… nigdy nie robiłam…
raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i… Nie wyszły mi…
łopatalogiczny wątek o tym jak przygotować wigilię w domu chciałam założyć.
[LIST=1]
[*] przepis na dobrą grzybową, a może jednak czerwony barszcz, tyle że z uszkami problem będę miała:(
[*] przepis na pierogi z kapustą i grzybami
[*] kilka muszę zrobić z serem dla dzieci
[*] śledzik w śmietanie (tu sobie poradzę)
[*] makiełki (nigdy nie było u mnie w rodzinie na wigilii)
[*] śledzik z cebulką w oliwie (poradzę sobie)
[*] kapusta z grochem (chyba poproszę mamę)
[*] ryba po grecku (tu sobie chyba poradzę:), ale jeśli macie jakiś mega sprawdzony przepis to poproszę.
[/LIST]
u mnie nie jada się karpia.
może sałatka warzywna?
nie wiem co dalej… sernik upiekę…
jestem w ciemnej jaskini:
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …
Przepraszam że spytam ale skąd jesteś???
{ytam bo takie makiełki muszę zrobić mojemu mężowi u nas z kluskami
i zachodzimy w głowe w jakim regionie się piecze drożdżowe paluchy do makiełek
Sorki za wciecie w temat
Jestem z Warmii, ale te kluski z makiem (tak na to mówimy) robi moja babcia, która pochodzi z Kurpi (chyba;))
My jak zwykle Wigilia u rodziców i póki co nie wyobrażam sobie gdzie indziej, a ja robię śledziki, trochę nietypowe ale dla mnie bomba
8 filetów śledzia
200 gr majonezu
100 gr smietany
50 ml oliwy
1 łyżka curry
2 łyżki cukru
2 łyżki octu (7%)
pół jabłka
pół cebuli
3 łodygi selera naciowego
Śledzie wymoczyć, wysuszyć i pokroić na kawałeczki.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić curry, lekko podpiec, ostudzić. Śmietanę wymieszać z majonezem i ostudzoną oliwą z curry, dodać cukier i ocet.
Jabłko, cebulę i seler pokroić i wymieszać z sosem, można doprawić białym pieprzem.
Sos połączyć ze śledziami i odstawić so lodówki na ok 24 godziny.
Co robisz z makowcem, żeby nie pękał. Ja swój zawijam w papier i skurkowaniec zawsze mi pęka. Co robię nie tak, albo czego nie robię?
Co do makowek i makielek to to nie jest to samo Makowek nie znam, makielki robila moja mama (pochodzi z Wielkopolski) i w jej wykonaniu jest to zupa mleczna z makiem, bakaliami i pewnie czyms jeszcze
Boków papieru nie zwijam. Może to to?
Pyszna rybka w zalewie :)- lepsza od greckiej 😉
ZALEWA:
0,5 szkl. oleju
6 łyżek octu
2 szkl. wody
1 sloiczek koncentratu pomidorowego (200g) 😀
3 łyżki ketchupu
2 łyżki cukru
ziele angielskie
-zagotowac-
nie mam podanych ilosci rybki ale kupowalam w worku mrożona chyba w taki worku jest kilogram Rodzaj wedlug uznania, jaka kto lubi 🙂 Kroje filety na mniejsze kawalki tak na 3 czesci, kazdy przyprawiam (sol, pieprz czosnek) panieruje w mace- jajku i bulce tartej. Usmazone przekladam w misce warstwami
Rybka
papryka( czerwona, surowa pokrojona w kostke),
ogorki kiszone (pokrojone w kostke)
cebula (surowa- “rozwalone talarki ;))
zalewa
i tak w kolko.
Na taka ilosc rybki daje ok. 2-3 papryk, ogorkow tyle aby wychodzilo tyle samo co papryki i ok 1,5-2 cebuli 🙂
Pyszna, polecam Mozna jesc jeszcze ciepla a pozniej na zimno jak sie “przegryzie” jeszcze lepsza 🙂
Jeszcze mi wpadl do lapki przepis na sledzie od cioci Ireny 🙂 tez pycha wiec sie dziele 🙂
ZALEWA:
1,5 litra wody
1 szkl. octu
3 lyżki cukru
1 lyzeczka soli
lisc laurowy, ziele angielskie
Taka zalewe mozna przechowywac w lodowce dosyc dlugo, pozniej wystarczy potrzebna ilosc zagotowac, dodac zeszklona cebule(1-2), koncentrat pomidorowy do smaku (2-3 lyzki)
Zalac wypanierowane i usmazone sledzie w jajku i mace 🙂
Króliczki, a jak rozpoznać i kupić cebulę słodką a nie zwykła?
edit, znalazłam, że wygląda tak:
Klaruje mi się menu:) i przepisy.
Nie wiem czy to ta słodka, ale często widzę w sklepie białą cebulę, nie żółto-złocista skórka tylko biała. Jeśli to ta słodka to gołym okiem widać, że jest biała, kupisz bez problemu.
a biała to nie jest czosnkowa?
Mnie się kojarzy, że biała to jest taka bardziej ostra, taka na maxa cebulowa, zdecydowanie nie słodka
Łosoś w galarecie:
Łosoś kupuję albo dzwonka albo filet, zdejmuję skórę, wkładam do garnka, wrzucam włoszczyznę drobno pokrojoną (marchewka, pietruszka, por w większych kawałkach, dodaję trochę soli) i gotuję ok. 15 minut. Rybkę wyjmuję kroję na odpowiednie kawałki, wyciągam ości – ryba się nie rozpadnie, wkładam do kubeczków. Z wywaru wyciągam por, dodaję żelatynę ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, zagotowuję ale nie do wrzenia, przyprawiam solą i pieprzem, tak żeby była dość intensywna. Na rybę kładę trochę świeżego koperku, zalewam tą płynną galaretką z warzywami tak żeby było trochę ponad łosia, zostawiam do ostudzenia a potem do lodówki. Przed podaniem gniotę trochę kubeczek i samo ładnie wychodzi na półmisek, zużyty kubeczek idzie weck i nie ma niepotrzebnego zmywania.
Elza27 do tej rybki w zalewie to ile tego koncentratu?
Tzn. 1 mały czy 1 duży?
Oczywiscie jeden sloik pudliszka 😉
Tak patrze na ten moj przepis i te warzywa na rybce nie musza byc dokladnie w takiej kolejnosci byle bylo na zmiane rybka- warzywa- rybka- warzywa, zreszta chyba ciezko byloby zachowac takie warstwy bo warzyw taka jedna cienka warstwa na kazda warstwe rybki wychodzi o ile chce sie miec w przewadze miecho 😉 no i zalewac stopniowo bo calosc na koncu ciezko aby wszedzie zalewa dotarla- wiem z doswiadczenia 😉
to żeś wyjaśniła:D (Pudliszki ma słoiki różnej wielkości:))
ha ha naprawde? kojarze tylko jeden rodzaj sloika i takie malutkie puszki 😉 juz sprawdzilam dokladnie chodzi o 200g 😀
Brunka daję Ci przepis na przepyszną rybkę po grecku,robię od lat i jest rewelacyjna:
Ryba najlepiej panga lub inna ryba bez ości.
Ciasto na rybę robimy tak jak na naleśniki tylko że słone i
gęściejsze,następnie obtaczamy rybę w cieście i smażymy na złoty kolor.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelnie lub do garnka wlewamy trochę oleju i wrzucamy startą
marchewkę i dusimy.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy oddzielnie na złoty kolor i
dodajemy do marchewki i dalej dusimy.
Dodajemy do tego przyprawy takie jak ziele ang.,pieprz ziarnisty,listek
laurowy.
Pod koniec duszenia dodajemy troszkę koncentratu pomidorowego,sos
sojowy,łyżkę musztardy do smaku,sól,pieprz,i całość jeszcze dusimy 10
min.
Ostudzoną rybę układamy na półmisku i rozkładamy po całości ostudzony
farsz.
Życzę smacznego!!!
Dzięki
O to “swojaki” jesteśmy
My robimy kluski z makiem tak:
Ciasto z mąki, wody i ciut soli, po zagnieceniu kroic jak na makaron tylko grubiej – ugotować kluski. Mak sparzyć, 3 razy przekrącic przez maszynkę, dodac cukier i to wymieszac z kluskami.
Znasz odpowiedź na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …