… nigdy nie robiłam…
raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i… Nie wyszły mi…
łopatalogiczny wątek o tym jak przygotować wigilię w domu chciałam założyć.
[LIST=1]
[*] przepis na dobrą grzybową, a może jednak czerwony barszcz, tyle że z uszkami problem będę miała:(
[*] przepis na pierogi z kapustą i grzybami
[*] kilka muszę zrobić z serem dla dzieci
[*] śledzik w śmietanie (tu sobie poradzę)
[*] makiełki (nigdy nie było u mnie w rodzinie na wigilii)
[*] śledzik z cebulką w oliwie (poradzę sobie)
[*] kapusta z grochem (chyba poproszę mamę)
[*] ryba po grecku (tu sobie chyba poradzę:), ale jeśli macie jakiś mega sprawdzony przepis to poproszę.
[/LIST]
u mnie nie jada się karpia.
może sałatka warzywna?
nie wiem co dalej… sernik upiekę…
jestem w ciemnej jaskini:
Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …
Dokładnie, kiedyś kładło się na płycie kuchni węglowej lub opalało bezpośrednio nad ogniem z pieca.
Robi się to po to, żeby cebula zmieniła smak, jest mniej ostra, takiego innego smaku dostaje, nie potrafię opisać i dzięki temu zupka jest lepsza.
U mnie nie ma opcji opalenia cebuli nad ogniem
chyba że nad zapalniczką 😉
Żałuj 🙂
opalanie cebuli wpływa też na kolor… ale to w przypadku rosołu…..
bo do rosołu tez tak czasami robie jak mam czas….
raz opaliłam czosnek…. też było fajnie:)
Ja lubię czosnek z grila 🙂
wychodzi taka fajna mięsiutka “pasta” do smarowania chleba 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Wigilia, w tym roku ja sama robię i …