Rosół – jak robicie?
Muszę ugotować rosół. Do tej pory gotowałam raz i był strasznie mętny i jakiś taki niesmaczny. Napiszcie mi po kolei jak ugotować rosół, co dodawać, jak długo go gotować, czym przyprawiać itp.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- Rosół – jak robicie?
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Rosół – jak robicie?
Mozna kupic w kauflandzie lewiatanie i pewnie w innych sklepach
A gotujesz pod przykryciem? Moja mama zawsze powtarzała że rosołu nie gotuje się pod przykrywką bo mętnieje…
U nas kura gotowana na wrzątku, pod przykryciem, tylko pyrka, ZAWSZE wychodzi klarowny i przepyszny:)
Dziewczyny,czy pisząc o vegecie naturalnej miałyście na myśli tą ?
Bo ja tak sobie siadłam,powertowałam neta i mi wyszło że vegeta natur ma to samo co normalna vegeta tylko że się nazywa to – ekstrakt drożdżowy.Jest to takie samo świństwo jak glutamin sodu 🙁
Wystarczy powąchać 🙂
U mnie kupił tą natur mój D.. Ale otworzyłam, powąchałam – sama chemia…
Wiesz Tosiu,mi ciężko wąchać bo ja w ogóle nie kupuje takich rzeczy 😀 Żadnych kostek,rosołków, zup,sosów w torebkach,bleeee
Ale jak dziewczyny napisały o tej vegecie to z ciekawości poszukałam i mi wyszło że to też doooopa
ostatnio kupiłam vegete, w sklepie ze zdrową żywnością… smaku jeszcze nie znam,ale skąłd jest ciekawy, nie ma tam glutaminiaów itd.. sam susz, dość drogie to było,ale coś za coś…polecam jeszcze czubrucę, tez super dodatek do rosołu…
Ja też nie kupuję, mój D kupił, bo on sobie czasem coś sam tym odprawia.. Więc z ciekawości obejrzałam, poczytałam i powąchałam… Fuj.
szczerze polecam jako alternatywę dla gotowych mieszanek przypraw…
żeby nie było, to nie reklama… Ale chcę pokazać, że jest alternatywa dla tego co tak nadal niestety popularne…
Kaktus, jeszcze dodam, że trzeba sprawdzać, czy producent ma atest swoich produktów, zdrowa żywność atestowana, w tym również te susze, jest o wiele, wiele droższa niż ta “zdrowa” bez atestów.
Nie wiem, jak jest w przypadku tego, co wkleiłaś…. Ale ceny podejrzanie niskie 😉
Moja koleżanka spisuje składy mieszanek (typu “do kuraka” do ryb” itp.), a potem kupuje osobno zioła i miesza. Ale bez chemii :).
Ja się zbieram, żeby tak zrobić, ale jakoś weny nie mam… Sypię za każdym razem “na oko” 😉
Sprzedaż certyfikowanej żywności ekologicznej oraz żywności naturalnej i regionalnej. Produkty gospodarstw ekologicznych pochodzące z atestowanych upraw ekologicznych. Oferujemy wszystko czego potrzeba, by się zdrowo i efektywnie odżywiać. Produkty dla tych co dbają o zdrowie i lubią dobrze zjeść.
W ofercie: bio makarony, bio dżemy, eko herbaty, bio kawy, eko oleje, eko zioła, eko przyprawy, bio bakalie, eko mąki, bio soki i napoje, bio kosmetyki, eko przetwory, suplementy diety.
tyle mówi strona…
kiedyś były dostępne w rosmanie…chwilę
ja i tak częściej kupuje takie w woreczkach, na jarmarkach sprzedawane… Albo pana w sąsiedztwie który robi mieszanki dla gastronomi…gotowych od niego nie polecam;)
Sprzedaż certyfikowanej żywności ekologicznej oraz żywności naturalnej i regionalnej. Produkty gospodarstw ekologicznych pochodzące z atestowanych upraw ekologicznych. Oferujemy wszystko czego potrzeba, by się zdrowo i efektywnie odżywiać. Produkty dla tych co dbają o zdrowie i lubią dobrze zjeść.
W ofercie: bio makarony, bio dżemy, eko herbaty, bio kawy, eko oleje, eko zioła, eko przyprawy, bio bakalie, eko mąki, bio soki i napoje, bio kosmetyki, eko przetwory, suplementy diety.
tyle mówi strona…
kiedyś były dostępne w rosmanie…chwilę
ja i tak częściej kupuje takie w woreczkach, na jarmarkach sprzedawane… Albo pana w sąsiedztwie który robi mieszanki dla gastronomi…gotowych od niego nie polecam;)
Czytając ten temat zrobiłyście mi ochotę na rosołek babci… 😛
no i aby mętny nie wyszedł,solić dopiero na końcu,jak juz ugotowany całkowicie.
Zawsze solę na początku,jak tylko mi się zagotuję od razu solę i jeszcze przenigdy mi nie wyszedł mętny,jest klarowny i smaczny 🙂
A gotuję już od prawie 20 lat Także z tą solą to wydaje mnie się lekka przesada.
Bo nigdy nie soliłaś pod koniec i nie widziałaś tej ekstra klarowności
A tak poważnie – rosół posolony na początku ma lepszy, wyrazistszy smak, jest esensjonalniejszy, choć rzeczywiście nieco mętny, a ten solony pod koniec jest klarowniejszy, ale smakiem nie dorównuje poprzedniemu. Wiem, bo próbowałam tak i tak 🙂
Należy sobie wybrać, co bardziej odpowiada 😉
Ja również robiłam i tak i tak 🙂 Gdy Młody zaczął jeść co poniektóre rzeczy z naszego menu przestałam solić potrawy na początku gotowania.Jak się ugotowało odkładałam dla Młodego a resztę podprawiałam pod nas.
I uwierz mi -mój rosół w obydwu sposobach wychodzi klarowny i nie wiem w jaki sposób mógłby być jeszcze bardziej klarowny Swój rosół określiłabym jako czysta woda z delikatnym żółtym kolorkiem
Co do smaku to zgadzam się jak najbardziej – obydwoje z mężem stwierdziliśmy się że rosół solony na początku ma o wiele lepszy smak 🙂
ja sama solę dopiero na końcu
a i ostatnio w oglądanych programach Gesslerowej takie haslo padło własnie
Znasz odpowiedź na pytanie: Rosół – jak robicie?