Przepis na pierniczki – poszukuję!

Witam,

Pierwsze świąteczne zastawy słodyczy już się pojawiły na półkach sklepowych, czas najwyższy pomyśleć o własnych 😉

preferuję korzenne, takie dość cienkie 🙂 Za wszystkie posty z góry bardzo dziękuję!

+ może któraś/któryś z Forumowiczek/ów wie, gdzie w Poznaniu można dostać fajne foremki do pierniczków, ciastek itd?

Strona 8 odpowiedzi na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!

  1. Zamieszczone przez mamia
    a jak będziecie przechowywać te pierniczki?

    My już zaczeliśmy pieczenie
    Przechowuję w metalowych pudełkach, bo te które piekę muszą dojrzeć około 2-3 tygodni.

    • ja piekę w grudniu, w połowie, mam taką wielką puchę metalową specjalnie na nie 😀

      • Zaczęłam piec pierniczki wg przepisu Mamrotki. Dzis pierwszy dzień…
        I tu pytanie do eksperta.
        Jak grubo rozwałkować ciasto?
        Ile mniej więcej wychodzi tych pierników??

        Dzis w domu pieknie pachnie piernikiem, coś niesamowitego…

        I jeszcze sprawa lukru- proszę o jakieś przepisy jak udekorować te pierniczki. jakbym chciała posypki dać, to po czy przed pieczeniem???
        I ten lukier…jak zrobić??I czy mozna domowym sposobem zrobic kolorowy lukier??

        • Zamieszczone przez KreseczkaII
          Zaczęłam piec pierniczki wg przepisu Mamrotki. Dzis pierwszy dzień…
          I tu pytanie do eksperta.
          Jak grubo rozwałkować ciasto?

          Rozwałkowuję tak na mniej więcej 3 mm

          Ile mniej więcej wychodzi tych pierników??

          wyszło mi ok. 520 sztuk.

          Dzis w domu pieknie pachnie piernikiem, coś niesamowitego…

          Zobaczysz jak zaczniesz piec…. dopiero będzie zapach 🙂

          I jeszcze sprawa lukru- proszę o jakieś przepisy jak udekorować te pierniczki. jakbym chciała posypki dać, to po czy przed pieczeniem???
          I ten lukier…jak zrobić??I czy mozna domowym sposobem zrobic kolorowy lukier??

          Nie umiem pomóc, nie lukruję.
          My zdecydowanie wolimy ich naturalny, lekko korzenny smak 🙂

          • A na choinkę nie ubierasz jakoś??
            520 sztuk, JEJU

            A posypka??Też nie wiesz??Czy po pieczeniu??ale czy sama będzie siedzieć bez lukru?? A nie białkujesz pierników, żeby się świeciły??

            • Zamieszczone przez KreseczkaII
              A na choinkę nie ubierasz jakoś??
              520 sztuk, JEJU

              A posypka??Też nie wiesz??Czy po pieczeniu??ale czy sama będzie siedzieć bez lukru?? A nie białkujesz pierników, żeby się świeciły??

              Tak po polozeniu na blaszke robie w nich patyczkiem dziurki.
              A jak wieszam to na czerwonej mulinie.

              te 520 – to tylko dl moich łasuchów, jutro zabieram sie za kolejna porcje – czesc z nich bedzie na choinke wtedy a reszta do wyżerania 😉

              Kiedys lukier kladłam i na to sypałam posypke, ale jednak wolimy bez niczego, nawet nie białkuję, nic z nimi nie robie po upieczeniu.
              Sa tak pyszne ze zadne dodatki im niepotrzebne – pewnie glownie dlatego ze nie ma w nich zadngo kakao czy innych przypraw do piernikow.

              • no to faktycznie moze nie ma sensu przyozdabiać…A one urosną w piekarniku??Bo mam małe formy do wycinania…
                W poniedziałek wiec bedę piekła…

                • Zamieszczone przez KreseczkaII
                  no to faktycznie moze nie ma sensu przyozdabiać…A one urosną w piekarniku??Bo mam małe formy do wycinania…
                  W poniedziałek wiec bedę piekła…

                  Troszke tak, ale bez szału.

                  • Wtrącę się w temacie lukru, bo to u nas główna atrakcja dla dzieci, których na pieczenie pierników spraszamy niemało 😀 Biały lukier robię z przepisu: 15dkg cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody (wymieszać aż będzie ciągnącą masą). To przepis na małą ilość, na 520 trzeba by ilość pomnożyć 🙂 Poza tym kupujemy kolorowe pisaki do dekorowania, topimy czekoladę, kupujemy perełki, posypki i wszystko co tylko nadaje się do upiększania

                    • Zamieszczone przez daga28
                      Wtrącę się w temacie lukru, bo to u nas główna atrakcja dla dzieci, których na pieczenie pierników spraszamy niemało 😀 Biały lukier robię z przepisu: 15dkg cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody (wymieszać aż będzie ciągnącą masą). To przepis na małą ilość, na 520 trzeba by ilość pomnożyć 🙂 Poza tym kupujemy kolorowe pisaki do dekorowania, topimy czekoladę, kupujemy perełki, posypki i wszystko co tylko nadaje się do upiększania

                      Dokładnie:)
                      Ja na oko robię lukier – cukier puder, cytryna i kilka kropli wody:)
                      ozdabiać i posypywać po sypka po upieczeniu:)
                      Domowy sposób barwienie, to może rozpuszczalne kakao?
                      Ja mam barwniki spożywcze w proszku – tanio na allegro można kupić:)
                      Ozdabiamy tylko część, te na choinkę.

                      pięknie jedna z forumek robiła – sprawdziłam w zeszłym roku i wyszło super – robiła dziurę w pierniku, wsypywała w nią pokruszone landrynki i tak piekła. Wyszły pierniczki z witrażem:)
                      Edit, w jednym z pierwszych postów są pierniczki witrażowe:)

                      • Ja w tym roku zamierzam wypróbować lukrowanie to ozdobne, bo jemy gołe lukrem na bazie białka. Taki lukier wydaje mi się lepszy niż taki z wody nigdy mi nie wyszedł aby zrobić coś tak precyzyjnego…

                        A swoją drogą wczoraj kupiłam wszystko co potrzeba do upieczenia moich pierników…jestem ciekawa ile jeszcze półprodukty wytrzymają zanim się wezmę do pracy…

                        • Zamieszczone przez daga28
                          Wtrącę się w temacie lukru, bo to u nas główna atrakcja dla dzieci, których na pieczenie pierników spraszamy niemało 😀 Biały lukier robię z przepisu: 15dkg cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody (wymieszać aż będzie ciągnącą masą). To przepis na małą ilość, na 520 trzeba by ilość pomnożyć 🙂 Poza tym kupujemy kolorowe pisaki do dekorowania, topimy czekoladę, kupujemy perełki, posypki i wszystko co tylko nadaje się do upiększania

                          Dzięki za przepis…

                          Ja właśnie skończyłam drugi dzień przygotowań i jutro zaczynam piec.

                          A te landrynki to genialna sprawa…o jacie….Jutro kupuje i testuje/

                          • Ja robie kolorowy lukier dodajac zamias wody sok do cukru pudru,dodajasc np sok malinowy powstaje rozowa polewa.

                            • Zamieszczone przez Kanapka
                              Ja robie kolorowy lukier dodajac zamias wody sok do cukru pudru,dodajasc np sok malinowy powstaje rozowa polewa.

                              O, muszę przetestować w tym roku 🙂

                              • a ja z pytaniem o te barwiki spożywcze. To kupić w płynie czy w proszku??I jak się je robi,żeby ozdobić piernik??
                                A Wiecie jak np ozdobić tym bita śmietanę??
                                Czy są bezpieczne??Bo widziałam, ze każdy z nich posiada”E”

                                • Zamieszczone przez KreseczkaII
                                  a ja z pytaniem o te barwiki spożywcze. To kupić w płynie czy w proszku??I jak się je robi,żeby ozdobić piernik??
                                  A Wiecie jak np ozdobić tym bita śmietanę??
                                  Czy są bezpieczne??Bo widziałam, ze każdy z nich posiada”E”

                                  Co do E… Niewiele rzeczy dziś go nie ma…
                                  Ja kupuję barwniki w płynie. Najpierw wsypuję do miseczki cukier puder a później dolewam po troszku barwnika, wody już wtedy w ogóle nie leję. Wiadomo, że im go więcej tym więcej musisz dosypać cukru żeby lukier był w miarę gęsty.

                                  A jeśli chodzi o bita śmietanę to chcesz mieć kolorową czy ją tym lukrem polać?
                                  Bo nie rozumiem?
                                  Wydaje mi się, że można dodać pod koniec ubijania i nic się nie stanie, musisz spróbować, ja nigdy nie robiłam.

                                  • Jesli chodzi o barwniki to ja dodaje Dr,Otkera takie w tubkach.
                                    Bitej smietany nie daje,bo szybko “traci waznosc”.
                                    A tu cos do przeczytania

                                    • Dziś piekliśmy z Kacprem pierwszą porcję pierników. Nie wyszły 🙁 Tzn. “rozjechały” się w pieczeniu – czy to gwiazdka czy serce – każde wygląda, jak plama 🙁 Ale na pewno i tak będą smaczne 🙂 Myślicie, że za mało mąki dałam? Albo za dużo miodu? To może być przyczyną? Dałam, jak w przepisie, ale kto wie Nic to – zjemy jeszcze przed świętami Hyhy:

                                      Mamro jaki masz przepis na “dojrzewające” pierniczki?

                                      • A ja właśnie upiekłam pierniki z przepisu Mamrotki. Udały się.
                                        Jak dziś wyciągnęłam mega twarde ciasto z lodówki to byłam załamana,że mam po pierniczkach.Ale po 2 h zmiękło ciasto na tyle,że mogłam je w kawałkach rozwałkowywać. Czas pieczenia to maks 5 minut. I są super….
                                        Próbowałam robić witraż i na takich wzorach co ja mam nie wychodzi. trzeba dużą dziurkę zrobić i dać cukierki, wtedy wychodzi fajnie, ale nie mam takiego dużego wzoru…tylko te tradycyjne.
                                        Na razie schowałam pierniki, jutro ostatnia tura pieczenia. Kupie kilka płynnych kolorków i za 3 tyg bedę ozdabiać te na choinkę, bo te do jedzenia są idealne.

                                        • Zamieszczone przez KreseczkaII
                                          A ja właśnie upiekłam pierniki z przepisu Mamrotki. Udały się.
                                          Jak dziś wyciągnęłam mega twarde ciasto z lodówki to byłam załamana,że mam po pierniczkach.Ale po 2 h zmiękło ciasto na tyle,że mogłam je w kawałkach rozwałkowywać. Czas pieczenia to maks 5 minut. I są super….
                                          Próbowałam robić witraż i na takich wzorach co ja mam nie wychodzi. trzeba dużą dziurkę zrobić i dać cukierki, wtedy wychodzi fajnie, ale nie mam takiego dużego wzoru…tylko te tradycyjne.
                                          Na razie schowałam pierniki, jutro ostatnia tura pieczenia. Kupie kilka płynnych kolorków i za 3 tyg bedę ozdabiać te na choinkę, bo te do jedzenia są idealne.

                                          Jak nie masz dużych wzorów to może zrób np koło albo inny podstawowy kształt i w środku wytnij mniejszy np choinkę czy dzwonek (tylko otwór na tyle duży żeby w pieczeniu nie zarósł )

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general