Przepisy MM

Kurak z mozarella

- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka

Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut

Cebulaki MNIAM!

Składniki:

zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp

reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut

1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM

  1. Zamieszczone przez Kevlar girl
    hell powiadasz
    dam radę
    czysty spontan, dziś poczytałam dziś decyzja, jutro zaczynam

    eeeee tam, wcale nie taki hell

    • czytając przepisy, zajarzyłam, że kiedyś robiłam rybę na obiad i okazuje sie po mojej analizie myślę sobie ogólnej wiedzy MM, że mogę ten przepis tu zamieścić, a więc :
      Ryba w porach
      mrożona ryba – mogą być kostki z mintaja lub jakieś filety ( ja daję np 6 kostek mintaja)
      2 pory
      olej lub oliwa
      śmietana min 18%
      sól
      pieprz

      na patelni z niewielką ilością tłuszczu szklimy pokrojone drobno pory, jak się zeszklą kładziemy na to rybę z zamrażalnika i dusimy,
      ryba się rozmraża, puszcza wodę i tak się dusi z tym porem, gdy ryba się zetnie, solimy, pieprzymy i zalewamy śmietaną, czekamy chwilę aż trochę odparuje i wcinamy

      • wcinam kolację i mi smakuje, a sama sobie wymodziałm, więc

        Kasza ze szpiankiem

        kasza jęczmienna
        kilka kulek szpinaku mrożonego brykietu
        troszkę pora
        ząbek czosnku
        sól, pieprz, natka pietruszki

        Kaszę ugotowałam, na łyżeczce oliwy zeszkliłam pora i czosnek, do tego wrzuciłam szpinak jak się rozmroził połączyłam z ugotowaną kaszą jęczmienną i posypałam natką pietruszki.
        Bardzo mi smakowało.

        • Zamieszczone przez Kevlar girl
          wcinam kolację i mi smakuje, a sama sobie wymodziałm, więc

          Kasza ze szpiankiem

          kasza jęczmienna
          kilka kulek szpinaku mrożonego brykietu
          troszkę pora
          ząbek czosnku
          sól, pieprz, natka pietruszki

          Kaszę ugotowałam, na łyżeczce oliwy zeszkliłam pora i czosnek, do tego wrzuciłam szpinak jak się rozmroził połączyłam z ugotowaną kaszą jęczmienną i posypałam natką pietruszki.
          Bardzo mi smakowało.

          Tylko ja nie pamiętam czy kasze można, a jak nawet to nie na kolację 😉
          A do tego pora by trzeba udusić na łyżeczce… WODY 😉 Tak tak odnośnie zasad MM
          Ale sam przepis bardzo mi się podoba – muszę wypróbować!!! Dzięki KEV!

          • Wczoraj na szybko wymodziłam kaszę z warzywami, bo mi została z poprzedniego dnia…

            Składniki:
            – seler naciowy
            – cebulka,
            – papryka,
            – pomidor,
            – tofu,
            – koncentrat pomidorowy,
            – sól, pieprz, tabasco,
            – natka pietruszki

            Warzywa na patelnię z małą ilością wody ( dałam łyżeczkę oliwy, ale na forum zuzla czytałam że tam laski dają, a info Bep przeczytałam po fakcie) dorzucamy pokrojone w kosteczkę tofu, jak zmiękną warzywka troszkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz i odrobina tabasco. Całość łączymy z kaszą i posypujemy natka pietruszki.
            Wciągałam zagryzając ogórkiem kiszonym, bo kilka kropel tabasco dało ogień… :Diablik:

            • boszzze sama tu piszę
              mam nadzieję, że ktoś czyta

              Zupa z mięsa mielonego i fasolki szparagowej
              Składniki:
              mięso mielone pół kg
              fasolka szparagowa ( może być mrożona)
              por
              papryka
              puszka pomidorków krojonych
              ząbek czosnku
              pieprz, sól, papryka ostra
              natka pietruszki
              śmietana 18%
              ser zółty

              Fasolkę gotujemy, w tym czasie na patelni szklimy pora na łyżce oleju, wrzucamy mięsko i paprykę pokrojoną w drobną kostkę, jak fasolka sie podgotuje wrzucamy zawartość z patelni, chwilę gotujemy i wrzucamy puszkę pomidorów, przyprawiamy, wciskamy czosnek, na koniec natka pietruszki i śmietana. Podajemy w miseczkach z starym serem na dnie.
              Zupa ma być gęsta, więc fasolka nie musi mieć mega dużo wody.

              • zmodyfikowane chili con carne 😉

                bardzo ladne

                Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM

                Dodaj komentarz

                Angina u dwulatka

                Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                Czytaj dalej →

                Mozarella w ciąży

                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                Czytaj dalej →

                Ile kosztuje żłobek?

                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                Czytaj dalej →

                Dziewczyny po cc – dreny

                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                Czytaj dalej →

                Meskie imie miedzynarodowe.

                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                Czytaj dalej →

                Wielotorbielowatość nerek

                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                Czytaj dalej →

                Ruchome kolano

                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                Czytaj dalej →
                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                Logo
                Enable registration in settings - general