… nigdy nie robiłam…
raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i… Nie wyszły mi…
łopatalogiczny wątek o tym jak przygotować wigilię w domu chciałam założyć.
[LIST=1]
[*] przepis na dobrą grzybową, a może jednak czerwony barszcz, tyle że z uszkami problem będę miała:(
[*] przepis na pierogi z kapustą i grzybami
[*] kilka muszę zrobić z serem dla dzieci
[*] śledzik w śmietanie (tu sobie poradzę)
[*] makiełki (nigdy nie było u mnie w rodzinie na wigilii)
[*] śledzik z cebulką w oliwie (poradzę sobie)
[*] kapusta z grochem (chyba poproszę mamę)
[*] ryba po grecku (tu sobie chyba poradzę:), ale jeśli macie jakiś mega sprawdzony przepis to poproszę.
[/LIST]
u mnie nie jada się karpia.
może sałatka warzywna?
nie wiem co dalej… sernik upiekę…
jestem w ciemnej jaskini:
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …
Żywego też nie ogarniam, robi to teść 🙂
A dzwonki karpia widziałam wczoraj w Carrefourze.
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Nie wiem
ja robię makiłki z angielki/bułki
Bruni masa z puszki to nie jest to. Ma chemiczny posmak wg mnie.
Próbowałam kiedyś, tak samo jak z kupionymi uszkami…. nie da rady… trzeba robić od początku samemu…
ale do ciasta się nadaje czy też nie?
nie mówię o makowcach, ale o serniku z warstwą maku?
może tą masę czymś przyprawić? dodac miodu, bakalii.
Ratujcie mnie:)
łatwizna 🙂
Wstawiasz zamkniętą puszkę do miseczki z wrzątkiem, żeby masa się trochę “rozluźniła”.
Gotujesz makaron.
Otwierasz puszkę. Jeśli mak jest suchy i mało słodki (różne są puszki)to dodajesz łyżkę miodu żeby przylepił się do klusek i byl bardziej słodki. Możesz tez do masy makowej dodać namoczonych uprzednio rodzynek.
Mieszasz kluski z masa makową i gotowe 🙂
Zależy jak Cię ratować… czy żeby było mniej roboty czy żeby było serio pycha!! 🙂
Do sernika możesz zaryzykować. Przy makówkach, struclach itp się wg mnie nie sprawdza. Cokolwiek byś dodała jest ten dziwny posmak. No i własnoręcznie ucierany czy mielony mak jest taki ciężki i mokry….
Ciekawe co mój ssak na mak powie!!
moja mama robi karpia faszerowanego – ze zmielonego ale ugotowanego karpia z kaszą czy byłka i zelatyna formuje taką “pasztetową” czyli taki balas. jak to zastygnie to to kroi w plastry i to zalewa galaretą. moj tata to lubi i mama sie co roku z tym bawi…
u nas od lat pyszny barszyk z kartonika 🙂
Ja nie robię klusek z makiem z puszki bo mi ten mak niestety śmierdzi
Gotuję kilka łyżek (zależy ile jest zjadaczy)zwykłego maku w mleku, potem mielę go 3,4 razy.Dodaję miód sparzone rodzynki, pokrojone orzechy,kandyzowaną skórę z pomarańczy i co tam się jeszcze ma dobroci w domu(płatki migdałów daktyle pokrojone)Podaję z makaronem ala łazanki…mmmm pyszności-szczególnie ulubione przez małża:)
Nie próbowałam, a jakiej firmy masz sprawdzony?
Mój barszczyk to łatwizna, włoszczyzna, grzybki, wywar z gotowanych buraków+ doprawiam gotowcem winiary.
dobra, pytanie techniczne – mogę zmielić mak blenderem?
przynaję się, nie mam maszynki do mięsa!
nie wiem wyjdzie chyba troszke inny no ale jakbym ja nie miała,to bym spróbowała blenderem:)Tylko odsącz dobrze mak. No i zrób to króciutko.
taki barsz ma inny smak. to jest sok z buraków zakwaszony (często z jabłkiem) Jak sie gotuje na nurakach to wychodzi tylko wywar. U nas to robimy tak ze albo ja gotuje wywar w z warzyw i do tego ten sok z kartonu (hortex). Albo teściowa cuduje normalny barszcz z butaków… i na kniec doprawia sokiem z hortexu :). Nam w domu najbardziej smakuje taki horteksowy – mama mama dla picu tez buraki wkraja na wigilie. oczywiscie tak sok mozna zrobic samemu – pokroić buraki wczesnie, zalac wodą az puszczą sok (kiedyś Kuroń pokazywał ale powiedziła ze mozna zamiast tego kupic gotowy sok :))
ja kupuje tez krakusa – to jzu jest gotowa zupa. ale jest ostra – lepiej rozcieńczyć. ja mam zawsze straszną zgage po tym
A moja mama juz dawno przestala bawic sie z mieleniem maku sa wystarczajaco dobre gotowce wiec ja bym zwlaszcza bez maszynki nie ryzykowala. Korzysta z nich juz od paru dobrych lat i nikt nie narzeka
Co do barszczu z pudelka- niezle. Wlac go garnka i winiary doprawic?
gdyby takim tempem dalo sie wszystkie 12 potraw zrobic
a jak sie robi kapuste z grochem badz grzybami?
pewnie nic skomplikowanego ale nie robilam, nie jadam wiec poprosze o dokladna instrukcje 🙂
albo poleccie jakas sprawdzona z pudelka 😉
podczytałam wątek i muszę przyznać super pomysł. my całą rodzinką w domu rodzinnym teściowej.( ja swojego domu rodzinnego już nie mam, zwłaszcza przed świętami to trudne ).więc gotowanie mi odpadnie przynajmniej na wigilię.
Gotujesz kapustę kiszoną w wodzie tak aby troszkę było jej ponad kapustę.Ja jak mam kupną kapuste to zawsze ja wcześniej płukam ale kwaśnicę z kapusty odlewam z woreczka do garnuszka,żeby w razie czego później zakwasic.Dodajesz trochę wegety, kminku,pieprzu, ziela ang.,liśc laurowy i gotujesz do miekkości.W drugim garnku gotujesz groch(ja gotuje ten najwiekszy ale można i ten ciut mniejszy) dodajesz wegety,pieprzu,liśc laurowy, ziele ang.majeranek-Gotujesz do miękkosci-Raczej długo jakies dwie godziny.Oczywiscie należy pamietac o wcześniejszym namoczeniu grochu najlepiej na noc.Gdy juz będziesz miała wszystko miękkie -łączysz obydwa gary gotujesz chwilkę i gotowe.Ja przygotowuje to jakies dwie godziny przed wigilia,żeby się przegryzło:)
No my do makowców, moich tradycyjnych makówek mielimy mak w maszynce. Specjalnie na tę okoliczność została zakupiona. No a mąż robi sam kutię… i mak trze w makutrze. To jego świąteczny obowiązek, przez niego samego sobie narzucony. 🙂
Normalnie jesteśmy w biegu ale staramy się odżywiać zdrowo, bez chemii a w święta potraw 12tu nie uzbieramy, bo małe z nas żarłoki ale zawsze jest wszystko od początku do końca przez nas przygotowane.
Nie lubię gotować, jeść w sumie też nie ale w święta TEN smak i zapach musi być… chyba się starzeję, bo kiedyś tak na to nie patrzyłam. 😉
nie to samo
makiełki poznańska i daje się masło, bułkę bakalie i jajka, makiem
makówka to potrawa śląska i jest z bułką, bakaliami makiem miodem
przynajmniej tak twierdzi moja teściowa Ślązaczka
u mnie na święta jest
karp – druga ryba bo nie każdy lubi
śledzie w oleju
w occie,
śmietanie
pod pierzynką
sałatki: jarzynowa
z pieczarkami
z ananasem
krewetki – dzieło mojego M
barszcz czerwony do picia
u M rodziny grzybowa z makaronem naszej roboty
bigos na drugi dzień świąt
kapusta wigilijna – robi moja mama
ciasta ze 3
u mojej mamy jest tak że każdy cos robi, nie jest tak że zostawiamy wszystko jednej osobie.
Tego samego uczę rodzinę mojego M
my jesteśmy inni i nie robimy nic z gotowców bo czujemy różnicę
Gobin nie wiem co to makiełki ale jeśli chodzi o makówki to dobrze prawisz. 🙂
Makówki robię tak:
-mak parze i mielę trzykrotnie a czasem i czterokrotnie
-potem ten sam mak gotuję długo w mleku, jak zmięknie dodaję wszelakie możlwie bakalie, miód i cukier
-bułkę lub sucharki, bo takowe smaczniejsze namaczam w słodkim mleku i przekładam warstwy – mak, bułka, mak, bułka, mak…
Metoda na leniwca to bardzo mokra masa makowa i wtedy nie trzeba moczyć bułki w mleku. 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …