Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Ja też
    Póki co;)

    • Zamieszczone przez Kasiasta
      Już się nie mogę doczekać
      Gorzej jak będzie totalna klapa, bo kuchara ze mnie żadna

      powiem tak
      jak dla mnie to on nie może się nieudac….
      no zakalec Wam nie wyjdzie, tak?
      może sie ewnetualnie przypalic lub niedopiec…

      dacie radę:)

      • Mięsko na pasztet dusi się w garze (bo garnek to nie jest)

        Doprawiam solą dopiero po zmieleniu?

        • Zamieszczone przez smoki
          Mięsko na pasztet dusi się w garze (bo garnek to nie jest)

          Doprawiam solą dopiero po zmieleniu?

          w garze w garze….

          dosalasz juz jak zmielisz, wcześniej nie ma jak spróbować

          • Na razie wyjadam zmieloną masę pasztetową przed upieczeniem. MNIAM!

            • Zamieszczone przez smoki
              Na razie wyjadam zmieloną masę pasztetową przed upieczeniem. MNIAM!

              :Nie nie::Nie nie:

              • Zamieszczone przez Nunak
                :Nie nie::Nie nie:

                Zrobiłam z 2 kg mięsa więc wolno mi

                Pasztet już w piekarniku 🙁

                • Smoki ło matko z 2kg

                  Boooooooooski jest ten pasztet, booooooski, megaboski!!!! Rodzinka podśmiechiwajki robiła jak mówiłam że będę robić, a potem kopara opadła, brat całe święta jadł chleb z pasztetem przepyszny jest!

                  • A ja potwierdzam, że po rozmrożeniu jeszcze lepszy, bardziej wilgotny (a zrobiłam chudą wersję na chudym mięsku bez dodatku boczku) i mniej czuję wątróbkę, której nie lubię, a powinnam jeść (lekarz mi “zapisał” 🙁 ). no.. mniam

                    • Mój PM też nie_wątróbkowy a wcina ja dałam boczek, ale odkroiłam na tyle na ile mogłam tłuste pasy

                      • Zamieszczone przez Kasiasta
                        Smoki ło matko z 2kg

                        To było TYLKO 2 kilo

                        • Zamieszczone przez smoki
                          To było TYLKO 2 kilo

                          To opowiadaj wiela Was było do tego pasztetu

                          • Zamieszczone przez Kasiasta
                            To opowiadaj wiela Was było do tego pasztetu

                            Muszę?

                            Moje dzieci wychowane na pasztecie z puszki, więc takiego pieczonego nie ruszyły. Zostałam ja, mąż i pasztet

                            PS> Pasztet już nie został 😀

                            • O wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                              • Mój w tym roku tez jakis wybitny wyszedł…..
                                stary wniebowziety…
                                wydałam 20 cm teściom
                                2 x 20 cm tacie…..
                                zostały mi 2 x 20 cm w zamrażalniku…
                                3 kostki po 20 cm juz wciągniete….

                                tak mi szkoda go jeść….

                                z chrzanikiem… mniam mniam

                                • Zamieszczone przez Nunak
                                  tak mi szkoda go jeść….

                                  • Pasztet zrobiony, piecze się 🙂 mniam 🙂

                                    • jej pyszności tak długo szukałam przepisu na dobry pasztet. Dziś go robiłam rewelacja 🙂

                                      • Pasztet pychotka wyszedł:) i szybko znika;)

                                        • mój też pyszniutki

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general