nigdy tego nie robiłam ale zdjęcia mnie kuszą niesamowicie:)
może któraś z Was robiła? chciałabym sprawdzony przepis
póki co wstawiam przepis znaleziony w necie i fotki:)
Biała Pavlova
Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy 🙂
owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Pavlova :)
nie potrzeba octu- ja nigdy go nie dodaję i zawsze mi wychodzi
dzieki! sprobuje bez- w ten weekend 😀
Dolaczam do fanklubu Pavlovy Maz tez- razem bedziemy sie turlac a co! ale to pyszne!! i jak sie okazalo-calkiem latwe
Zrobiłam
w sumie to zrobiłam dwie
jedna była z malinami
a druga z kiwi i powiem wam ze z kiwi też niebo w gębie 🙂
moja siedzi w piekarniku…. ciekawe co mi wyjdzie…
????
wyszła?:)
Czy miałki cukier = puder cukier?
No wielka wyrosła wyszła poza kółko nawet do 2cm, następnym razem dwie mniejsze zrobię. Na górę zmiksowałam mrożone truskawki na sos
Mąż zjadł bez ceregieli czyli ok. Dla mnie jakoś tak bez większego zachwytu chyba smak bezy mi nie pasował z tym co znam z bezów małych sklepowych albo domowych, ciągle zastanawiałam się czy ten biały środek dopieczony jest. Pokombinuję dalej 🙂
Na szczęście nienawidze bezów w każdej postaci:D
Kupiłam cos takiego na któreś z urodzin dzieci- matko…..zły pomysł
Ja również
Ale szczerze mówiąc czytając takie peany mam ochotę spróbować 😉
ja za bezami też nie przepadam
a w wersji mrożonej bardzo mi smakuje
domyślam się, że zmiksowałaś kiwi? czy dodawałaś coś jeszcze?
miksowałam kiwi i ciutkę zagęściłam
Ale tu kopalnia pomyslow-z kiwi tez sprobuje 😀
Pavlova to wg mnie nie jest taka zwykla beza-mi sie beza zawsze kojarzyla tylko z taka twarda spieczona i obrzydliwie slodka skorka,a ta ma miekki srodek i smakuje jakos tak inaczej… niebo lepiej 😀
to prawda…jest zupełnie inna niż te “sklepowe” sztuczne bezy
Znasz odpowiedź na pytanie: Pavlova :)