Co masz dzis na obiad?

Babeczki, uwielbiam gotowac, nawet czasami miewam czas.
Nie mam – niestety – pomyslow.
Moze stworzyc taki watek, w ktorym bedziecie po prostu wpisywaly swoje menu obiadowe, ot, tak dla inspiracji?

pieknie sie usmiecham, bo pytanie: co na obiad? zadaje sobie zdeeecydowanie zbyt czesto…

moge zaczac:

filety z piersi kurczaka w platkach owsianych
swieze ziemniaki parowane
salatka z rukoli, ananasa, ogorka i skrawkow parmezanu

czekam na inspiracje na jutro:)

Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Co masz dzis na obiad?

  1. spagetti tunczykowe (czyli robione tak jak miesne, tylko ze z odsaczonym tunczykiem z puszki zamiast miesa;))
    uwielbiam

    • a u nas barszcz czerwony w wykonaniu mojej mamy:) na deserek ciasto z truskawkami:)

      a jutro moj m robi popisowe danie – gyros, frytki i warzywka

      • Zamieszczone przez kama-4
        A co to jest musake?Moze macie linka do tej potrawy,a moze chce ci sie odpisacBęde wdzieczna i ciesze sie ze zupa klopsowa smakowala.

        kama, gdzies kiedyws wstawialam przepis, ale nie pamietam gdzie
        mieszkam na balkanach i metoda oidpatrywania od znajomych, mam taki mniej wiecej przepis

        duza cebule posiekac i zeszklic z 2 zabkami czosnku i lisciem laurowym na odrobinie oliwy (udusic w oliwie, zeby sie nie przypalila)
        jak zmieknie, wrzucic mieso mielone (najlepiej jagniece, ale ja robie z wolowo-cielecego i jest git), podsmazyc
        dodac do tego puszke pomidorow przecieranych i zredukowac ten plynny sos (prawdziwy sos wg laroussa mowi o pomidorach i wywarze cielecym, ale mi sie nie chce bawic w takie cuda)
        ewentualnie zagescic koncentratem pomidorowym
        przyprawic dobrze sola, pieprzem, duza iloscia oregano i cynamonem (zasad mowi, zeby bylo dwa razy tyle oregano, co cynamonu)

        istnieja dwie wersje musaki
        wg tej najprawdziwszej,greckiej, trzeba zgrillowac oberzyne w plastrach (posypana oregano i sola), ale mozna tez zrobic na kosteczkach ziemniakow i to bedzie taka bardziej bulgarska (z obserwacjio mi tak wynika) (lekko podgotowac)
        wrzucamy do naczynia zaroodpornego warstwe ziemniakow (lub miesa, jesli robimy z oberzyna), na to mieso 9lub oberzyne) i na to zalewe z dwoch jaj, lyzki maki i ok. szklanki jogurtu greckiego (moze byc zwykly jogurt naturalny) – wszytsko ladnie utrzepane i doprawione sola pieprzem i galka muszkatolowa

        piec nagrzac do 180 stopni
        naczynie wstawic na ok 40 minut
        po wyjeciu odczekac az sie lekko zsiadzie

        i tyle:)

        • Zamieszczone przez Asik.
          Ja jeszcze nigdy nie robiłam fasolki po bretońsku
          W ogóle kucharka ze mnie kiepska

          to może zrób fasolkę po meksykańsku 🙂 prostsza jest, szybko się robi, wybitnie dla leniuchów

          • Zamieszczone przez Vievioorka
            to może zrób fasolkę po meksykańsku 🙂 prostsza jest, szybko się robi, wybitnie dla leniuchów

            Przepis poproszę 🙂

            • Zamieszczone przez Asik.
              Przepis poproszę 🙂

              ja tyz

              • Zamieszczone przez Vievioorka
                to może zrób fasolkę po meksykańsku 🙂 prostsza jest, szybko się robi, wybitnie dla leniuchów

                Chodzi o Chilli Con Carne??

                • Zamieszczone przez JaEwa
                  Mielone mieszam z bułką, sól, pieprz, słodka papryka. Robię kulki staram się malutkie, takie na kęs lub dwa. Klopsiki obtaczam w zwykłej mące i wkładam na gotującą się wodę, ale nie tak żeby bulgotało. Co do przypraw to do wody daję tylko odrobinę soli i pieprzu, wcześniej najczęściej pół kostki warzywnej, ale przy dzieciach staram się ograniczać. Nigdy nie eksperymentowałam z przyprawami, masz czuć właściwie tylko ten koper. Jak już wszystkie kuleczki są w garze to wrzucam koper. Delikatnie mieszam. Po dosłownie kilku minutach mięso jest ugotowane, wyłączam i przykrywam, żeby się wszystko z koperkiem przegryzło. Tak, jak wcześniej pisałam- smaczniejsze jest po odstaniu, no i mąka dopiero wtedy lekko zagęszcza sosik.

                  dzieki, zrobilam 😀
                  bardzo dobry sosik 🙂

                  smak przedszkola

                  • Zamieszczone przez garstka
                    spagetti tunczykowe (czyli robione tak jak miesne, tylko ze z odsaczonym tunczykiem z puszki zamiast miesa;))
                    uwielbiam

                    O kurcze! Ja też uwieeeelbiam takie.. i dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie!
                    Ja do sosu dodaję jeszcze kapary.. mniam mniam.

                    • Zamieszczone przez garstka
                      dzieki, zrobilam 😀
                      bardzo dobry sosik 🙂

                      smak przedszkola

                      Robie tak samo, i wlasnie sie dziecinstwo przypomina- dokladnie, jak marchewka na gesto- pamietacie???

                      • Zamieszczone przez agat79
                        Robie tak samo, i wlasnie sie dziecinstwo przypomina- dokladnie, jak marchewka na gesto- pamietacie???

                        ja pamietam marchewke z groszkiem na gesto wiec nie wiem czy mamy te same wspomnienia 😉
                        i pamietam jeszcze kluski “slaskie” z sosem (zwane przez nas slimakami;)) nigdy i nigdzie pozniej nie jadlam takich pysznych
                        no i “bajkowy” smak budyniu waniliowego z sokiem malinowym na przedszkolny deser (teraz bym nie tknela;))

                        • Zamieszczone przez Asik.
                          Przepis poproszę

                          Zamieszczone przez nelly
                          ja tyz

                          ależ proszę 😉

                          2 puszki pomidorów bez skórki (jak weźmiemy krojone to już nic nie będzie do roboty ;))
                          1 puszkę białej fasolki
                          1 puszkę czerwonej fasolki
                          1 puszkę kukurydzy
                          1 puszka kukurydzy mung (taka kukurydza z kiełkami do kupienia w hipermarketach) generalnie może być i bez tych kiełków, ja zrobiłam 2 razy z kiełkami ale teraz już robię bez 🙂
                          1/2 kg mięsa mielonego
                          przyprawa do dań meksykańskich (ja np kupuję Kamisa)
                          można jeszcze sól, pieprz jak ktoś ma ochotę, ja już nie daję.

                          Otwieramy wszystkie puszki.
                          Pomidory kroimy na małe kawałki i wrzucamy do dużego garnka, razem z zalewą
                          Kukurydza, fasolki tak samo, razem z zalewą.
                          Gotujemy ok 15 min

                          W tym czasie smażymy mięso na patelni. Tak dość mocno. Ja za pierwszym razem za mało podsmażyłam i wyszło takie sobie. Za drugim razem mocniej podsmażyłam i było pycha 😀

                          Podsmażone mięsko wrzucamy do garnka z fasolkami i razem jeszcze pogotować z 15 min.

                          Doprawić wedle gustu. Ja sypię dość sporo przyprawy bo my lubimy ostre

                          Smacznego

                          ps. świetnie smakuje z pieczywem czosnkowym, ja w ramach lenistwa kupuję w Biedronce albo w Lidlu bagietki z masłem czosnkowym do pieczenia 😉

                          ps2. Właśnie wczoraj wpadła do nas późnym wieczorkiem przyjaciółka z mężem. Jak zobaczyli, że bagietki z pieca wyciągam to się zarzekali, że Oni są po kolacji i nic już więcej nie wcisną. Rezultat? Zmłócili 3 bagietki i wylizali garnek 😀

                          • Viev dzięki
                            Rzeczywiście danie na szybko, bez zbędnego przepracowywania się 😀
                            coś dla mnie

                            • Zamieszczone przez Asik.
                              Viev dzięki
                              Rzeczywiście danie na szybko, bez zbędnego przepracowywania się 😀
                              coś dla mnie

                              fajne danie jak znajomi zadzwonią z tekstem “Będziemy u Was za godzinkę”

                              Jak zrobisz to napisz czy smakowało 😉

                              • Zamieszczone przez garstka
                                ja pamietam marchewke z groszkiem na gesto wiec nie wiem czy mamy te same wspomnienia 😉
                                i pamietam jeszcze kluski “slaskie” z sosem (zwane przez nas slimakami;)) nigdy i nigdzie pozniej nie jadlam takich pysznych
                                no i “bajkowy” smak budyniu waniliowego z sokiem malinowym na przedszkolny deser (teraz bym nie tknela;))

                                Z groszkiem tez, oczywiscie, ale byla tez taka bez groszku, ugotowana, pocieta w kostke, zageszczona maka, tak na slodko-slono.
                                Kluski slaskie kiedys robilam w domu, ales mi smaka narobila!!

                                • A ja dziś dla odmiany….

                                  Pierogi z kaszą gryczaną!!! 😀 😀 😀

                                  • dzisiaj robie spanakopite
                                    i salatke szopska

                                    • Zamieszczone przez kantalupa
                                      dzisiaj robie spanakopite
                                      i salatke szopska

                                      ja tego wymowic nie potrafie
                                      ale brzmi intrygujace, wiec zdradz szczegoly 🙂

                                      • a u mnie tradycyjnie rosołek i udka:)

                                        • A ja mam ostatnio to szczęście, że mam remont w domu i się stołujemy u mojej mamy więc od paru dni mam codziennie obiadek dwudaniowy 🙂 co się normalnie w mojej kuchni raczej nie zdarza, czasami się nawet zdarza, że brak jednego dania tak więc:
                                          przedwczoraj:
                                          -zupka z lanym ciastem i koperkiem
                                          -ziemniaczki, pieczeń i mizeria
                                          wczoraj:
                                          -zupa zalewajka
                                          -placki ziemniaczane z młodych ziemniaczków z gulaszem,
                                          dzisiaj będzie:
                                          -Rosołek
                                          -Kluski, kurczak pieczony, i młoda czerwona kapusta gotowana 🙂
                                          I takie szczęście będzie mnie spotykać jeszcze przynajmniej przez dwa tygodnie 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Co masz dzis na obiad?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general