Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Zamieszczone przez ahimsa
    Nooo nie będę tu skromna, bo nie mam po co
    Ale to TYLKO dzięki Tobie!:)

    ale że jak?

    no ale skoro moja w tym tez jakas zasluga to dawaj, dawaj

    • Zamieszczone przez Usianka

      ale że jak?

      no ale skoro moja w tym tez jakas zasluga to dawaj, dawaj

      No jak to jaka… PRZEPIS!!!!!!!!!!!

      • Zamieszczone przez ahimsa
        No jak to jaka… PRZEPIS!!!!!!!!!!!

        a to nie Nunak podała przepis? ja tylko o tym imbirze, ktorego i tak nie lubisz 😉

        • Zamieszczone przez Usianka
          a to nie Nunak podała przepis? ja tylko o tym imbirze, ktorego i tak nie lubisz 😉

          O mamo jedyna! co za gafa

          Wybaczycie?:)

          • Zamieszczone przez ahimsa
            O mamo jedyna! co za gafa

            Wybaczycie?:)

            wybaczycie:)

            • Zamieszczone przez Nunak
              wybaczycie:)

              Ale pochwały nadal aktualne

              • wyciągam na wierzch bo święta tuż tuż i można zacząć już napierać na pasztety i inne pierdniczki:)

                • O, jak fajnie! zapachniało Świetami!!!! też go robie w tym roku!!!!

                  • Nunak, dzięki za wyciągnięcie wątku. Wcześniej go nie widziałam. Poślę męża po pracy do Morrisona po wątróbkę drobiową i jutro upiekę.
                    Jeszcze raz dzięki 🙂

                    • dziewczyny, mam 2 pytania:
                      1. czy ziarenka jałowca są ogólno dostepne w sklepach spożywczych, bo jeszcze nie używałam ich?
                      2. rozumiem, że po ugotowaniu mielimy wszystko razem z ziarenkami pieprzu, liściem laurowym i jałowcem?

                      ależ mam ochote na ten pasztet….

                      • 2 keksowki siedza w piecu-2 zaraz beda

                        • Zamieszczone przez Beasia
                          dziewczyny, mam 2 pytania:
                          1. czy ziarenka jałowca są ogólno dostepne w sklepach spożywczych, bo jeszcze nie używałam ich?
                          2. rozumiem, że po ugotowaniu mielimy wszystko razem z ziarenkami pieprzu, liściem laurowym i jałowcem?

                          ależ mam ochote na ten pasztet….

                          1.tak jest….
                          ja mam np. Kamisa te ziarenka
                          2. mielimy wszystko razem…..:)

                          • Zamieszczone przez Nunak
                            1.tak jest….
                            ja mam np. Kamisa te ziarenka
                            2. mielimy wszystko razem…..:)

                            dzięki za odpowiedź

                            jeszcze tylko jedno pytanko – ile selera, bo cały to chyba za dużo będzie, zwl, że czasem takie olbrzymie są…

                            • Zamieszczone przez Beasia
                              dzięki za odpowiedź

                              jeszcze tylko jedno pytanko – ile selera, bo cały to chyba za dużo będzie, zwl, że czasem takie olbrzymie są…

                              spokojnie mozesz dac mniej….
                              pół takiej główki co ma średnicę ok. 10 -13cm:)
                              albo mniej

                              • przymierzam się do pasztetu, zakupię dziś mięsiwo potrzebne i będę piekła w ilościach hurtowych, żeby chociaż trochę na święta zamrozić

                                • U mnie w domu, w związku z moją awersją do podrobów (w szczególności wątrobki, wyczuję ją na kilometr) pasztet zawsze się robiło z kilku rodzajów mięs, bez wątróbki. Jeszcze lepszy!! Będzie u Babci na Święta 😀 Może się uda skubnąć kawałek

                                  • zrobiłam, jest przepyszny, nie mogę mu się oprzeć, boję się, że do świąt nie dotrwa
                                    zajadam z chrzanikiem lub żurawinką

                                    • Zamieszczone przez miamia
                                      zrobiłam, jest przepyszny, nie mogę mu się oprzeć, boję się, że do świąt nie dotrwa
                                      zajadam z chrzanikiem lub żurawinką

                                      znaczy wyszedł….. bosko

                                      ja też z chrzanikiem obowiązkowo:)

                                      • zakupiłam po ok 1/4 kg watróbki kurzej, boczku, karkówki i łopatki… Może byc?
                                        Za to nie mam jałowca:( nie było w moim sklepie… jakbym nie kupiła to będzie dobry bez czy lepiej się nie porywać? robiła któras bez jałowca?

                                        • Zamieszczone przez wyki
                                          zakupiłam po ok 1/4 kg watróbki kurzej, boczku, karkówki i łopatki… Może byc?
                                          Za to nie mam jałowca:( nie było w moim sklepie… jakbym nie kupiła to będzie dobry bez czy lepiej się nie porywać? robiła któras bez jałowca?

                                          ja robiłam bez i wyszedł pyszny,
                                          jałowiec daje aromat, kolejny będę robiła z – już kupiłam

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general