Przepisy MM

Kurak z mozarella

- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka

Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut

Cebulaki MNIAM!

Składniki:

zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp

reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut

1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM

  1. bułki cynamonowe z jablkiem

    Skladniki:
    pol kostki drozdzy
    fruktoza (ilosc wedle upodobania)
    jogurt naturalny – 1 kubeczek
    mleko (niecala szklanka)
    mąka pp
    2 jablka

    Drozdze rozetrzec w misce na wode z fruktozą (my dajemy mniej wiecej lyzke), dolac pol szklanki cieplego mleka i pol szklanki maki pp (pszenna albo z orkiszu) – wymieszac i odstawic w cieple miejsce na kilka-kilkanascie minut do wyrosniecia.

    W tym czasie farsz:
    2 jablka – kazde pokroic na 4 czesci i kazdą wpoprzek na cienkie plasterki
    łyżeczka cynamonu
    Poddusic w garnku zeby jablka nieco zmiekly. Mozna podlac odrobine wodą, na pewno trzeba przemieszac co chwile. Dodaje do tego rodzynki bo moje dziecie lubi – nie jestem pewna czy mozna na mm pewnie do duszenia moznaby dodac gozdziki dla urozmaicenia smaku. Odtswaic do ostygniecia.

    Do miski z zaczynem dorzucic jogurt, jeszcze z 1/3 szklanki mleka, łyzeczke cynamonu i wymieszac. Dosypywac mąkę w takiej ilosci, by mozna bylo zagniesc lekkie ciasto, ale musi dac sie walkowac. Jesli sie da za duzo maki, bulki wyjda twardsze. Kulke ciasta zostawiam na chwile do podrosniecia. Jeszcze raz szybko zagniatam, wałkuje na dlugi i waski (okolo 10cm) prostokat grubosci max 1cm. Na pewno trzeba podsypac blat i walek mąką. Na srodku układam wzdluz prostokąta farsz i zwijam – nie robie z tego rolady tylko zwijam na tyle, by ciasto sie połączyło po obwodzie. Powstaje długi wałek, ktory kroje na buleczki szerokosci 4-5 cm. Układam na blache łaczeniem do dolu, daje im chwilke na podrosniecie i wkladam do piekranika nagrzanego na jakies 175stopni na mniej wiecej 25 minut.

    Edit by smoki: Rodzynki nie są MM 🙂

    • Kaior po szwedzku

      kalafior
      4-5 łyżek śmietany
      50g startego żółtego sera
      dużo ziół prowansalskich

      Kalafiora obgotować na pół-twardo, podzielić na różyczki i położyć w naczyniu do zapiekania.
      Śmietanę wymieszać z ziołami i dodać ser. Ta masa jest bardzo gęsta więc pomagając sobie łapkami nałożyć na kalafiora i do piekarnika nastawionego na180 stopni. Pieczemy aż masa na kalafiorze zamieni się w fajną brazowawą skórkę.

      • GYROS A’LA ALEXIA

        2-3 filety z kuraka
        10 pieczarek
        2-3 ogórki kiszone
        1 cebula
        przyprawy -sol,pieprz, curry, papryka ostra lub chili,
        śmietana
        czosnek
        cytryna
        oliwa
        Piersi kroimy z paseczki nacieramy przyprawami zostawiamy w lodówce na 30 min.
        W tym czasie smażymy pieczarki z cebulka. Potem kurczaka.
        Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.Jeszcze chwilę dusimy.
        Robimy sos czosnkowy: do gęstej śmietany wciskamy czosnek, dajemy kilka kropel cytryny sol i pieprz.
        Na przygotowany gyrosik nalewamy sos.
        Dodatkowo pasuje do tego sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorka, papryki ogórka świeżego itd.

        Mniam, mniam jak mogłam zapomnieć o takim pysznym przepisie

        • Śniadaniowe bułeczki z pieczarkami lub mini pizze
          500 mąki pełnoziarnistej
          opakowanie drożdzy instant ( lub 50 g zwykłych)
          szklanka chudego mleka
          łyżka fruktozy
          2-3 łyżki oliwy z oliwek ( ja daję z pestek winogron)
          szczypta soli,
          pół łyżki majeranku
          pieczarki ok 300 gram zeszklone na ociupince oliwy z cebulką
          Pomidor

          Mleko lekko podgrzewamy dodajemy drożdze i fruktozę mieszamy z maką oliwą, majerankiem i szczypta soli- wyrabiamy elastyczne ciasto. Jesli jest za twarde możemy dolać ciut mleka.
          Ciasto dzielimy na bułeczki ( mnie z tej porcji wychodzi ok 10-12)
          I teraz są 2 możliwości, albo nadziewamy pieczarkami, albo robimy ala pizze ( ja lubię ta wersję) na pieczarki z cebulką kroję plaster pomidorka i posypuję ziołami. piecze sie ok 20 minut w 200 stopniach.

          • PASTA TWAROGOWO-TUŃCZYKOWA (zuzel)

            pasta twarogowo-tuńczykowa

            – kostka twarogu
            – puszka tuńczyka wsw
            – przecier pomidorowy/pomidory bez skórki pogniecione
            – szczypiorek lub drobno posiekana cebulka
            – czosnek
            – przyprawy wedle gustu

            przecieru zabrakło dałam 2 rozgniecione pomidorki dodałam tylko pieprz i sól i troszkę czerwonej papryki

            pyszna pasta na śniadanko

            • serek MMmette (zuzel)

              serek na śniadanko w kilku wersjach

              – ogórek św + dużo koperku
              lub
              – pomidory + szczypiorek/cebulka
              lub
              – czosnek, papryka zielona

              zmiksować warzywa z twarogiem (na taką papkę do smarowania)

              dodaje tylko pieprz i sól

              w/w wersje próbowałam i jak dla mnie super smakują
              po głowie chodzi mi jeszcze z kiszonym ogórkiem
              i muszę coś pomyśleć by móc musztardę MMową wykorzystać

              • MAJONEZ (zuzel)

                znalazłam taki przepis

                żółtko utrzeć z sokiem z cytryny (kilka kropel), posolić, popieprzyć, dolewać pomalutku olej 200-300 ml, aż gęstość będzie odpowiednia, mozna dodać do żółtka łyżeczkę musztardy dijon, składniki muszą mieć temp pokojową

                próbował ktoś?

                • sos napoli/bolonese (zuzel)

                  wrzucam go tu, bo brzmi smakowicie

                  cebulkę szklimy na tłuszczyku, dodajemy pomidory w puszce, wyciskamy czosnek 4 ząbki, dodajemy bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka ostra i dusimy
                  mozna dodać trochę startego żółtego sera

                  sos może byc też węglowy, gdy cebulę zeszklimy na wodzie i nie damy sera

                  • sałatka z kalafiora

                    1 średni kalafior (ugotowany-nie za miękko)
                    2 duże pomidory (wydrążyć ziarnka)
                    5 jajek ugotowanych na twardo
                    pęczek szczypiorku
                    pieprz,sol,
                    majonez

                    • Gołąbki poznańskie:
                      60 dag mięska mielonego
                      30 dag pieczarek
                      1 duża cebula
                      1 duża papryka czerwona
                      średnia kapusta pekińska (tak z 70 dag)
                      dwa jaja (jedno też wystarczy)

                      pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebule pokroić, papryke w kostke, pekine poszatkować, dodac miesko mielone, wszystko wymiachac razem z jajami, przyprawić do smaku, formować kotlety (jak mielone) podsmażyć na patelni.
                      W osobnym garnku zrobić rosołek (kostka pewnie nie jest mm) z koncentratem pomidorowym) usmażone kotleciki ułożyć w nelsonce, zalać rosołkiem i dusić na małym ogniu ok 40 min.

                      Pyyyyszne, z tego przepisu wychodzi ok. 20 gołąbków.

                      Ja jem same, reszta rodziny je z sosem pomidorowym, jakby w sosie nie było mąki to też może być 😀

                      • przepis na obiadki miesno – tłuszczowe

                        Hamburgery

                        mieso mielone – jakiekolwiek ale najlepiej wołowe.
                        zielenina – szczypior-dymka i koper – objetosciowo tyle co mięsa – fura
                        musztarda -bezcukrowa 🙂 – łyżeczka
                        ser plesniowy z niebieska plesnią – kostka

                        to mieszamy, formujemy kotleta i obrabiamy termicznie 🙂 – gril, patelnia na oleju – ja pieke w piekarniku albo na grilu elektrycznym

                        polędwiczki z pomidorami suszonymi

                        polędwicki solimy, piprzymy i smarujemy musztardą. stoją tak jeden dzien
                        potem kroimy tak co 2-3 cm w poprzek i wsadzamy w nacięcie suszony pomidor. Potem pieczemy 30-35 min w piekarniku.
                        mozna dodac jakis ser – feta, mozarella… co kto woli

                        • CHIPSY

                          CHIPSY MM

                          trzeba zrobic nalesniki z maki MM, z biłaka, chudego mleka i wody. dość rzadkie ciasto – wtedy wyjdą cienkie. na chipsy trzeba dać do ciasta sporo przypraw – czosenk suszony, sól, pomidory suszone, zióła, paryka łagodna i troche ostrej. Gotowe nalesniki obsuszyc, pokoric w kwadraty, obsypac przyprawami – do smaku (oczywiscie bez glutaminianu) i wysuszuc w piekarniku

                          podawac do sałatek do potraw węglowych, z jogutem z ziołami.

                          • gofry

                            kostka sera (250),
                            dwa białka,
                            fruktoza (łyzka),
                            sól,
                            soda (ok pół łyzeczki),
                            troche drozdzy sypkich ale chyba nie potrzeba.

                            mąka, woda gazowana

                            Ser, białka fruktoze, sode, sól zmiksowałam na gładka mase w malakserze. Do tego dosypywałąm maki orkiszowej 1850, na oko, dolełwałam mleka (troszke) i gazowanej mineralnej. Ciasto musi byc takie ciut gęstsze niż nalesnikowe (jak dolałam wody do ostatniego to mi przywarł). Trzeba nalewac na srodek gofrownicy grubszą warstwe. Przy otwieraniu gofrownicy ciasto sie rozwarstwia ale da sie zdjąc całego gofra. jak jest za cienki to sie go zdjąc nie dało. Wyszły bardzo chrupiace. Dziecki sie zajadłay. Z tego wyszło chba 6 duzych gofrów (moje sie dzieli na 6 serduszek). Przepis mojego pomysłu.

                            sos a’la ketchup. – jakos mi ostanio brakowało ketchupu. wiec zrobiłam taki sos z koncentratu, majonezu, chrzanu (ociupinki) i smietany.

                            • Buleczki czosnkowe
                              8 sztuk

                              1 glowka czosnku
                              1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
                              4 szklanki maki pszennej 1850
                              1 łyżeczka soli
                              2 dag drozdzy
                              1 łyżeczka ziol prowansalskich
                              1 bialko

                              mleko i gruba sol do posypania

                              Czosnek obrac, zalac mlekim i gotwac 15 min na malym ogniu od zagotowania.
                              Mleko z czosnkiem wytudzic i zmiksowac. Do mleka dodac reszte skladników, wyrobic dosc miekkie casto. Odstawic az podwoi objetosc. Podzielic na 8 bulek, ułożyc na blasze wylozonej pergaminem, kazda naciac i posmarowac mlekiem oraz posypac sola.
                              Gdy buleczki wyrosna piec okolo 15-20 min w 180 stopni.

                              kopiuje to z forum Zuzla zeby zrobic….

                              • ostatnio z braku laku piersi z kury spanierowałam w jajku rotrzepanym z pesto i kawałkami suszonych pomidorów ze słoika… mniam:)

                                • to jeszcze wstawiam przepis na fasolke….

                                  Fasolka szparagowa, moze byc mrozona
                                  boczek w kostke lub szynka parmenska lub kabanos
                                  parmezan do posypania

                                  (boczek i parmezan z LIDLA)

                                  boczek (lub inne słone i smakowe miesko) obsmazam, (wylac tłuszcz jak bedzie). Do tego fasolka ugotowana.. posypac parezanem. ZJESC z badylami

                                  czas przygotowania – 7 min got. fasolki

                                  zjadłam na kolacje o 18 i do rana byłam najedzona – bardzo sycące.

                                  mysle tez o wersji ze smietaną i czosnkiem – wtedy bedzie fasolka Carbonara :).

                                  super dodatek do obiadu ale tez jako samodzielne danie.

                                  • CHLEB BEZ ZAGNIATANIA.

                                    składników na oko 🙂

                                    wsypuje od razu do foremki, zeby nie brudzic duzo garów. robiłam w maszynie i w piekarniku – programując na rano. Miesszanke przygotowuje wieczorem.

                                    mąki ok 500-600 g. – ok 70% przennej 1850 lub orkiszowe, reszta razowej, dosypuje tez śrute orkiszową

                                    suchy zakwas – dwie łyzki (kupiony w ekologicznym a teraz z bogutyn młyn)

                                    drożdze – tyle co na 500 g mąki – ok 12.5 g. daje zwykłe a nie suche bo mi nie rosło na suchych. drozdze rozpuszczam w wodzie.

                                    sól- łyzke czubatą, cukier – fruktoze – łyzke. przyprawy inne – co kto lubi.

                                    mieszam te suche składniki a potem dolewam wody, do foremki. w małej ilosci wody rozpuszczam drozdze a potem dolewam tyle aby wszystko sie połączyło – mieszam byle jak ręką, jak jest sucha maka jeszcze to dolewam. az sie zrobi takie błotko.

                                    Foremke z błotkiem wstawiam do piekarnika (ciut podgrzanego- zeby było ciepło). Ustawiam timer na rano ok 55 min pieczenia góra dół, koniec na 8 rano.

                                    robiłam tez w maszynie. ale w piekariku o tyle lepiej ze moge wstawic w ciepły i lepiej wyrasta. a w maszynie to stoi w kuchni w temp. 20 st. Dodam ze w tym przypadku maszyna nastawiona tylko na pieczenie a nei na wygniatanie.

                                    • spagetti z cukini 🙂

                                      cukinie starłam wzdłuz na takim V-heblu- szatkownica tnaca na waskie paseczki. Wyszły takie długie cienkie kawałeczki jak makaron. Od biedy mozna na tarce albo samamu pokroic tak cieniutko. To wrzuciłam na patelnie z oliwka, dodałam czosnek, łyzke smietay i sól. Na to sos do spagetti pomidorowy z mieskiem. posypałam parmezanem…. Je sie jak normalne spagetti z makaronu. lepiej obsmazac którko – 1-2 minuty bo potem sie robi za miekkie.

                                      jutro zrobie ala carbonara- z boczkiem i smietaną

                                      a pojutrze z pesto 🙂

                                      • Jajka w szynce

                                        300g pieczarek, startych na tarce lub drobniutko posiekanych
                                        4 lyzki drobno posiekanej cebuli
                                        1/2 lyzeczki soli
                                        1/4 lyzeczki pieprzu
                                        2 lyzki kwasnej smietany
                                        lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki

                                        12 plasterkow szynki
                                        12 jajek

                                        sposób przygotowania
                                        Rozgrzac piekarnik do 200 st. C. Wglebienia muffinkowe lekko wysmarowac maslem i kazdy wylozyc plasterkiem szynki, tak aby utworzyc kubeczek, szynka powinna rowniez lekko wystawac poza brzeg wglebienia.
                                        Pieczarki i cebule podsmazyc na masle, az beda miekkie i caly plyn wyparuje, okolo 10 minut. Zdjac z palnika i dodac kwasna smietane i posiekana pietruszke, doprawic do smaku sola i pieprzem. Rownomiernie rozdzielic mase pieczarkowa pomiedzy szynkowe kubeczki, na gore wbic po jednym jajku i piec az bialko bedzie sciete, okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, lekko oproszyc sola i pieprzem i ostroznie wyjac z foremek. Mozna posypac dodatkowo szczypiorkiem.

                                        ja robię zawsze 6 szt, bo 12 to za dużo 🙂

                                        pyszne to

                                        • genialne…. musze zronic dzis na obiad. tylko szyke musze kupic jakąś dużą

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general