Kurak z mozarella
- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka
Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut
Cebulaki MNIAM!
Składniki:
zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp
reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut
1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM
eeeee tam, wcale nie taki hell
czytając przepisy, zajarzyłam, że kiedyś robiłam rybę na obiad i okazuje sie po mojej analizie myślę sobie ogólnej wiedzy MM, że mogę ten przepis tu zamieścić, a więc :
Ryba w porach
mrożona ryba – mogą być kostki z mintaja lub jakieś filety ( ja daję np 6 kostek mintaja)
2 pory
olej lub oliwa
śmietana min 18%
sól
pieprz
na patelni z niewielką ilością tłuszczu szklimy pokrojone drobno pory, jak się zeszklą kładziemy na to rybę z zamrażalnika i dusimy,
ryba się rozmraża, puszcza wodę i tak się dusi z tym porem, gdy ryba się zetnie, solimy, pieprzymy i zalewamy śmietaną, czekamy chwilę aż trochę odparuje i wcinamy
wcinam kolację i mi smakuje, a sama sobie wymodziałm, więc
Kasza ze szpiankiem
kasza jęczmienna
kilka kulek szpinaku mrożonego brykietu
troszkę pora
ząbek czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki
Kaszę ugotowałam, na łyżeczce oliwy zeszkliłam pora i czosnek, do tego wrzuciłam szpinak jak się rozmroził połączyłam z ugotowaną kaszą jęczmienną i posypałam natką pietruszki.
Bardzo mi smakowało.
Tylko ja nie pamiętam czy kasze można, a jak nawet to nie na kolację 😉
A do tego pora by trzeba udusić na łyżeczce… WODY 😉 Tak tak odnośnie zasad MM
Ale sam przepis bardzo mi się podoba – muszę wypróbować!!! Dzięki KEV!
Wczoraj na szybko wymodziłam kaszę z warzywami, bo mi została z poprzedniego dnia…
Składniki:
– seler naciowy
– cebulka,
– papryka,
– pomidor,
– tofu,
– koncentrat pomidorowy,
– sól, pieprz, tabasco,
– natka pietruszki
Warzywa na patelnię z małą ilością wody ( dałam łyżeczkę oliwy, ale na forum zuzla czytałam że tam laski dają, a info Bep przeczytałam po fakcie) dorzucamy pokrojone w kosteczkę tofu, jak zmiękną warzywka troszkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i odrobina tabasco. Całość łączymy z kaszą i posypujemy natka pietruszki.
Wciągałam zagryzając ogórkiem kiszonym, bo kilka kropel tabasco dało ogień… :Diablik:
boszzze sama tu piszę
mam nadzieję, że ktoś czyta
Zupa z mięsa mielonego i fasolki szparagowej
Składniki:
mięso mielone pół kg
fasolka szparagowa ( może być mrożona)
por
papryka
puszka pomidorków krojonych
ząbek czosnku
pieprz, sól, papryka ostra
natka pietruszki
śmietana 18%
ser zółty
Fasolkę gotujemy, w tym czasie na patelni szklimy pora na łyżce oleju, wrzucamy mięsko i paprykę pokrojoną w drobną kostkę, jak fasolka sie podgotuje wrzucamy zawartość z patelni, chwilę gotujemy i wrzucamy puszkę pomidorów, przyprawiamy, wciskamy czosnek, na koniec natka pietruszki i śmietana. Podajemy w miseczkach z starym serem na dnie.
Zupa ma być gęsta, więc fasolka nie musi mieć mega dużo wody.
zmodyfikowane chili con carne 😉
bardzo ladne
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM