Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 13 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Mam pytanko 🙂
Czy najpierw podpiekacie ciasto ‘solo’ przez 5 min., a potem na to składniki i raz jeszcze do pieca już wszystko, czy od razu na surowe ciasto składniki i do pieca?
Spotkałam się już z różnymi opcjami – dlatego pytam jak jest w przypadku “smoczej” pizzy 🙂
Nie pomogę ze świeżymi. Nie lubię ich smaku więc nie używam.
Myślę, że trzeba ich dać na pół kilo, bo prawie tyle mąki ma ciasto do pizzy.
Smok jest leniwy, więc smocze przepisy też. Wszystko pieczemy od razu 😀
Ja robię jutro
Robiłam w tym tygodniu…
… jest obłędna
Rozumiem że coś może być dobre, ale żeby aż tak !
dziekuje ze podbicie bedzie w weekend :)mlask
przelicznik
Na opakowaniu suchych drożdży (7g) jest napisane, że ilość ta odpowiada 25g drożdży zwykłych.
zrobiłam w piątek…. mój mąż się zdziwił że mi wyszła aż tak dobra pizza
juz rosnie 🙂
Od niedawna mam elektryczny piekarnik, proszę napiszcie mi jak najlepiej w nim piec pizzę – jaka opcja i jaka temperatura?
Termoobieg. 180 stopni. 12-18 minut (w zależności od grubości ciasta)
Chyba w łikend zrobię
w ramach diety
tylko musze pamiętać żeby ananasa kupić
U mnie w weekend też dieta pizzowa
I ja się skuszę
To ja we wtorek zrobię bo póki co mam obiad zrobiony na 3dni 🙂
MNIAMMMMMMM
Piecze się,piecze a jak pachnie ………..tylko czy wszystko wyjdzie ok bo
-było dość twarde przy wyrabianiu(dałam za duzo maki prawie trzy szklanki,i chyba za ciepła miałam wode??????)
-zrobiłam na grubym ciescie i nic mi sie nie kleilo na blaszce (tez mnie ciekawi dlaczego Wam tak a mnie nie?)
No i jak wyszło?
Wyszło i do tej pory było ciężko się podnieśc
A tak calkiem serio to………….WYSZŁA MNIAM MNIAM, maż stwierdził ze mu mało zakupił sobie już ser,pieczarki i CHCE JESZCZE tylko grubsze ciasto(przesadza:Nie nie:)
Mam pytanie upiecze mi sie naraz dwie blaszki na termoobiegu(nigdy tak nic nie piekłam)?
ja pieke ale zawsze zeby blaszka nie lezala na dole podstawiam pod to zwykla blaszke do ciasta a na to klade blaszke na pizze i sie piecze. Jak wyjmuje ta gorna bo szybciej jest dobra to dolna wkladam na gore i zanim zjemy pierwsza druga juz jest gotowa
czyli masz trzy blaszki w piekarniku
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki