Pasztet

Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
3 jajka
włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

smacznego.

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pasztet

  1. Zamieszczone przez Nunak
    Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet…..
    neizniechęcac się… ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam…

    1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc świnkowa
    1/2 kg wieprzowiny (boczek, łopatka, karkówka )
    3 jajka
    włoszczyzna – 1 marchew, 1 pietrucha, seler, 4 cebule
    5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3-5 ziaren jałowca, 2 małe listki laurowe, gałka muszkatołowa otarta.

    mięso pokroic w kostkę jak na gulasz, jarzyny też, cebule na cwiartki, listki pokruszyc, dodac zioła (oprócz gałki) troche wody (ok pół szklanki) sól – wszystko dusic w garnku pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż miecho z lekka zmięknie;
    jak zmięknie dodac pokorojona wątróbke i 5-7 minut dusic razem;
    Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 czerstwe bułki połamane na kawałki lub ok szklanke bułki tartej żeby ta bułka sos “wypiła”

    Jak wystygnie przekrecic przez maszynke do mielenia mięsa…. mozna 2 razy ja robie raz bom leniwa, do przemielonego dodac 3 całe jaja, troszkę gałki muszkatołowej, dosolic dopipeprzyc…

    Blaszki wysmarowac tłuszczem, może byc oliwa, i nałożyc masę tak na około 3-3,5 cm wysoką….. wstawic do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i tak piec przez ok.40-50 minut az będzie rumiano-brązowy,
    jak ostygnie wyjąc z blach, popakowac w folie aluminiowa i można mrozic…..
    ja daje 2 blachy – jedna ok 25 cm druga, ok 50 cm – takie keksówki wąskie

    smacznego.

    Ja pasztetu nie zrobie bom wegetarianka 😀 ale moja mamcia bardzo dziekuje za przepis i jutro zabiera sie do roboty :D.

    • Zamieszczone przez govinda
      Ja pasztetu nie zrobie bom wegetarianka 😀 ale moja mamcia bardzo dziekuje za przepis i jutro zabiera sie do roboty :D.

      HEHE….. a to niezłą droge przebył mój pasztet:)….. bo mniemam że mamcia w Ojczyźnie.???

      • Zamieszczone przez Nunak
        HEHE….. a to niezłą droge przebył mój pasztet:)….. bo mniemam że mamcia w Ojczyźnie.???

        na Dolnym Slasku dokladnie 😀

        • Robie go dziś!!!! no nie wytrzymałam, no! już mam ślinotok…

          • Zamieszczone przez ahimsa
            Robie go dziś!!!! no nie wytrzymałam, no! już mam ślinotok…

            Ala, powodzenia !!!
            naprawde prościzna…. i jaka potem satysfakcja….

            • Zamieszczone przez ahimsa
              Robie go dziś!!!! no nie wytrzymałam, no! już mam ślinotok…

              Dołączam się

              • BOSSSKI!!!!!!!!!!!!! WYSZEDŁ SUPER!

                • PO rozmrożeniu pasztet jest jeszcze lepszy!!!!!!!!!!! cudo!

                  • Zamieszczone przez ahimsa
                    PO rozmrożeniu pasztet jest jeszcze lepszy!!!!!!!!!!! cudo!

                    😉 sie zgadza

                    robie pasztet 2 razy w roku w ilosci prawie hurtowej, porcjuje, mroze, potem odmrazam po kawalku
                    Przepis własciwie analogiczny, wiec nie bede sie powtarzac. Zawsze daje kilka rodzajow miesa. Ostatni swiateczny byl z indyka (w tym wątrobka) i krolika, a do tego boczek i sloninka, zeby byl bardziej miekki (jesli nie daje sloninki, to potem do wyrabiania wlewam roztopione maslo). Z przypraw galka muszkatalowa, sol, pieprz i koniecznie troche mielonego imbiru – zmienia nieco smak.

                    • Zamieszczone przez Usianka
                      😉 sie zgadza

                      robie pasztet 2 razy w roku w ilosci prawie hurtowej, porcjuje, mroze, potem odmrazam po kawalku
                      Przepis własciwie analogiczny, wiec nie bede sie powtarzac. Zawsze daje kilka rodzajow miesa. Ostatni swiateczny byl z indyka (w tym wątrobka) i krolika, a do tego boczek i sloninka, zeby byl bardziej miekki (jesli nie daje sloninki, to potem do wyrabiania wlewam roztopione maslo). Z przypraw galka muszkatalowa, sol, pieprz i koniecznie troche mielonego imbiru – zmienia nieco smak.

                      Nienawidzę imbiru!!!;)
                      ale taki grzybek?

                      • Zamieszczone przez ahimsa
                        Nienawidzę imbiru!!!;)
                        ale taki grzybek?

                        jo Ala halucynogenny sorki, nie mogłam się powstrzymać…

                        • Zamieszczone przez ahimsa
                          Nienawidzę imbiru!!!;)
                          ale taki grzybek?

                          Pasztet to jedyna potrawa, do ktorej daje imbir – taki w proszku. I nie za duzo, bo mi mydlem potem zalatuje 😉

                          • Mnie juz od dwóch lat kusi zrobienie pasztetu, nawet mam przepis mamy. Lezy od jednak i czeka, czeka i sie chyba nie doczeka, bo mam powazny problem z wątróbką. Nie dość ze tego nie dotknę to nawet patrzeć nie mogę. Wszelkie wnętrzności doprowadzaja mnie do wymiotów na samą juz myśl. A pasztet owszem lubie – totalna głupota, co?,

                            • Zamieszczone przez Avocado
                              jo Ala halucynogenny sorki, nie mogłam się powstrzymać…

                              hihi…pasztet z wkładką na imprezy?

                              • Znów popełniłam- tym razem z wątrobą wieprzową i grzybkiem:) się piecze właśnie.

                                • Znów popełniłam- tym razem z wątrobą wieprzową i grzybkiem:) się piecze właśnie.

                                  • Uwielbiam pasztety. Szczególnie na ciepło z gorącą zurawiną

                                    • No muszę powiedzieć, że znów wyszedł bossski!!!

                                      • Zamieszczone przez ahimsa
                                        No muszę powiedzieć, że znów wyszedł bossski!!!

                                        skromność, skromność wrodzona 😉

                                        smaka mi narobilas, wyciągam z zamrazalnika

                                        • Zamieszczone przez Usianka
                                          skromność, skromność wrodzona 😉

                                          smaka mi narobilas, wyciągam z zamrazalnika

                                          Nooo nie będę tu skromna, bo nie mam po co
                                          Ale to TYLKO dzięki Tobie!:)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pasztet

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general