    Tyję od samego patrzenia

    To tak jak ja

    To jak? Dajemy po baniku?

    • O ja pierdziu… Po co ja tu weszłam Ja CHCĘ taką bezę noooo. Zwariuję jak nie zrobię. Jutro idę po śmietanę

      • moja tez juz jest wspomnieniem ofkors
        niestety

        • pojutrze robie
          i nic mnie nie powstrzyma 😉

          • uuuuuuuuuuwielbiam !
            robię z jagodami, borówkami, truskawkami, masą krówkową+owoce, orzechami- za każdym razem inna kompozycja 😀
            i za każdym razem jest petarda

            • Czy Wy nie macie sumienia? 😉

              wygląda booooooooosko ! jak dobrze,że mam popsuty piekarnik 😉

              • Idę robić 😀 Jagód nie było to kupiłam czarną porzeczkę.

                Tylko tak myślę, skąd będę wiedzieć, że beza już jest dobra w środku? Ma być mokra czy sucha jak te ciasteczka bezowe???

                • Zamieszczone przez Olusia
                  Idę robić 😀 Jagód nie było to kupiłam czarną porzeczkę.

                  Tylko tak myślę, skąd będę wiedzieć, że beza już jest dobra w środku? Ma być mokra czy sucha jak te ciasteczka bezowe???

                  zrobiłam tak jak w przepisie…5 minut na 180 stopni potem półtorej godziny w 150stopniach i wyłączyłam piekarnik uchyliłam drzwiczki zostawiłam do ostygnięcia wyszła super:)

                  • w piątek robię kolejną na ur Mańki:)tym razem z malinami i borówkami

                    • [LEFT]mnie na wypieki wzięło
                      jutro robie beze, chociaż może nawet dzisiaj
                      w piekarniku sernik bez sera ;)[/LEFT]

                      • Nienawidzę tego wątku.

                        • Zamieszczone przez smoki
                          Nienawidzę tego wątku.

                          😀
                          Ćwiczmy silną wolę

                          • Zamieszczone przez ciapa
                            😀
                            Ćwiczmy silną wolę

                            Ćwiczę, bo………….

                            Mam w lodówce tylko jedno jajko

                            • [LEFT]zrobiłam 🙂
                              nie wiem jak smakuje ale wygląda super ;)[/LEFT]

                              • chyba głupie pytanie;) ale czy śmietanę da się czymś zastąpić???
                                kusi mnie strasznie, a;e u mnie nie wszyscy lubią śmietanę

                                • Zamieszczone przez Meme
                                  chyba głupie pytanie;) ale czy śmietanę da się czymś zastąpić???
                                  kusi mnie strasznie, a;e u mnie nie wszyscy lubią śmietanę

                                  może jakiś krem,masa…coś takiego jak do torta,ale to już nie będzie to:Nie nie:

                                  • Zrobiłam 😀 Pyyyyszna 😀 Na pewno powtórzę 🙂

                                    Co do bitej simietany to w necie trafiłam na przepis na krem z tych 4 żółtek, które zostają.

                                    • Dziewczyny takiego mi narobiłyscie apetytu ze pavlova siedzi w piekarniku właśnie 😀
                                      i mam pytanie- czy da się dowieźć gotowe ciacho na imprezkę ( droga ok pół godziny dziś- jest dość ciepło ) czy lepiej zrobić sama bezę a już tam na miejscu ubić śmietankę itd.?

                                      • Zamieszczone przez olesia1
                                        Dziewczyny takiego mi narobiłyscie apetytu ze pavlova siedzi w piekarniku właśnie 😀
                                        i mam pytanie- czy da się dowieźć gotowe ciacho na imprezkę ( droga ok pół godziny dziś- jest dość ciepło ) czy lepiej zrobić sama bezę a już tam na miejscu ubić śmietankę itd.?

                                        Pewnie już po ptokach 😉 ale na Twoim miejscu wzięłabym samą bezę a resztę dorobiła na miejscu

                                        • Zamieszczone przez Asik.
                                          Pewnie już po ptokach 😉 ale na Twoim miejscu wzięłabym samą bezę a resztę dorobiła na miejscu

                                          no po ptokach 😉 ale napiszę, że zaryzykowałam i zrobiłam całość w domu, wiozłam na kolanach i dojechała cała i piękna 🙂 i bardzo smaczna 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general