Snikers-pychotka

Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu

zagnieść szybko

ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut

MASA

pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki

wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)

A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka

  1. Upiekłam kolejny raz. Już połowy nie ma. :D:D:D

    • Zamieszczone przez teodor76
      kotus dzieki za przepis

      teodorku cieszę się 🙂
      jak do tej pory chyba nie ma dla mnie lepszego ciasta:)może jeszcze oprócz tortu makowego z kremem czekoladowym niestety jest bardzo pracochłonne,ale jednak przy najbliższej okazji skusze się aby upiec:)Teraz zrobiłam na świeta venus,no niby doooobre,ale nie takie jak mój snickers:D

      • Pyszne ciasto. Mój mąż zachwycony, choć dopiero wczoraj za trzecim razem wyszedł mi tak jak należy. ale poprzednie wersje (jedna ze spieczonym ciastem a druga z rzadką śmietaną) też zniknęły 🙂

        A za godzinę przyjeżdża do mnie mama z moimi siostrzeńcami i będę miała czym ich poczęstować. Najpierw racuchy według Twojego przepisu a później ciasto. Dzięki.

        • Zamieszczone przez ivoonna

          A za godzinę przyjeżdża do mnie mama z moimi siostrzeńcami i będę miała czym ich poczęstować. Najpierw racuchy według Twojego przepisu a później ciasto. Dzięki.

          cieszem siem;)że smakuje:)
          u mnie ostatnio też snickers gościł na stole,ale bardzo krótko,bo zniknął w try miga.Zawsze piekę więcej placków i do zamrażalnika,a pózniej tylko smietana,smarowanie wierzchu i ciasto gotowe,a że pilnować go trzeba gdy się piecze to fakt. Bardzo łatwo można placki przesuszyc

          • Zamieszczone przez Dziej
            Ja również skorzystałem – bardzo smaczne.
            Faktycznie – trzeba uważać przy tej śmietanie, ale właśnie zauważyłem, że o ubijaniu śmietany jest osobny wątek 🙂

            No nie mow, ze sam piekles?

            • Zamieszczone przez kotuś
              cieszem siem;)że smakuje:)
              u mnie ostatnio też snickers gościł na stole,ale bardzo krótko,bo zniknął w try miga.Zawsze piekę więcej placków i do zamrażalnika,a pózniej tylko smietana,smarowanie wierzchu i ciasto gotowe,a że pilnować go trzeba gdy się piecze to fakt. Bardzo łatwo można placki przesuszyc

              kotus, a ja dopiero kilka dni temu dowiedzialam sie, ze mozna mrozic ciasta!

              • Zamieszczone przez kiara2003
                No nie mow, ze sam piekles?

                Tak – a co w tym dziwnego ;-)?

                • Zamieszczone przez Dziej
                  Tak – a co w tym dziwnego ;-)?

                  A nie mogłbys zaprzyjaznic sie z moim mezem?;)
                  Moze i On zaczalby robic:D
                  Grauluje zdolnosci, ktorej niejedna kobieta moze Ci pozazdroscic:)

                  • Zamieszczone przez kiara2003
                    kotus, a ja dopiero kilka dni temu dowiedzialam sie, ze mozna mrozic ciasta!

                    kiara całe zycie się uczymy i tej nauki nie ma końca:)

                    • Zamieszczone przez kiara2003
                      A nie mogłbys zaprzyjaznic sie z moim mezem?;)
                      Moze i On zaczalby robic:D
                      Grauluje zdolnosci, ktorej niejedna kobieta moze Ci pozazdroscic:)

                      Mogę – choć do Lidzbarka daleko
                      Cóż – z gotowaniem to jest tak, że trzeba próbować, bo jak się zakłada, że się nie umie (i na dodatek się nie robi). No nic z tego.

                      A czasem okoliczności życiowe zmuszają niektórych do szybkiej nauki (lub przerzucenia się na piwo i fast foody :Nie nie:)

                      • Robiłam już raz snikersa i wyszedł bardzo dobry :). Jednak nasunęło mi się kilka pytań. W sobote mam gości i chciałabym go udoskonalić. Otóż mąż kupił mi śmietanę 30-tkę taką kwaśną jak do zup. Ubiła się owszem, ale tu chyba nie o taką chodzi. Ja myślałam o takiej w kartoniku. Drugie pytanie dotyczy żelatyny – czy jest konieczna? Zrobiły mi się grudki – kolega stwierdził, że jego mamie też takie wychodzą, gdy masa się nie udaje I ostatnie pytanie dotyczy orzechów – czy przed ich wyłożeniem na masę kajmakową jakoś je przygotowujecie, np. zalawając wrzątkiem i obierając, podpiekając w piekarniku. Z moich obserwacji wynika, że po jakimś czasie goryczka orzecha gdzieś się gubi, więc nie planuję żadnych działań poprzedzających ;).

                        • kwaśna to chyba 18%, ja używam 30% albo 36%, a grudki w żelatynie to może dlatego że dobrze jej nie rozpuściłaś, ja z orzechami nic nie robię

                          • Zamieszczone przez kasia.
                            kwaśna to chyba 18%, ja używam 30% albo 36%, a grudki w żelatynie to może dlatego że dobrze jej nie rozpuściłaś, ja z orzechami nic nie robię

                            Też byłam zaskoczona, bo myslałam, że 30% to tylko w kartoniku. To była taka gęsta zwykła śmietana – nie przypominająca kremówki. Tym razem kupię inną.

                            • kwasnosc nie zalezy od procentow
                              moze byc kwasna chuda i tlusta
                              tak samo slodka

                              na slodkiej najczesciej napisne jest nie smietana tylko smietanka
                              smietanka 12 18 22 30 36%

                              i tak samo kwasne smietany moga miec rozne zawartosci tluszczu

                              i opakowanie tez nie musi wskazywac
                              slodkiet ez moga byc w kubeczkach nie tylkko w kartonikach

                              • Zamieszczone przez dorotka1
                                kwasnosc nie zalezy od procentow
                                moze byc kwasna chuda i tlusta
                                tak samo slodka

                                na slodkiej najczesciej napisne jest nie smietana tylko smietanka
                                smietanka 12 18 22 30 36%

                                i tak samo kwasne smietany moga miec rozne zawartosci tluszczu

                                i opakowanie tez nie musi wskazywac
                                slodkiet ez moga byc w kubeczkach nie tylkko w kartonikach

                                Kompletnie nie znam sie na bitej śmietanie. Moja rodzinka nie jada śmietany w takiej formie. Dorotka, przetłumacz mi proszę :Młotek: czy do tego ciasta można zastosować oba typy śmietany 30% – zarówno kwaśna jak i słodką?

                                • mozna
                                  ale wg mnie smaczniejsze bedzie ze slodkiej kremowki

                                  • Ja to znam pod nazwą Toffi. Mam w lodówce:)

                                    • Zamieszczone przez CIKU
                                      Ja to znam pod nazwą Toffi. Mam w lodówce:)

                                      Ciku, czy moglbys mi powiedziec produkty po angielsku, bo mi tu slinka cieknie i mialabym ochote upiec pierwsze w zyciu ciasto.

                                      Czy ta smietana to half and half czy wipped cream? i czy dostane gotowe toffi, czy mam jakas puszke gotowac? No i gdzie szukac cukru waniliowego?

                                      Dzieki.

                                      • Ja kupuję heavy cream, condensed sweetened milk, i vanilla sugar w moim supermarkecie. Musi u Was być!

                                        • Zamieszczone przez CIKU
                                          Ja kupuję heavy cream, condensed sweetened milk, i vanilla sugar w moim supermarkecie. Musi u Was być!

                                          Cukru waniliowego jeszcze nie znalazlam, ale tylko w Walmarcie szukalam. Condensed milk byl tylko slodki a wczoraj robilam ptasie mleczko z przepisu nizej i mial byc nieslodki… czy ten evaporated milk to to samo, bo to bylo nieslodkie chyba? Poza tym ptasie mleczko wyszlo jadalne, nastepnym razem bede snikersa robic. 😉

                                          Dzieki Ciku, ja sie w tych produktach gubie, a wiem ze Ty taka dobra kucharka jestes i wszystko wiesz. 😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general