Kochane moje podaje wam przepis na zapiekankę po grecku:
pierwsza warstwa
0,5kg mielonego mięsa
posiekana cebula
mały koncentrat pomidorowy (jeden):))
ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz i olej do smażenia
druga warstwa
0,5 kg obranych ziemniaków (może być trochę więcej)
2 łyżki masła
szklanka śmietany
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięsko z cebulką podsmażamy na patelni, przekładamy całość do garnka i dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw z pierwszej warstwy:)). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia a potem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy przez 20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu bo cynamon się przykleja do dna garnka.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 stopni.
W czasie jak piekarnik się nagrzewa a mięsko podgrzewa obieramy ziemniaki, kroimy w cieńkie plasterki (muszą byc naprawdę cieniutkie). Masło i smietane podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiazdżony czosnek i przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, wykładamy tam mięsko a na mięsko ziemniaczki.
zapiekamy w piekarniku koło 1 godziny.
Pychotka
Mimo długiego opisu robi się to szybciutko a potem pysznie smakuje. Nawet soebie nie wyobrażacie co ten cynamon robi z mięskiem mielonym….
Polecam
bianka i jednak chłopiec (24.12.03)
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: pyszna zapiekanka
że ja wcześniej nie wyczaiłam tego przepisu…
chyba zrobię jutro na obiad
Właśnie wstawiłam do piekarnika.
Wygląda bosko 🙂
szkoda, ze nie będę mogła jej zjeść
Wtedy mi ziemniaki nie wyszły…twarde były. Teraz robię 2 podejście…bo TO mięsooo! pycha!
Jak można je jeszcze wykorzyatać? sphagetti? Ktoś wspominał o bakłażanach-przepis jakiś może???
może najpierw podgotuj trochę ziemniaki, a to mięso to chyba można wykorzystywać do wszystkiego gdzie dajesz mielone, wszelkie zapiekanki z ziemniakami, makaronem…
a w sumie to jestem ciekawa jakby smakowały takie kotlety mielone
Daję bez koncentratu ale z gałką-dobrze smakują:) już nie lubię inaczej.
Dziś makaron plus to miesko-pycha!
kurcze no, zjadałabym
musakę
uuuuuuuuuwielbiam
nie namówi mnie monsz na Włochy w tym roku, chcę do Grecji
Takie coś znalazłam
mam ślinotok
jakby się uparł to to i na mm-ową wersję można przerobić… chociaż bez beszamelu tak dobre nie będzie
mam w W-wie dwie knajpy, gdzie rewelacyjną podają ale to za jakies 2 miesiące
wlasnie sie piecze, nie moge sie doczekac:)
Właśnie zrobiłam ja pierwszy raz, zapach w mieszkaniu wspaniały, smak świetny. Dla tych wszystkich, którzy maja problemy z ziemniakami sugeruję zrobic tak jak ja – ziemniaki starłam na plastry na tarce i piekłam pod przykryciem z folii aluminiowej, zdjęłam ja na ostatnie 15 minut.
Na wierzch dałam tez starty ostry cheddar. Pyszna!
Skoro wczoraj zrobiłam – to przypominam 😉
Teraz ziemniaczki takie pyszne…
Beamana dzięki za podniesienie tego tematu 🙂
Zrobiłam i wyszło pyszne 🙂
Miało być na dwa dni, ale Małż pożarł
Oooo, u mnie też czeka w kolejce. Uwielbiam!
Znasz odpowiedź na pytanie: pyszna zapiekanka