to pieczony mus czekoladowy (fondant), który robiła Nigella w jednym z odcinków “Nigella gryzie” Nie mam pojęcia, dlaczego nie trafił do książki, jest pyszny i banalnie prosty, poza tym można prawie wszystko zrobić kilka godzin przed podaniem, a nawet lepiej wcześniej, wiem, co mowię, bo robilam go juz kilka razy. Do dzieła, laski :-))))
125 g masła i 125 g gorzkiej czekolady roztopić- czekolade polecam z Lidla Trinidad 75% kakao- ja zawsze tam kupuję, bo są pyszne i tanie, nasz Wedel jest obrzydliwy moim zdaniem, taki chamsko perfumowany waniliną, błeeee…
w miseczce lekko ubic, nie żadnym mikserem, ale zwykłą rózgą albo sprężyną, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać z masą maślano-czekoladową. Wlać do miseczek żaroodpornych, jak ostygnie wstawić do lodówki, i tak może czekać nawet i kilka godzin, więc możecie nawet zrobić rano przed wyjściem do pracy, to zajmuje 5-10 minut.
Piekarnik do 200-250, ja wolę ostrzejszy 🙂 I miseczki na 10 minut do pieca. I już, to wszystko. Oczywiście, jeśli miseczki maleńkie, czego nie polecam, bo deser jest zaj*bisty, to krócej, a jeśli robicie jedną większa porcję-po to, żeby potem jeść z ukochanym z jednej michy- to spróbujcie dlużej. Cały luksus i urok polega na tym, że na naokoło jest upieczone, wilgotne ciasto czekoladowe a środek jest GORĄCY I PŁYNNY. do tego łycha zimnej, lekko ubitej kremówki…. Tego nie da się schrzanić, no chyba, że za długo potrzymacie w piecu, ale nawet wtedy będzie pyszne, tylko konsystencja juz nie ta.
Jest to deser stworzony na romantyczne okazje, jako zakończenie walentynkowej kolacji ( u nas znowu owoce morza i cava oraz piccolo dla dzieci :-))
m.
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: seksowny i pyszny deser-zróbcie w czwartek
I kto to mówi?! Ta, co zeżarła 5 pączków w tłusty czwartek.:D:D:D
cieszę się, ze smakowało.
m.
ciiiiiiiii!
powaznie to takie dobre??
mamy w srode rocznice i chcialabym malzowi to zrobic, bo uwielbia slodkosci:)
A w co to wstawić??? Mam tylko blaszane foremki do muffinów albo jedno wielkie żaroodporne naczynie…jedno i drugie jakoś mi nie pasuje:(
Ja robię w średnim żaroodpornym naczyniu. Na początku tez niezbyt mi to pasowało, ale nie mam małych żaroodpornych miseczek. Z naczynia można nałozyc na miseczki/talerzyki, albo jeśli we dwójke to można jeść z jednego gara ;):D
Ten deserek jest tak smaczny ze to z czego jest jedzony schodzi na drugi plan 🙂
Uwaga! zrobiłam w zwykłym rondelku…wstawionym do żaroodpornego naczynia i wyszło git! Pyszne to tylko baaardzo syte! ale na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej;)
Hop! do góry-bo warto!:)
Właśnie robię go kolejny raz.
juz spisałam muszę zrobić – uwieeeelbiam wszystko co czekoladowe
Ja wole go jednak bardziej spieczonego- no pycha!
w niedzielę mam gości
nada się?
chyba w jakis mniejszych naczynkach zrobić, co by elegancko podać
nada 🙂
będą zachwyceni, gwarantuję.
m.
Daj znać, Ewka!:)
Ja to chyba jakies beztalencie jestem
Zrobiłam w dużym żaroodpornym
Zrobiło mi się normalne ciasto takie biszkoptowo mokre, nie było nic półpłynnego
Fakt, że siedziało 15 min w 250 🙁
Czy dobre? jak dla mnie za słodkie, gościom jednym smakowało innym nie… pewnie kwestia gustu
Wolę bakaliwe lody polane goracą roztopiną czekoladą:)
Edit: ale na drugi dzeń jest znacznie lepszejsze i znikneło na śniadanie 🙂
Podciagam watek-bo warto!!!:)
I ide robic deser;)
jeszcze się nie odważyłam zrobić
ale mam wszystkie składniki
i dylemat w jakim naczyniu i ile trzymać, zeby półpłynne w środku było
Ja trzymam na oko;) tak by środek byl bardziej plynny,niż brzegi.
pilne !!!!!!!!!
czy to musi swoje w lodówce odstać, czy już mogę wrzucać w piekarnik?
Nie musi odstawać w lodówce, z tego co pamietam; z lodówką to była taka wersja by kogoś zaskoczyć po południu
MUSI!!! Bo sie skorupka tworzy.
Znasz odpowiedź na pytanie: seksowny i pyszny deser-zróbcie w czwartek