… nigdy nie robiłam…
raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i… Nie wyszły mi…
łopatalogiczny wątek o tym jak przygotować wigilię w domu chciałam założyć.
[LIST=1]
[*] przepis na dobrą grzybową, a może jednak czerwony barszcz, tyle że z uszkami problem będę miała:(
[*] przepis na pierogi z kapustą i grzybami
[*] kilka muszę zrobić z serem dla dzieci
[*] śledzik w śmietanie (tu sobie poradzę)
[*] makiełki (nigdy nie było u mnie w rodzinie na wigilii)
[*] śledzik z cebulką w oliwie (poradzę sobie)
[*] kapusta z grochem (chyba poproszę mamę)
[*] ryba po grecku (tu sobie chyba poradzę:), ale jeśli macie jakiś mega sprawdzony przepis to poproszę.
[/LIST]
u mnie nie jada się karpia.
może sałatka warzywna?
nie wiem co dalej… sernik upiekę…
jestem w ciemnej jaskini:
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …
I ja się dołączam 😀 Znaczy ja nie z Mazur ale moja mama i stamtą przywiozła kluski z makiem:
mak, miód, bakalie, makaron jakiś większy. Mak zwykle gotowy z puszki bo nie mam czasu ma mielenie ;D Bakalie wszystkie co mam pod ręką: rodzynki, figi, morele, te kosteczki kandyzowanych ananasów, koniecznie skórk apomarańczowa. Miód prawdziwy. To musi być słodkie 😀
tylko babcia robi inaczej. Cisto pokrojone jak na kopytka piecze w piekarniku, potem do przygotowanego wcześniej w garnku masy makowej dodaje te kluski i trzyma na gazie. nabieraja wtedy wilgoci i przechodza smakiem – no pycha są.
Znam ten przepis. Barszczyk wychodzi naprawdę dobry. U mnie na pewno będzie na Wigilię.
Bruni ile tych buraków trzeba zetrzeć na barszczyk i jaką ilością wody zalać za pierwszym i drugim razem?
To chyba nie brunka podawała ten przepis
no to coś pomieszałam. Kto zna proporcje? Kto pomoże, bo brzmi fajnie i prosto.
a może to i bruni podawała przepis? 😀
Bruni ma zamiar go poczynić, a czyj to już sama nie wiem
My wigilię spędzamy jak co roku u rodziców więc specjalnie nie robię dań wigilijnych, no może jakąś sałatkę śledziową.
NA święta planuję :
– rybę po grecku ( chyba ze skuszę się na przepis Elzy )
– gołąbki
– sałatkę jarzynową
– sałatkę z tuńczyka
– schab ( z czym lub jaki muszę przemyśleć )
– śledź w majonezie z jajkiem i jabłkiem
– jajka faszerowane łososiem i drugie z salami
– i jak starczy mi chęci to bigos
z ciast będzie sernik i kupny makowiec
rogaliki z marmoladą i paszteciki z mięsem już machnęłam więc czekają w zamrażalce.
Nie pomogę…
Chciałam tylko się “pochwalić”, że właśnie wczoraj wróciliśmy od lekarza – młody ma ospę.
Też w tym roku pierwszy raz będę sama Wigilię przygotowywać…
współczuję:(
też to przerabialiśmy dokładnie 3 lata temu
O Bruni ja też w tym roku Wigilię robię… na 18 osób. 😉
Ale ustaliłam już, że każdy coś przyniesie, więc słodkości typu strucle, piernik przyjdą. Pierogi, uszka do barszczu również i takie tam.
To co robimy my to:
-barszcz z uszkami ale uszka dojdą
-rybę gotowaną do tego ziemniaczki, masło i pokruszone jajo na twardo (tak się jadało i męża w domu)
-smażoną rybę (dla tych co gotowanej nie przełkną;)) z ziemniakami i gotowaną kiszoną kapustą
-karpiowe kulki w galarecie
-kompot z suszu
No a od dwóch tygodni czekają pierniczki, takie cieniuteńkie i w wielkiej ilości. 🙂
To w sumie nie pierwszy raz. Takie Wigilie dwie mamy już za sobą ale tym razem podzieliłam się pracą, aby było bardziej na luzie, przyjemniej i aby każdy czuł się odpowiedzialny za efekt końcowy. 🙂
Jeszcze napisze apropo barszczu.
Taki ze świeżych buraków to jadamy w ciągu roku a na Wigilię robi się na zakwasie.
Zakwas postawiłam wczoraj.
A w Wigilię ugotuję wywar z włoszczyzny i suszonych grzybów, przyprawię dużą ilością czosnku, pieprzu i wleję zakwas. Ważne, aby nie zagotować barszczu, bo straci kolor, właściwości odżywcze i…cały efekt. 🙂
No i do barszczu, już na talerzu dodajemy uszka. 🙂
A te karpiowe kulki w galarecie jak robisz?
Upierdliwe to to przyznać muszę.:)
Trzeba surowego karpia obrać ze skóry, ości i zmielić razem z 2 cebulami, 2 jajami, macą i koniecznie z solą i pieprzem. Wymieszać. Wsadzić do lodówki, aby przeszło smakiem.
Ugotować wywar z karpich głow, marchwi, pietruszki, cebuli z listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Przecedzić.
Z schłodzonego karpia lepić małe kulki i wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować godzinę.
Kulki wyjąć, poukładać w naczyniu docelowym, wywar wzbogacić żelatyną i zalać nim kulki.
Generalnie wszystko super, gdyby nie to obieranie surowej ryby. Nie pamiętam też ile tego karpia…. wg mnie jak zwykle na oko!! 😉
Ważne, aby dobrze posolić, bo bez tego nie ma efektu.
Ja bardzo lubie ta rybke 🙂 Pierwszy raz jadlam ja u siostry wieeele lat temu, jak poszlam na “swoje” chcialam od niej przepis na nia ale ona zupelnie nie wiedziala o co mi chodzi i mi dawala na rybe po grecku a ja tylko kojarzylam ze to z papryka bylo 😉 Wiedzialam ze mama od niej wziela przepis ale tez nie wiedziala o co mi chodzi. Co jakis czas je pytalam o ta rybe i nigdy nie wiedzialy o co mi chodzi az nagle po ok. 9 latach ktoras dzwoni i pyta czy to ja chcialam ten przepis na rybke :Młotek: Poki co robilam na dwa spotkania ze znajomymi i wszyscy sie zajadali ale tez oczywiscie wszystko zalezy od upodoban, mojemu mezowi smakuje ale bez wiekszego zachwytu 😉 za to mezowie kolezanek nie ukrywali zachwytu
Zrob Losiu po grecku juz jest oklepana 😉 “zaswiecisz” czyms nowym Przepis sprawdzony wiec wyjsc musi 🙂
Mmmm pyszności!
A macie pomysł na smaczną zupę rybną z głów kariowych-taką ze śmietanką albo cochcę zrobic coś nowego, bo u nas od lat jada się:
-barszcz(na zakwasie) z uszami
-żur (tak prawdziwy kiszony z mąki) z grzybami i śmietaną do tego ziemniaczki
-groch z kapustą
-karp(oczywiście bez skóry -wcześniej przekładam selerem i cebulą)
-kluski z makiem (miód rodzynki orzechy i co tam się chce)…
Paszulka a jak robisz ten zakwas?
Mam wielkie gliniane gary. Wyparzam je to bardzo ważne.
Buraki obieram, myję i kroję na cienkie plasterki (mam taką super krajalnicę).
Układam je ciasno w tych naczyniach przekładając plasterkami czosnku. Jak prawie pełno to zalewam przegotowaną i schłodzoną wodą. Na koniec dodaję na górę kromeczkę chleba na zakwasie, którą wyjmuję po trzech dniach a zakwas dalej leci.
Zamiast kromeczki można dosypać pałeczki kwasu mlekowego z kapsułki albo torebki tylko uwaga, aby smakowe nie były. 🙂
Taki zakwas powinien stać ponad tydzień. Najlepiej 10 dni.
Mam nadzieję, ze o niczym nie zapomniałam.
zajrzałam dzisiaj, bo nie miałam czasu wcześniej.
jestem w trojce klasowej i…..dłuuuga historia, ale się sprawiłam.
taka trójka, a wszystko akurat w takim momencie na mojej głowie.
moja mama zrobi kompot, kapustę z grochem i grzybową.
przekonała mnie do tej zupy, bo tata nazbierał grzybów jak szalony i “trzeba z nimi coś zrobic”, więc wezmę je też od niej na pierogi.
Moja przyjaciółka, którą zaprosiłam na Wigilię przyniesie rybę po grecku i ciasto czekoladowe.
Mnie zostają PIEROGI, KLUSKI Z MAKIEM i 2 rodzaje śledzi…
jak mi się uda kupić dzwonki z karpia to też, ale to się da tak kupić i gdzie?
żywego karpia nigdy w zyciu nie dam rady ogarnąć, zeby nie napisać dosłownie!!
Pierogi zrobię z przepisu Asika:)
Jak zrobić kluski z makiem (wstązki kupiłam – tagliatelle), ale przy pomocy masy z puszki?;)
no i piekę sernik z makiem:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …