Witam,
Pierwsze świąteczne zastawy słodyczy już się pojawiły na półkach sklepowych, czas najwyższy pomyśleć o własnych 😉
preferuję korzenne, takie dość cienkie 🙂 Za wszystkie posty z góry bardzo dziękuję!
+ może któraś/któryś z Forumowiczek/ów wie, gdzie w Poznaniu można dostać fajne foremki do pierniczków, ciastek itd?
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!
🙂
Witam.
A ja zrobiłam pierniczki z przepisu Ahimsa z 1 strony i wyszły rewelacyne.
Oto zdjęcie pierwszych,pomalowanych i gotowych do zawieszenia na choince.
Pozdrawiam i polecam ten przepis.
ja też polecam
cudne !
Oj Ewka 😀
Dołanczam nasze pierniczki,piekłam 3x i parowały, to jużostatnia porcja ozdabiana przez całą czwórke moich pociech, z wielką radością gadaniem i podjadaniem.
Na koniec szopka, która niestety nie wyszła (połamał nam się jeden element)
ale figurki Maryjki, Józia i Dzieciątka są samodzielnym dziełam Ulika i dla mnie są cudowne.
Śliczna szopka.
piekne pierniki wszystkie
Dziś zagniotłam
w domu siedzimy chorzy
myślicie, że powinnam tyłek ruszyć…
😉
Mam pytania odnośnie przepisu (Reno), który musi leżakować.
Jaki miód dać…taki sztuczny ze sklepu czy szukać naturalnego. Wielokwiatowy czy inny?
Co z tymi przyprawami? ile czego…tak dokładnie o bym nie przesadziła.
przepis na pierniczki
1 kg mąki
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kg cukru
1 pudełko miodu
1 kostka margaryny
3 jaja
1/2 butelki kwaśnej śmietany
(to jest stary przepis – ja goździki zastępuję przyprawą gotową do
pierników, a cynamon i tak dodaję, bo lubię dużo. co do miodu – pudełko
miało bodajże 250 gramów kiedyś, w każdym razie ja tyle daję. śmietany
250ml)
Rozpuszczasz w rondelku miód z margaryną i cukrem. Gotujesz na małym ogniu,aż trochę ściemnieje, zbrązowieje.
Mieszasz mąkę z sodą, przyprawami – dodajesz zawartość rondelka i kręcisz
, aby trochę przestygło. Na końcu dodajesz jaja i śmietanę i
wyrabiasz ręcznie. I to wszystko ląduje na 24h w lodówce. Dalej jak w każdym przepisie – rozwałkować, wycinać, piec w rozgrzanym piekarniku
180st,termoobieg, 10-12minutek
no, baby, jutro gniotę na te renowe
ale znając życie Ewki też szczelimy przed świętami, bo również pyyyyycha są
Miód naturalny ze sklepu. Przyprawy sypię na oko. Możesz ew. dać 2 paczki gotowej.
My już wypiekliśmy pierwszy kg ciasta, druga porcja dojrzewa na balkonie. Prawie wszystkie pierniczki już zjedzone .
Podciągam wątek do góry, bo zaczynam piec.
Mam zamówienie na masę sztuk.
Idę zagłębić się wątek.
robilam wczoraj ciastka ze srodkiem witrażowym landrynkowym i w sumie nie wiem czy one sie nadaja do jedzenia czy raczej tylko do ozdoby?
I te landrynki (pokruszone były )ale mi wyjechały poza dziurkę Rozciapały się po ciastku 🙂
ja polecam przepis mojej teściowej:
2 szklanki mąki
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki miodu
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do pierników.
Wszystkie składniki należy zagnieść, rozwałkować i wycinać siasteczka,
Lukier chyba był juz podawany, mój to trochę białka, puder i sok z cytryny- wszystki razem utarte, musi być biały i gęsty, więc składniki na tzw oko
Moja siedmiolatka powie, że te witrażyki łasuje się pierwsze
Na 2 łyżkach miodu???
Ja nie lubię pierniczków Twojej teściowej ;). Ty też zmienisz zdanie jak spróbujesz moich.
a moje cisato nie chciało sie oderwac od ręki, jakos sie udało i leży w lodówce, tylko pytanie czy cos mi z tego wyjdzie?
Może trzeba było więcej mąki podsypać
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!