Kurak z mozarella
- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka
Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut
Cebulaki MNIAM!
Składniki:
zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp
reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut
1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM
bułki cynamonowe z jablkiem
Skladniki:
pol kostki drozdzy
fruktoza (ilosc wedle upodobania)
jogurt naturalny – 1 kubeczek
mleko (niecala szklanka)
mąka pp
2 jablka
Drozdze rozetrzec w misce na wode z fruktozą (my dajemy mniej wiecej lyzke), dolac pol szklanki cieplego mleka i pol szklanki maki pp (pszenna albo z orkiszu) – wymieszac i odstawic w cieple miejsce na kilka-kilkanascie minut do wyrosniecia.
W tym czasie farsz:
2 jablka – kazde pokroic na 4 czesci i kazdą wpoprzek na cienkie plasterki
łyżeczka cynamonu
Poddusic w garnku zeby jablka nieco zmiekly. Mozna podlac odrobine wodą, na pewno trzeba przemieszac co chwile. Dodaje do tego rodzynki bo moje dziecie lubi – nie jestem pewna czy mozna na mm pewnie do duszenia moznaby dodac gozdziki dla urozmaicenia smaku. Odtswaic do ostygniecia.
Do miski z zaczynem dorzucic jogurt, jeszcze z 1/3 szklanki mleka, łyzeczke cynamonu i wymieszac. Dosypywac mąkę w takiej ilosci, by mozna bylo zagniesc lekkie ciasto, ale musi dac sie walkowac. Jesli sie da za duzo maki, bulki wyjda twardsze. Kulke ciasta zostawiam na chwile do podrosniecia. Jeszcze raz szybko zagniatam, wałkuje na dlugi i waski (okolo 10cm) prostokat grubosci max 1cm. Na pewno trzeba podsypac blat i walek mąką. Na srodku układam wzdluz prostokąta farsz i zwijam – nie robie z tego rolady tylko zwijam na tyle, by ciasto sie połączyło po obwodzie. Powstaje długi wałek, ktory kroje na buleczki szerokosci 4-5 cm. Układam na blache łaczeniem do dolu, daje im chwilke na podrosniecie i wkladam do piekranika nagrzanego na jakies 175stopni na mniej wiecej 25 minut.
Edit by smoki: Rodzynki nie są MM 🙂
Kaior po szwedzku
kalafior
4-5 łyżek śmietany
50g startego żółtego sera
dużo ziół prowansalskich
Kalafiora obgotować na pół-twardo, podzielić na różyczki i położyć w naczyniu do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z ziołami i dodać ser. Ta masa jest bardzo gęsta więc pomagając sobie łapkami nałożyć na kalafiora i do piekarnika nastawionego na180 stopni. Pieczemy aż masa na kalafiorze zamieni się w fajną brazowawą skórkę.
GYROS A’LA ALEXIA
2-3 filety z kuraka
10 pieczarek
2-3 ogórki kiszone
1 cebula
przyprawy -sol,pieprz, curry, papryka ostra lub chili,
śmietana
czosnek
cytryna
oliwa
Piersi kroimy z paseczki nacieramy przyprawami zostawiamy w lodówce na 30 min.
W tym czasie smażymy pieczarki z cebulka. Potem kurczaka.
Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.Jeszcze chwilę dusimy.
Robimy sos czosnkowy: do gęstej śmietany wciskamy czosnek, dajemy kilka kropel cytryny sol i pieprz.
Na przygotowany gyrosik nalewamy sos.
Dodatkowo pasuje do tego sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorka, papryki ogórka świeżego itd.
Mniam, mniam jak mogłam zapomnieć o takim pysznym przepisie
Śniadaniowe bułeczki z pieczarkami lub mini pizze
500 mąki pełnoziarnistej
opakowanie drożdzy instant ( lub 50 g zwykłych)
szklanka chudego mleka
łyżka fruktozy
2-3 łyżki oliwy z oliwek ( ja daję z pestek winogron)
szczypta soli,
pół łyżki majeranku
pieczarki ok 300 gram zeszklone na ociupince oliwy z cebulką
Pomidor
Mleko lekko podgrzewamy dodajemy drożdze i fruktozę mieszamy z maką oliwą, majerankiem i szczypta soli- wyrabiamy elastyczne ciasto. Jesli jest za twarde możemy dolać ciut mleka.
Ciasto dzielimy na bułeczki ( mnie z tej porcji wychodzi ok 10-12)
I teraz są 2 możliwości, albo nadziewamy pieczarkami, albo robimy ala pizze ( ja lubię ta wersję) na pieczarki z cebulką kroję plaster pomidorka i posypuję ziołami. piecze sie ok 20 minut w 200 stopniach.
PASTA TWAROGOWO-TUŃCZYKOWA (zuzel)
pasta twarogowo-tuńczykowa
– kostka twarogu
– puszka tuńczyka wsw
– przecier pomidorowy/pomidory bez skórki pogniecione
– szczypiorek lub drobno posiekana cebulka
– czosnek
– przyprawy wedle gustu
przecieru zabrakło dałam 2 rozgniecione pomidorki dodałam tylko pieprz i sól i troszkę czerwonej papryki
pyszna pasta na śniadanko
serek MMmette (zuzel)
serek na śniadanko w kilku wersjach
– ogórek św + dużo koperku
lub
– pomidory + szczypiorek/cebulka
lub
– czosnek, papryka zielona
zmiksować warzywa z twarogiem (na taką papkę do smarowania)
dodaje tylko pieprz i sól
w/w wersje próbowałam i jak dla mnie super smakują
po głowie chodzi mi jeszcze z kiszonym ogórkiem
i muszę coś pomyśleć by móc musztardę MMową wykorzystać
MAJONEZ (zuzel)
znalazłam taki przepis
żółtko utrzeć z sokiem z cytryny (kilka kropel), posolić, popieprzyć, dolewać pomalutku olej 200-300 ml, aż gęstość będzie odpowiednia, mozna dodać do żółtka łyżeczkę musztardy dijon, składniki muszą mieć temp pokojową
próbował ktoś?
sos napoli/bolonese (zuzel)
wrzucam go tu, bo brzmi smakowicie
cebulkę szklimy na tłuszczyku, dodajemy pomidory w puszce, wyciskamy czosnek 4 ząbki, dodajemy bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka ostra i dusimy
mozna dodać trochę startego żółtego sera
sos może byc też węglowy, gdy cebulę zeszklimy na wodzie i nie damy sera
sałatka z kalafiora
1 średni kalafior (ugotowany-nie za miękko)
2 duże pomidory (wydrążyć ziarnka)
5 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku
pieprz,sol,
majonez
Gołąbki poznańskie:
60 dag mięska mielonego
30 dag pieczarek
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
średnia kapusta pekińska (tak z 70 dag)
dwa jaja (jedno też wystarczy)
pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebule pokroić, papryke w kostke, pekine poszatkować, dodac miesko mielone, wszystko wymiachac razem z jajami, przyprawić do smaku, formować kotlety (jak mielone) podsmażyć na patelni.
W osobnym garnku zrobić rosołek (kostka pewnie nie jest mm) z koncentratem pomidorowym) usmażone kotleciki ułożyć w nelsonce, zalać rosołkiem i dusić na małym ogniu ok 40 min.
Pyyyyszne, z tego przepisu wychodzi ok. 20 gołąbków.
Ja jem same, reszta rodziny je z sosem pomidorowym, jakby w sosie nie było mąki to też może być 😀
przepis na obiadki miesno – tłuszczowe
Hamburgery
mieso mielone – jakiekolwiek ale najlepiej wołowe.
zielenina – szczypior-dymka i koper – objetosciowo tyle co mięsa – fura
musztarda -bezcukrowa 🙂 – łyżeczka
ser plesniowy z niebieska plesnią – kostka
to mieszamy, formujemy kotleta i obrabiamy termicznie 🙂 – gril, patelnia na oleju – ja pieke w piekarniku albo na grilu elektrycznym
polędwiczki z pomidorami suszonymi
polędwicki solimy, piprzymy i smarujemy musztardą. stoją tak jeden dzien
potem kroimy tak co 2-3 cm w poprzek i wsadzamy w nacięcie suszony pomidor. Potem pieczemy 30-35 min w piekarniku.
mozna dodac jakis ser – feta, mozarella… co kto woli
CHIPSY
CHIPSY MM
trzeba zrobic nalesniki z maki MM, z biłaka, chudego mleka i wody. dość rzadkie ciasto – wtedy wyjdą cienkie. na chipsy trzeba dać do ciasta sporo przypraw – czosenk suszony, sól, pomidory suszone, zióła, paryka łagodna i troche ostrej. Gotowe nalesniki obsuszyc, pokoric w kwadraty, obsypac przyprawami – do smaku (oczywiscie bez glutaminianu) i wysuszuc w piekarniku
podawac do sałatek do potraw węglowych, z jogutem z ziołami.
gofry
kostka sera (250),
dwa białka,
fruktoza (łyzka),
sól,
soda (ok pół łyzeczki),
troche drozdzy sypkich ale chyba nie potrzeba.
mąka, woda gazowana
Ser, białka fruktoze, sode, sól zmiksowałam na gładka mase w malakserze. Do tego dosypywałąm maki orkiszowej 1850, na oko, dolełwałam mleka (troszke) i gazowanej mineralnej. Ciasto musi byc takie ciut gęstsze niż nalesnikowe (jak dolałam wody do ostatniego to mi przywarł). Trzeba nalewac na srodek gofrownicy grubszą warstwe. Przy otwieraniu gofrownicy ciasto sie rozwarstwia ale da sie zdjąc całego gofra. jak jest za cienki to sie go zdjąc nie dało. Wyszły bardzo chrupiace. Dziecki sie zajadłay. Z tego wyszło chba 6 duzych gofrów (moje sie dzieli na 6 serduszek). Przepis mojego pomysłu.
sos a’la ketchup. – jakos mi ostanio brakowało ketchupu. wiec zrobiłam taki sos z koncentratu, majonezu, chrzanu (ociupinki) i smietany.
Buleczki czosnkowe
8 sztuk
1 glowka czosnku
1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
4 szklanki maki pszennej 1850
1 łyżeczka soli
2 dag drozdzy
1 łyżeczka ziol prowansalskich
1 bialko
mleko i gruba sol do posypania
Czosnek obrac, zalac mlekim i gotwac 15 min na malym ogniu od zagotowania.
Mleko z czosnkiem wytudzic i zmiksowac. Do mleka dodac reszte skladników, wyrobic dosc miekkie casto. Odstawic az podwoi objetosc. Podzielic na 8 bulek, ułożyc na blasze wylozonej pergaminem, kazda naciac i posmarowac mlekiem oraz posypac sola.
Gdy buleczki wyrosna piec okolo 15-20 min w 180 stopni.
kopiuje to z forum Zuzla zeby zrobic….
ostatnio z braku laku piersi z kury spanierowałam w jajku rotrzepanym z pesto i kawałkami suszonych pomidorów ze słoika… mniam:)
to jeszcze wstawiam przepis na fasolke….
Fasolka szparagowa, moze byc mrozona
boczek w kostke lub szynka parmenska lub kabanos
parmezan do posypania
(boczek i parmezan z LIDLA)
boczek (lub inne słone i smakowe miesko) obsmazam, (wylac tłuszcz jak bedzie). Do tego fasolka ugotowana.. posypac parezanem. ZJESC z badylami
czas przygotowania – 7 min got. fasolki
zjadłam na kolacje o 18 i do rana byłam najedzona – bardzo sycące.
mysle tez o wersji ze smietaną i czosnkiem – wtedy bedzie fasolka Carbonara :).
super dodatek do obiadu ale tez jako samodzielne danie.
CHLEB BEZ ZAGNIATANIA.
składników na oko 🙂
wsypuje od razu do foremki, zeby nie brudzic duzo garów. robiłam w maszynie i w piekarniku – programując na rano. Miesszanke przygotowuje wieczorem.
mąki ok 500-600 g. – ok 70% przennej 1850 lub orkiszowe, reszta razowej, dosypuje tez śrute orkiszową
suchy zakwas – dwie łyzki (kupiony w ekologicznym a teraz z bogutyn młyn)
drożdze – tyle co na 500 g mąki – ok 12.5 g. daje zwykłe a nie suche bo mi nie rosło na suchych. drozdze rozpuszczam w wodzie.
sól- łyzke czubatą, cukier – fruktoze – łyzke. przyprawy inne – co kto lubi.
mieszam te suche składniki a potem dolewam wody, do foremki. w małej ilosci wody rozpuszczam drozdze a potem dolewam tyle aby wszystko sie połączyło – mieszam byle jak ręką, jak jest sucha maka jeszcze to dolewam. az sie zrobi takie błotko.
Foremke z błotkiem wstawiam do piekarnika (ciut podgrzanego- zeby było ciepło). Ustawiam timer na rano ok 55 min pieczenia góra dół, koniec na 8 rano.
robiłam tez w maszynie. ale w piekariku o tyle lepiej ze moge wstawic w ciepły i lepiej wyrasta. a w maszynie to stoi w kuchni w temp. 20 st. Dodam ze w tym przypadku maszyna nastawiona tylko na pieczenie a nei na wygniatanie.
spagetti z cukini 🙂
cukinie starłam wzdłuz na takim V-heblu- szatkownica tnaca na waskie paseczki. Wyszły takie długie cienkie kawałeczki jak makaron. Od biedy mozna na tarce albo samamu pokroic tak cieniutko. To wrzuciłam na patelnie z oliwka, dodałam czosnek, łyzke smietay i sól. Na to sos do spagetti pomidorowy z mieskiem. posypałam parmezanem…. Je sie jak normalne spagetti z makaronu. lepiej obsmazac którko – 1-2 minuty bo potem sie robi za miekkie.
jutro zrobie ala carbonara- z boczkiem i smietaną
a pojutrze z pesto 🙂
Jajka w szynce
300g pieczarek, startych na tarce lub drobniutko posiekanych
4 lyzki drobno posiekanej cebuli
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
2 lyzki kwasnej smietany
lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki
12 plasterkow szynki
12 jajek
sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 200 st. C. Wglebienia muffinkowe lekko wysmarowac maslem i kazdy wylozyc plasterkiem szynki, tak aby utworzyc kubeczek, szynka powinna rowniez lekko wystawac poza brzeg wglebienia.
Pieczarki i cebule podsmazyc na masle, az beda miekkie i caly plyn wyparuje, okolo 10 minut. Zdjac z palnika i dodac kwasna smietane i posiekana pietruszke, doprawic do smaku sola i pieprzem. Rownomiernie rozdzielic mase pieczarkowa pomiedzy szynkowe kubeczki, na gore wbic po jednym jajku i piec az bialko bedzie sciete, okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, lekko oproszyc sola i pieprzem i ostroznie wyjac z foremek. Mozna posypac dodatkowo szczypiorkiem.
ja robię zawsze 6 szt, bo 12 to za dużo 🙂
pyszne to
genialne…. musze zronic dzis na obiad. tylko szyke musze kupic jakąś dużą
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM