Przepisy MM

Kurak z mozarella

- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka

Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut

Cebulaki MNIAM!

Składniki:

zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp

reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut

1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min

87 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Tartra
ciasto:

100 g chudego twarogu, 150 g mąki pp, 1 białko, 1 łyżeczka proszku, 1-2 łyżeczek fruktozy. Wymieszać i do piekarnika na 15 min w 180 stopniach.

Potem posmarować dżemem z fruktozą i nałożyć 2 starte jabłka. Posypać cynamonem.

Ciacho wraca do piekarnika na 10-15 min

Ja zwykle wieczorem robię ciasto i wyklejam formę do tartry. Wkładam do lodówki a rano jest już mniej roboty.

Curry z pieczarkami i soczewicą
UWAGA! Absolutnie genialne!
składniki:

1 cebulka
3 ząbki czosnku
łyżka stołowa MM-owego curry czyli bez glutaminianu
ok 10 małych pieczarek
soczewicy tyle ile lubimy (jak zaczniemy wrzucać zobaczymy na patelni proporcje – ja daje na oko)
szpinak (opcjonalnie)

przygotowanie:

Cebule pokrojona w kostkę podduszamy na kapce oliwy i wodzie, jak już się ładnie zeszkli dodajemy zgnieciony czosnek. Wrzucamy pieczarki (te mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pol). Dusimy ok 10 min.
Dorzucamy sucha soczewice oraz przyprawę (MMowa) curry, prażymy chwile,aby aromaty się przeszły. Następnie zalewamy taka ilością wody aby przykryć wszystkie

smoki Dodane ponad rok temu,

ZAKUPY by smoki

Obowiązkowe bo mogą uratować w potrzebie:
– mąka pp (z pszennej łatwiej się piecze) typ 1850 lub 2000 opcjonalnie orkiszowa (droga)
-fruktoza albo słodzik
-musztarda dijon
-majonez kielecki zielony
-pełnoziarnista Wasa
-makaron z mąki durum
-ryż basmati
-nabiał do 1.5 %
-śmietana min 16% (najlepiej 18%) bez dodatków
– świeże warzywa i kiszone
– koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce
-ryby wędzone i świeże
[I]
Opcjonalnie:[/I]
-sos sojowy kikkoman
-camemberty
-kabanosy
-mozzarella
-ser z zieloną albo niebieską pleśnią
-szynka parmeńska
-tuńczyk wsw
– kurczak filety i inne mięsa
-soczewica zielona lub inna
– bakłażan
-kalafior
-brokuł
-cebula
-seler
-szpinak

smoki Dodane ponad rok temu,

Z tych zakupów można wyczarować śniadaniowo:

– wypieki mm
– tartrę z jabłkami
– placka twarogowego
– ryż z owocową jogobellą lihgt
– makaron z tym samym
-wasę z czymś tam 😀
-pastę twarogowo-tuńczykową do pieczywa MM

Budyń MM
Gotujemy mleko z łyżką fruktozy albo słodzika i dowolnym aromatem. Do gotującego dolewamy mąkę pp rozrobioną w zimnym mleku. Pycha z cynamonem.

Leniwe MM

Bierzemy 100 g twarożku chudego np Pilos (taki homo). Dodajemy 1 białko, łyżkę fruktozy i aromat.
Ciasto kładziemy łyżką na gorącą wodę. Łyche moczymy we wrzątku a potem nakładamy ciasto. Pycha z cynamonem albo dżemem.

Jeżeli ciasto jest bez fruktozy i aromatu ale za to z solą to można jeść np z duszoną cebulką i pieczarkami

smoki Dodane ponad rok temu,

Obiadowo:

– zawijańce z kurczaka, sera i musztardy dijon
-kuraka z mozarellą
-kuraka po libańsku
-dania z makaronu i ryżu (nie na słodko)
-zupę z mięsa mielonego
-placki selerowe z sosem mięsnym albo gulaszem
-frytki z selera
-piersi kuraka w szpinaku
-rybę każdą
-mięcho każde

Kalafior po szwedzku
Podgotowanego kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy masą ze startego żółtego sera, śmietany i ziół prowansalskich. Pieczemy 180 stopniach do brązowej skorupki.

Brokuł w sosie pleśniakowym
Ugotowanego brokuła polewamy sosem z roztopionego sera z niebieską albo zieloną pleśnią (100g) i koncentratu pomidorowego. Sos jest mniam bez przypraw.

Kurczak pod pierzynką
Filety z kuraka lekko rozbijamy i marynujemy przez noc w sosie sojowym kikkoman. Potem w naczyniu żaroodpornym na każdym filecie układamy dużo pokrojonej cebuli i majonez. Pieczemy w 180 stopniach pół godziny

Camembert w szynce parmeńskiej
Każdy serek owijamy 2 plastrami szynki i grillujemy lub smażymy z obu stron.
Można smażyć bez szynki 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Kolacyjnie:

-tuńczyka wsw solo albo z 70 g makaronu
-soczewica curry z pieczarkami
-każda ryba wędzona albo duszona
-sałatka z jajkiem

Makaron z sosem z bakłażanów (PYCHA)
1-2 średnie bakłażany
koncentrat pomidorowy
3 cebule
pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej)
kapka oliwy
sól, pieprz
bazylia, oregano

1) Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów.
2)Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy do miękkości (na oliwie lub jak się komuś uda – bo ma dobry gar – to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek.
3) Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając aby się nie przypaliło.
4) Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy
5) Dalej dusimy, mieszamy i pilnujemy… Ma powstać w miare jednolita masa.

yoko Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:

Makaron z sosem z bakłażanów (PYCHA)

prawie tak samo, ale z cukinią….
dusisz na patelni cukinie pokrojoną wzdłuz na 4 i na plastry (solisz, pieprzysz, można dodać słodka paprykę w proszku), dodajesz czosnek w platerkach, cebulkę,dusisz na wodzie, dodajesz pokrojone pieczarki – jak te ostatnie zmiekną, a woda odparuje i inne skladniki tez są miekkie, to zalewam sosem pomidorowym:) mniam.

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Rolada kawowo-orzechowa by Drewni Kocur
tylko koniec I fazy lub II faza

Składniki:
-4 jajka
– 1½ lyzki kawy rozpuszczalnej zbozowej (ja dalam nesce rozpuszczlną zwykłą)
– 2 lyzeczki extraktu waniliowego (ja dałam zapach waniliowy)
– ¼ szklanki drobno posiekanych orzechow wloskich (25g)
– ¼ l smietany kremowki (szklanka) – ja wzięłam całą, bo wykorzystałam do drugiego deseru jeszcze
– slodzik lub fruktoza

Piekarnik rozgrzac do 190 stopni, glebsza blaszke wylozyc papierem do pieczenia.
Rozpuscic kawe w jednej lyzeczce ekstraktu i wymieszac to z zoltkami.
Ubic bialka na sztywno, doslodzic wedlug uznania. Polaczyc piane z masa zoltkowa
i na koniec ostroznie wymieszac z orzechami. Calosc wylozyc na blaszke, rowno rozprowadzic i piec ok 13 minut.
Ostudzic krotko. Wilgotna sciereczke polozyc na ciasto i zwinac (razem z papierem) wzdluz dluzszego boku w rolke.
Nadzienie:
smietane ubic z łyżeczką ekstraktu waniliowego, ew. poslodzic.
Mnie zostalo troche smietany i posmarowalam rolade po wierzchu i posypalam jeszcze orzechami.
Smacznego!!!!

ahimsa Dodane ponad rok temu,

obiad szybki, dobry :

– piersi z kurczaka rozbijamy cienko, smarujemy cienko musztarda dijon, posypujemy tartym serem zoltym, zawijamy. Ukladamy w naczyniu zarooodpornym i do piekarnika (180stopni) na jakies 30 minut. pod koniec pieczenia zalewamy smietana (minimum 18%)

podajemy z warzywami

ahimsa Dodane ponad rok temu,

kapusta gotowana z fasolą i pomidorami

1 wyciągasz z zamrażarki ugotowaną fasole jasiek (zwykle gotuje więcej z jakiejś tam okazji a potem mam np do zupy fasolowej)
2 szatkujesz kapuchę i gotujesz uwaga: z jarzynami
3 jak się ugotuje naprawdę mocno – nawet ciut rozgotuje to:
4 doprawiasz kminkiem, przecierem pomidorowym i ziołami
5 mieszasz z fasolą (najlepiej też trochę rozgotowaną)

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Shis Taouk czyli kurczak po libańsku by Czarownica
przepis pochodzi z

składniki:
– kurczak (udka albo piersi)
– czosnek (wedle uznania – ja daje całą główke świeżego czosnku)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki wody

przyprawy
– cynamon
– goździki
– ziele angielskie
– gałka muszkatułowa
– pieprz
– imbir
– kminek
– czerwona papryka
– curry

wykonanie:

1. Kurczka umyć i wysuszyć.
Jeżeli robimy piersi z kuczaka – można je pokroić na mniejsze części.
Udka przecinamy na pół.
2. Posypać kurczaka przyprawami i zgniecionym świeżym czosnkiem
3Przygotować sos: koncentrat pomidorowy + olej + woda + sok z cytryny
5. Polać kurczaka sosem i dobrze wymieszać
6. Kurczaka przykryć folia i wsadzić do lodówki na conajmniej godzinę.
Najlepiej jest przygotować kurczaka dzień wcześniej wieczorem i zostawić go na noc w lodówce
8. Godzinę przed pieczeniem kurczaka wyjąć z lodówki i przelożyć do naczynia w którym będzie pieczony (przekładamy mięso razem z marynatą)
9. W zależności od ilości mięsa piec około godziny w temperaturze 180 – 200 stopni.
Im więcej mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Kurczaka piec pod przykryciem (moze byc folia aluminiowa).

Sos Toum
Składniki:
– cała główka czosnku
– 1/2 – 1/3 szklanki oleju
– 3 lyżki majonezu
– sok z 1/2 cytryny
– sól pieprz

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Kapusta z fasolą by Smoki

A ta kapucha to:
1 ugotowana a nawet rozgotowana kapusta
2 ugotowany luzem jasiek fasola (jakieś 200g na małą główkę)
3.przecier
4 dużo kminku, majeranek, sól
5 wymieszac

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Pierś w szpinaku

kroisz cycki w plastry, wrzucasz na patelnie, dorzucasz czosnek/cebula,ale ja wole czosnek, smazysz, potem wrzucasz szpinak(ja daje ten rozdrobniony), dalej jak sie poddusi to zalewasz smietana i jak ktos lubi sypie zoltym serem.
idiotyczny przepis,ale ja nie mam czasu na gotowanie….
wczoraj mialam lososia na obiad….maz zajadal az mu sie uszy trzesly, a przepis tak samo prymitywny…. kawalki mrozonego lososia popieprzylam i posolilam, wrzucilam na patelnie, polalam cytryna i zjadlam

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Ryba z czosnkiem

No podobnie- nawet nie rozmrażam ryby, tylko kroje w kostkę, na patelnie, ścieram czosnek i smażę:)
Można dodać śmietanki i koperku- wyjdzie Ci pyycha sos koperkowy do tego.
No i brokuł ( mrożonka) na patelni z porem pokrojonym w grube talarki duszę z odrobiną oliwy/oleju. Dorzucam ser żółty starty i śmietanę 18%:)
Mniam!:) no i surowe oczywiście do tego.

ps. oczywiście do smaku pieprz, sól w obu

ahimsa Dodane ponad rok temu,



Placki selerowe<O:p</O:p
na 6 plackow
[pol selera sporego zetrzec trzeba na zwyklej tarce drobnej
dodac 2 jajka, 2 lyzki smietany, 10 dkg zoltego sera startego, 3 lyzki granulatu, sol i pieprz
wymieszac dokladnie i odrazu smazyc
jak postoja to woda podejda a tego nie chcemy <V:p</V:p
ukladac nie za duze kupki na mocno rozgrzany tluszcz
smazyc chwile z kazdej strony podawac w towarzystwie warzyw<O:p</O:p

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Jarzynka z brukselką by EwkaM

fajną jarzynkę jadłam na ciepło, do mięsa z grila pasuje bardzo:

brukselkę i marchew w talarkach ugotować w osolonej wodzie – i tu uwaga, brukselka gotuje się dłużej, więc wrzucam ją wcześniej, jak jest już na wpół miękka dodaję marchewkę; na odrobinie oliwy podsmażam cebulę pokrojoną w piórka cebulę (dużo – na pół kg brukseli daję 4 duże – moga być czerwone, fajniej wygląda);
odcedzić warzywa, dodać do nich cebulę, łyżkę masła i łyżkę octu balsamicznego, sekundę poddusić

ahimsa Dodane ponad rok temu,

NIby-tarta;)

Potrzebujemykawałek pora,
polędwicę (albo inne smaczne mięsko)
ser żółty (tarty na drobnych oczkach)
jajo (może byc samo żółtko pozostałe po jakimś posiłku węglowym <V:p</V:p
śmietanę (ok. 1/2 małego pojemniczka)
sól,pieprz

Polędwice kroimy na nieduże kawałki i podsmażamy (najlepiej na małej patelni) dodajemy pora pokrojonego w plasterki – dusimy razem.
Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, sola i pieprzem, zalewamy tym pora i polędwicę, posypujemy serem.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem az ser się rozpuści a polewa śmietanowo-jajeczna zetnie (nie dłużej chyba niż 5 minut).
Mozna tez oczywiście całość zapiec (tak jak oryginalną tartę), ale wtedy cała operacja potrwa dłużej. Podawać z dużą ilośćią świeżych warzyw – pomiodor, ogórek, sałata, itp.
Gorąco polecam, naprawdę smaczne

( z Zuzla)

I to laski zachwalają:)

OSZUKANA TARTA SZPINAKOWA1 op. szpinaku mrożonego w liściach lub rozdrobionego (bez żadnych sosów śmietanowych)
2-3 plasterki boczku najlepiej surowego (wędzone mają jakieś niedozwolone substancje w środku)
1 pomidor bez skórki
1 cebula
1/2 pęczka natki
1 wycisnięty ząbek czosnku
3/4 (można mniej, to będzie mniej tłuste) szklanki startego sera żółtego
3 całe jajka
1/2 op. śmietany 22%
pieprz, sól, zioła suszone (ja dodaje prowansalskich) do smaku

1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody (np. przez czystą ściereczkę lub w pięściach, jak gąbkę)
2. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać tarty ser i śmietanę i rozmieszać z przyprawami
3. Połączyć ze szpinakiem (muszą być prawie wióry, bo się tarta nie zsiądzie), pomidorem w kostkę, czosnkiem, cebulą w kostkę i poszatkowaną natką
4. Pokroić boczek w grubą kostkę i przysmażyć bez niczego na patelni, dodać do masy szpinakowej, wymieszać
5. Wyłożyć masę do formeki (najlepiej okrągłej), przyklepać
6. Piec w nagrzanym piekarniku, ok. 180 stopni przez 20 minut
7. Pozostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć z foremki (inaczej się rozpadnie

ahimsa Dodane ponad rok temu,

sos mięsny do spagetii

Sos:
podsmażyć na patelni mielone mięso
wrzucić koncent5rat pomidorowy
woda
łyżeczka bazylii
łyżeczka czosnku
pół łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki cząbru

Zawijańce z kurczaka

Cieniutko rozbijasz filet, smarujesz musztardą Dijon (ta jest MM) i posypujesz odrobina startego żółtego sera. Zawijasz, spinasz wykałaczkami i na 20 min pieczesz w 180 stopniach. Potem na zawijańca dajesz łyżkę śmietany 18% i pieczesz jeszcze 5 min

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Tartra
ciasto:

100 g chudego twarogu, 150 g mąki pp, 1 białko, 1 łyżeczka proszku, 1-2 łyżeczek fruktozy. Wymieszać i do piekarnika na 15 min w 180 stopniach.

Potem posmarować dżemem z fruktozą i nałożyć 2 starte jabłka. Posypać cynamonem.

Ciacho wraca do piekarnika na 10-15 min

Ja zwykle wieczorem robię ciasto i wyklejam formę do tartry. Wkładam do lodówki a rano jest już mniej roboty.

Curry z pieczarkami i soczewicą
UWAGA! Absolutnie genialne
składniki:

1 cebulka
3 ząbki czosnku
łyżka stołowa MM-owego curry czyli bez glutaminianu
ok 10 małych pieczarek
soczewicy tyle ile lubimy (jak zaczniemy wrzucać zobaczymy na patelni proporcje – ja daje na oko)
szpinak (opcjonalnie)

przygotowanie:

Cebule pokrojona w kostkę podduszamy na kapce oliwy i wodzie, jak już się ładnie zeszkli dodajemy zgnieciony czosnek. Wrzucamy pieczarki (te mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pol). Dusimy ok 10 min.
Dorzucamy sucha soczewice oraz przyprawę (MMowa) curry, prażymy chwile,aby aromaty się przeszły. Następnie zalewamy taka ilością wody aby przykryć wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu aż soczewica będzie miękka mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda za szybko wyparuje uzupełniamy ja systematycznie.

ahimsa Dodane ponad rok temu,

POTRAWKA Z BAKŁAŻANÓW DO np. MAKARONU

1 większy bakłażan
koncentrat pomidorowy
3 cebule
pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej)
kapka oliwy
sól, pieprz
bazylia, oregano

1) Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów.
2)Pokrojoną w kostę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda – bo ma dobry gar – to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek.
3) Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając aby się nie przypaliło.
4) Dodajemy koncentrat pomidorowy
5) Dalej dusimy, mieszamy i pilnujemy… + przyprawiamy. Ma powstać w miarę jednolita masa.

Potrawa jest rewelacyjna – ja polecam do niej makaron al dente
Wychodzą 3-4 porcje tego sosu więc wcinamy z małżonkiem na kolację a resztę zamrażamy.

ahimsa Dodane ponad rok temu,

MUFFINY PIERNIKOWO-KAKAOWE

1 szkl.maki pp
3 łyzki fruktozy
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyzki kakao

1 białko
3/4 szklanki maślanki

mieszamy suche, dodajemy do tego maślanke i na koncu delikatnie białko. Pieczemy w temp. 200 st.przez 20 min. Smacznego!

( by Bajaderka)

Zmodyfikowałam i dałam jabłko jeszcze.

Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Ja to jest z ubezpieczeniem wyjezdzajac za granice?
tzn czy moze wiecie? ja bede chciala w przyszlym miesiacu pojechac do siostry do Austrii, no i logicznie rzecz biorac, skoro jestesmy w EU to leczenie tez obejmuje, ale czy
Czytaj dalej
Książka kucharska
DROŻDŻÓWKI
witajcie..dziewczyny mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone przepisy na drożdżówki bardzo je lubię ale nie potrafię robić z góry dziękuję i pozdrawiam
Czytaj dalej