Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 10 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Ciasto nie może zostać w lodówce, bo nawet szczelnie zawinięte i w zimnym, nadal rośnie. Kiedyś próbowałam i po kilku godzinach “wyszło” przez szczeliny w folii.
Nie wiem niestety ile to 450g, ale podziel całą mąkę na pół i odsyp trochę.
Dzięki za odpowiedz, w takim razie trzeba zrobić od razu dwie i ewentualnie odgrzać na następny dzień, albo gości zaprosić;)
Nie zostanie na następny dzień 😀
Ale naraz dwie to chyba nie można upiec?
Na dwóch blachach razem, albo po jednej. Ja wolę jedną po drugiej. Pierwsza zjedzona i wyciągam gorącą drugą.
Zrobiona, zjedzona, pycha:)
Przynajmniej wiem co jem,…dziękuje za przepis, moje starsze dziecie zachwycone:)
Mam ochotę jutro popełnić tą Twoją pizzę!! I tak jestem gruba, więc jeden kilogram w tą czy w tą już nie robi różnicy
Hmm, tylko myslę nad dodatkami
Mówisz proporcje na dwie duże pizze? Mam w domu tylko te duże blaszki. Czy dwie będą za duże czy się nadadzą?
Wychodzą mi 2 okrągłe na dużych blaszkach.
U mnie pizza była wczoraj. Nie ruszyłam – jestem na diecie 🙁
Piecze się właśnie – podrzucam na górę 😀
Podnoszę do góry, bo właśnie dziś robię 🙂
Będą małe pizze, z różnymi dodatkami – dla każdego coś innego 😉
Przyznaję się że i ja dziś pojęłam męską decyzję i zrobiłam pizzę 😀 Zakupiliśmy nawet specjalną blachę na tę okoliczność, mnóstwo dodatków i rozpoczęliśmy. Jedna była wiejska a druga hawajska. Obie pyszne, choć minimalnie za słone, nie potrzebnie zasugerowałam się jedną z opinii, że ciasto mało słone i nie dość, że dałam do niego więcej soli to jeszcze posoliłam solidnie sos. Nie przeszkodziło mi to zjeść 3 trójkątów
Pizza ma również wartość dodaną: od a do z powstała rodzinnie a ja uwielbiam jak dzieci się angażują w pichcenie 🙂 🙂
Dziękuję Smoki.
Smocza pizza była u nas w piątek,wegetariańska
dla Antka i mnie z dodatkiem tuńczyka dla G z samymi warzywami.
Wyszła jak zwykle pyyyszna i jak zwykle nic nam nie zostało “na potem”
Nawet okruszek
No to ja robię jutro, drożdże suche zakupione,
przyznam szczerze, że nie miałam do nich zaufania, bo zawsze
wszystko robiłam ze świeżych.
Mam nadzieję, że mi ciasto urośnie…..
urośnie na 100%
ja nawet wolę suszone niż świeże
Ja również.
Wyrośnie wyrośnie,nie ma innej opcji.
Mnie urosło:D Właśnie jemy
No to ja mam pilne pytanie: ile przecieru pomidorowego (przecieru a nie koncentratu) dać, żeby była akuratna ilość sosu na 2 pizze. No i żeby były dobre proporcje z przyprawami.
Ja na oko daję
Przyprawy: 1 łyżeczka bazylii na 1/2 łyżeczki oregano i 1/4 łyżeczki cząbru. Sól i pieprz do smaku.
Dzięki 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki