Muszę, no muszę się podzielić takimi pysznościami
UWAGA: łatwe, jednyną trudność może sprawić biszkopt
Machamy sobie biszkopcik – zawsze wyjdzie taki:
5 jaj
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieczemy, wyjmujemy z formy, przekrawamy na pół po wystygnięciu.
A teraz potrzebujemy:
3 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
2 kartoniki słodkiej śmietanki 18% – po 200ml
niewielkie ilości cukru
ok. kilograma truskawek
2 galaretki truskawkowe rozmieszać w 400 ml wrzącej wody, kiedy lekko podtężeje – miksujemy kilka minut aż się spieni i podwoi swoją objętość.
Teraz wlewamy 1 śmietankę i miksujemy. Do tej niebiańskiej mikstury wsypujemy 0,5 kg truskawek pokrojonych byle jak 😉 i zasypanych łyżką cukru. Mieszamy i wyrzucamy na połówkę biszkopta wcześniej skropionego wodą z cytryną. Przykrywamy drugą połówką.
Następnie należy rozmieszać galaretkę cytrynową w 250 ml wrzątku, kiedy lekko stężeje miksujemy i dolewamy śmietankę – jak poprzednio.
Te pyszności ładujemy na górę naszego ciasta.
Siup do lodówki.
Resztę truskawek rozdrabniamy, wrzucamy do rondla wraz z 0,5 szkl wody łyżką cukru – gotujemy. Jak zawrze – miksujemy (nożami) na gładki mus, do wrzącego wsypujemy ostatnią galaretkę truskawkową, studzimy.
Po wystygnięciu powstaje super żel, którym po wierzchu naszego deserku robimy sobie artystyczne esy-floresy.
Obiecuję – niebo w gębie, kwaskowe i orzeźwiające.
Proszę namiastkę:
Strona 11 odpowiedzi na pytanie: Truskawkowe marzenie :)
Sprzedałam przepis przyjaciółce-zrobiła zamiast truskawek dała brzoskwinię z puszki Pycha była!
Muszę sie tego biszkopta nauczyć piec
pewnie że ok galaretka wszystko połaczy 🙂
ja wzięłam 12 tke bo byłam w 3 sklepach i 18 nie mogłam dostac pewnie wszyscy ten placek robią
też chciałam zrobic z brzoskwinią a potem z jabłkiem itd ale na razie sezon truskawkowy to trzeba korzystac
a biszkopt to prościzna odkąd mam ten przepis wszystko mi wychodzi
na duża blachę
* 6 jaj
* 6 łyżek mąki
* 6 łyżek mączki ziemniaczanej
* 7 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ten biszkopt przekrawam na pół
Nie chwyciło u mnie 🙁
Mąż stwierdził, że jednak woli truskawki z cukrem i śmietaną, starsza wydłubała truskawki z galaretki, młody kazał sobie dawać samą galaretkę bez truskawek… Jedynie biszkopt oboje zjedli.
Ja z kumpelą zjadłyśmy po 2 wielkie kawały, ale na drugi dzień już nie mogłam patrzeć… A jakoś tak gości nie było… “większe pół” postało w lodówce parę dni i poszło do kosza…
My jednak sezon truskawkowy jedziemy na: truskawki same; truskawki z cukrem, truskawki z cukrem i jogurtem; truskawki z cukrem i bitą śmietaną. I chyba na razie tego nie zmienię :(…
No chociaż jedna
Akurat jestem na etapie poszukiwania inspiracji na tort urodzinowy syna i natknęłam się na ten przepis 🙂 I zaproponuję inną wersję masy do tego ciasta,bardziej owocową 😀
Truskawki,ok 0,5 kg miksujemy na gładką masę,łączymy je ze śmietaną ubitą na sztywno.Do tej mieszanki dodajemy spienione galaretki i pokrojone owoce.
U nas to ciasto ma taki wygląd – biszkopt,masa owocowa,owoce,galaretka. Nie było osoby,gościa u nas który by zakończył tylko na jednym kawałku
Pyszne jest również z jagodami,malinami 🙂
dostałam dzisiaj przepis od siostry
CIASTO Z JAGODAMI I TRUSKAWKAMI
PRZEPIS
1.5 szkl cukru,
3 jajka,
1.5 szkl śmietany 30%,
3 łyżeczki proszku,
3 szkl mąki,
3 łyżki oleju,
3 łyżki soku z cytryny.
MIESZANIE
białka ubijamy na sztywno dosypujemy cukier i żółtka,
cienkim strumieniem wlewamy śmietanę,
olej i sok dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
a na to owoce według uznania. Pieczemy w tem. 190 stopni 40 min
Ja zrobię już rano ale podziale się z wami smakiem czy wyszło 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Truskawkowe marzenie :)