Wigilia, w tym roku ja sama robię i …

… nigdy nie robiłam…
raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i… Nie wyszły mi…

łopatalogiczny wątek o tym jak przygotować wigilię w domu chciałam założyć.

[LIST=1]
[*] przepis na dobrą grzybową, a może jednak czerwony barszcz, tyle że z uszkami problem będę miała:(
[*] przepis na pierogi z kapustą i grzybami
[*] kilka muszę zrobić z serem dla dzieci
[*] śledzik w śmietanie (tu sobie poradzę)
[*] makiełki (nigdy nie było u mnie w rodzinie na wigilii)
[*] śledzik z cebulką w oliwie (poradzę sobie)
[*] kapusta z grochem (chyba poproszę mamę)
[*] ryba po grecku (tu sobie chyba poradzę:), ale jeśli macie jakiś mega sprawdzony przepis to poproszę.

[/LIST]

u mnie nie jada się karpia.
może sałatka warzywna?

nie wiem co dalej… sernik upiekę…
jestem w ciemnej jaskini:

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …

  1. Zamieszczone przez kiara
    Bruni, macie dla siebie prezent – wspaniałą działkę. zróbcie z kartonu domek i postawcie pod choinką 😉

    Co do pierogów, to moja mama gotuje kiszoną kapustę żeby zmiękła, potem kroi i smaży na patelni (olej/oliwa). Doprawia solą i pieprzem. Jak ma grzyby to dodaje, jak nie to podsypuje zupą grzybowa z proszku 😉
    Przepis na ciasto pewnie znasz.

    Pierogi zawsze są pyszne:)

    Ja nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów, ryby po grecki (ta najprostsza jest dla mnie najlepsza), sałatki jarzynowej, klusek z makiem (makiełki? one wyglądają jak kopytka z makiem, chyba na drożdżach, piczone w piekarniku) i…gołąbków z ziemniakami i kaszą gryczana (też przyrządzane w piekarniku).

    Przepraszam że spytam ale skąd jesteś???
    {ytam bo takie makiełki muszę zrobić mojemu mężowi u nas z kluskami
    i zachodzimy w głowe w jakim regionie się piecze drożdżowe paluchy do makiełek
    Sorki za wciecie w temat

    • Zamieszczone przez bocian201
      Przepraszam że spytam ale skąd jesteś???
      {ytam bo takie makiełki muszę zrobić mojemu mężowi u nas z kluskami
      i zachodzimy w głowe w jakim regionie się piecze drożdżowe paluchy do makiełek
      Sorki za wciecie w temat

      Jestem z Warmii, ale te kluski z makiem (tak na to mówimy) robi moja babcia, która pochodzi z Kurpi (chyba;))

      • My jak zwykle Wigilia u rodziców i póki co nie wyobrażam sobie gdzie indziej, a ja robię śledziki, trochę nietypowe ale dla mnie bomba

        8 filetów śledzia
        200 gr majonezu
        100 gr smietany
        50 ml oliwy
        1 łyżka curry
        2 łyżki cukru
        2 łyżki octu (7%)
        pół jabłka
        pół cebuli
        3 łodygi selera naciowego

        Śledzie wymoczyć, wysuszyć i pokroić na kawałeczki.
        Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić curry, lekko podpiec, ostudzić. Śmietanę wymieszać z majonezem i ostudzoną oliwą z curry, dodać cukier i ocet.
        Jabłko, cebulę i seler pokroić i wymieszać z sosem, można doprawić białym pieprzem.
        Sos połączyć ze śledziami i odstawić so lodówki na ok 24 godziny.

        • Zamieszczone przez JaEwa
          A możesz mamę wrobić w pierogi i uszka?

          Ja też robię wigilię, ale goście to moi rodzice i brat z rodzinką, więc luzik bo też coś dorzucą na stół. Mama już zrobiła pierogi i uszka i czekają w zamrażalniku. Ja robię barszczyk tak- wcześniej np w tym tygodniu ugotuję 2-3 kg obranych buraków (buraczki zrobię na ciepło i będziemy jedli do obiadu przez kilka dni), a wywar zredukowany zamrożę. W wigilię gotuję wywar z włoszczyzny i grzybów, dodaję ten wywar z buraków i doprawiam barszczykiem winiary.

          Karpia tez u nas sie nie je, więc usmażę zwykłego morszczuka lub mintaja. Polecam kupować w rybnym sklepie, mogą byc mrożone ale nie z supermarketu.

          Wiem, że brat przywiezie kutię, bo zawsze robi.

          Nie zastanawialam się co jeszcze będzie, bo u nas podstawa to barszczyk, pierogi i smazona rybka, w tym momencie juz wszyscy sa tak najedzeni, ze nie ma znaczenia co jeszcze jest na stole 😉
          Pewnie zrobię śledzia w śmietanie, w sosie pomidorowym.

          W zeszłym roku pierwszy raz zrobilam zwijanego makowca i był ok, moze powtórzę i w tym- łatwy, bo na rozwałkowane ciasto drozdzowe rozłożylam gotową masę makową, zwijasz i już.

          na tą chwilę nic więcej nie wiem

          Co robisz z makowcem, żeby nie pękał. Ja swój zawijam w papier i skurkowaniec zawsze mi pęka. Co robię nie tak, albo czego nie robię?

          • Co do makowek i makielek to to nie jest to samo Makowek nie znam, makielki robila moja mama (pochodzi z Wielkopolski) i w jej wykonaniu jest to zupa mleczna z makiem, bakaliami i pewnie czyms jeszcze

            • Zamieszczone przez anek79
              Co robisz z makowcem, żeby nie pękał. Ja swój zawijam w papier i skurkowaniec zawsze mi pęka. Co robię nie tak, albo czego nie robię?

              Boków papieru nie zwijam. Może to to?

              • Pyszna rybka w zalewie :)- lepsza od greckiej 😉

                ZALEWA:
                0,5 szkl. oleju
                6 łyżek octu
                2 szkl. wody
                1 sloiczek koncentratu pomidorowego (200g) 😀
                3 łyżki ketchupu
                2 łyżki cukru
                ziele angielskie
                -zagotowac-

                nie mam podanych ilosci rybki ale kupowalam w worku mrożona chyba w taki worku jest kilogram Rodzaj wedlug uznania, jaka kto lubi 🙂 Kroje filety na mniejsze kawalki tak na 3 czesci, kazdy przyprawiam (sol, pieprz czosnek) panieruje w mace- jajku i bulce tartej. Usmazone przekladam w misce warstwami
                Rybka
                papryka( czerwona, surowa pokrojona w kostke),
                ogorki kiszone (pokrojone w kostke)
                cebula (surowa- “rozwalone talarki ;))
                zalewa
                i tak w kolko.
                Na taka ilosc rybki daje ok. 2-3 papryk, ogorkow tyle aby wychodzilo tyle samo co papryki i ok 1,5-2 cebuli 🙂
                Pyszna, polecam Mozna jesc jeszcze ciepla a pozniej na zimno jak sie “przegryzie” jeszcze lepsza 🙂

                Jeszcze mi wpadl do lapki przepis na sledzie od cioci Ireny 🙂 tez pycha wiec sie dziele 🙂

                ZALEWA:
                1,5 litra wody
                1 szkl. octu
                3 lyżki cukru
                1 lyzeczka soli
                lisc laurowy, ziele angielskie

                Taka zalewe mozna przechowywac w lodowce dosyc dlugo, pozniej wystarczy potrzebna ilosc zagotowac, dodac zeszklona cebule(1-2), koncentrat pomidorowy do smaku (2-3 lyzki)

                Zalac wypanierowane i usmazone sledzie w jajku i mace 🙂

                • Króliczki, a jak rozpoznać i kupić cebulę słodką a nie zwykła?

                  edit, znalazłam, że wygląda tak:

                  • Klaruje mi się menu:) i przepisy.

                    • Zamieszczone przez bruni
                      Króliczki, a jak rozpoznać i kupić cebulę słodką a nie zwykła?

                      edit, znalazłam, że wygląda tak:

                      Nie wiem czy to ta słodka, ale często widzę w sklepie białą cebulę, nie żółto-złocista skórka tylko biała. Jeśli to ta słodka to gołym okiem widać, że jest biała, kupisz bez problemu.

                      • a biała to nie jest czosnkowa?

                        • Mnie się kojarzy, że biała to jest taka bardziej ostra, taka na maxa cebulowa, zdecydowanie nie słodka

                          • Zamieszczone przez szkocik
                            My w tym roku nie jedziemy do PL i postanowiliśmy spędzić Święta w Szkocji we 3, a właściwie we 4 😉 Tym bardziej,że małż pracuje od 4 listopada non stop, bez ani jednego dnia wolnego i tak będzie do Świąt, więc chcemy pobyć trochę razem. Chociaż te 2 dni. Tylko My 🙂
                            A na Wigilię mam zamiar zrobić :
                            -pierogi z kapustą i grzybami
                            -barszcz z uszkami(farsz ten sam co pierogowy, ciasto też, tylko kształt inny 🙂 )
                            -ryba po grecku
                            -sałatka jarzynowa
                            -może kluski, ale z gotową masą makową
                            – śledzie w oleju
                            – śledzie w occie
                            -może karpia(Marysia nie jada ryb, a małż nie przepada)
                            anko. -proszę o przepis na makiełki(makówki) 🙂
                            ztforka- proszę o przepis na łososia w galarecie 🙂
                            Proszę jeszcze przepis na dobrego śledzia w śmietanie (nie pamiętam kto pisał,że robi
                            I jeszcze Elza27-proszę o przepis na tę rybke w zalewie lepszą od tej po grecku :D, mam ochotę coś innego zrobić niż co roku 🙂
                            A na Święta dodatkowo upiekę schab ze śliwką i boczek, może flaki zrobię, i chlebek upiekę. to chyba wszystko. aha, na pewno sernik upiekę, a jakie ciasto jeszce to nie wiem. może tylko ten sernik, ja nie przepadam za ciastami, Marysia też nie, a W starczy serniczek 🙂
                            Chciałam jeszcze bigos zrobić, ale nie wiem czy mi sie do zamrażarki zmieści, bo świeżo po świniobiciu jestem 😀
                            Aha, Brunka, ja robię rybkę po grecku tak:
                            marchew, pietruszkę i seler ścieram na tarce jarzynowej i duszę na patelni. Jak warzywa są miękkie,dolewam odrobinkę wody i przyprawiam odrobiną musztardy, solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Na koniec delikatnie zaklepuję mąką rozrobioną z wodą. Wychodzi pyszna. Kiedyś dusiłam w garnku, ale z patelni jest zdecydowanie lepsza.
                            Rybę posypuję przyprawami i smaże obtoczoną w mące.

                            Łosoś w galarecie:

                            Łosoś kupuję albo dzwonka albo filet, zdejmuję skórę, wkładam do garnka, wrzucam włoszczyznę drobno pokrojoną (marchewka, pietruszka, por w większych kawałkach, dodaję trochę soli) i gotuję ok. 15 minut. Rybkę wyjmuję kroję na odpowiednie kawałki, wyciągam ości – ryba się nie rozpadnie, wkładam do kubeczków. Z wywaru wyciągam por, dodaję żelatynę ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, zagotowuję ale nie do wrzenia, przyprawiam solą i pieprzem, tak żeby była dość intensywna. Na rybę kładę trochę świeżego koperku, zalewam tą płynną galaretką z warzywami tak żeby było trochę ponad łosia, zostawiam do ostudzenia a potem do lodówki. Przed podaniem gniotę trochę kubeczek i samo ładnie wychodzi na półmisek, zużyty kubeczek idzie weck i nie ma niepotrzebnego zmywania.

                            • Elza27 do tej rybki w zalewie to ile tego koncentratu?
                              Tzn. 1 mały czy 1 duży?

                              • Zamieszczone przez renata-fx
                                Elza27 do tej rybki w zalewie to ile tego koncentratu?
                                Tzn. 1 mały czy 1 duży?

                                Oczywiscie jeden sloik pudliszka 😉
                                Tak patrze na ten moj przepis i te warzywa na rybce nie musza byc dokladnie w takiej kolejnosci byle bylo na zmiane rybka- warzywa- rybka- warzywa, zreszta chyba ciezko byloby zachowac takie warstwy bo warzyw taka jedna cienka warstwa na kazda warstwe rybki wychodzi o ile chce sie miec w przewadze miecho 😉 no i zalewac stopniowo bo calosc na koncu ciezko aby wszedzie zalewa dotarla- wiem z doswiadczenia 😉

                                • Zamieszczone przez Elza27
                                  Oczywiscie jeden sloik pudliszka 😉
                                  Tak patrze na ten moj przepis i te warzywa na rybce nie musza byc dokladnie w takiej kolejnosci byle bylo na zmiane rybka- warzywa- rybka- warzywa, zreszta chyba ciezko byloby zachowac takie warstwy bo warzyw taka jedna cienka warstwa na kazda warstwe rybki wychodzi o ile chce sie miec w przewadze miecho 😉 no i zalewac stopniowo bo calosc na koncu ciezko aby wszedzie zalewa dotarla- wiem z doswiadczenia 😉

                                  to żeś wyjaśniła:D (Pudliszki ma słoiki różnej wielkości:))

                                  • Zamieszczone przez kiara
                                    to żeś wyjaśniła:D (Pudliszki ma słoiki różnej wielkości:))

                                    ha ha naprawde? kojarze tylko jeden rodzaj sloika i takie malutkie puszki 😉 juz sprawdzilam dokladnie chodzi o 200g 😀

                                    • Brunka daję Ci przepis na przepyszną rybkę po grecku,robię od lat i jest rewelacyjna:

                                      Ryba najlepiej panga lub inna ryba bez ości.
                                      Ciasto na rybę robimy tak jak na naleśniki tylko że słone i
                                      gęściejsze,następnie obtaczamy rybę w cieście i smażymy na złoty kolor.

                                      Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
                                      Na patelnie lub do garnka wlewamy trochę oleju i wrzucamy startą
                                      marchewkę i dusimy.
                                      Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy oddzielnie na złoty kolor i
                                      dodajemy do marchewki i dalej dusimy.
                                      Dodajemy do tego przyprawy takie jak ziele ang.,pieprz ziarnisty,listek
                                      laurowy.
                                      Pod koniec duszenia dodajemy troszkę koncentratu pomidorowego,sos
                                      sojowy,łyżkę musztardy do smaku,sól,pieprz,i całość jeszcze dusimy 10
                                      min.

                                      Ostudzoną rybę układamy na półmisku i rozkładamy po całości ostudzony
                                      farsz.

                                      Życzę smacznego!!!

                                      • Zamieszczone przez kiara
                                        to żeś wyjaśniła:D (Pudliszki ma słoiki różnej wielkości:))

                                        Zamieszczone przez Elza27
                                        ha ha naprawde? kojarze tylko jeden rodzaj sloika i takie malutkie puszki 😉 juz sprawdzilam dokladnie chodzi o 200g 😀

                                        Dzięki

                                        • Zamieszczone przez kiara
                                          Jestem z Warmii, ale te kluski z makiem (tak na to mówimy) robi moja babcia, która pochodzi z Kurpi (chyba;))

                                          O to “swojaki” jesteśmy
                                          My robimy kluski z makiem tak:
                                          Ciasto z mąki, wody i ciut soli, po zagnieceniu kroic jak na makaron tylko grubiej – ugotować kluski. Mak sparzyć, 3 razy przekrącic przez maszynkę, dodac cukier i to wymieszac z kluskami.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general