Pizza by smoki

Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży

Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.

Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut

Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)

Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.

Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.

Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon

Strona 16 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki

  1. Zamieszczone przez chilli
    wyciagne, bo chore dzieci zmusily mnie do produkcji pizzy a nie ma lepszego przepisu

    Potwierdzam – nie ma.
    nie dość że smaczna, to jeszcze na tyle prosta, że nawet ja jej nie skopię 😉
    Próbowałam z różnymi mąkami: najlepsza była 2/3 zwykłej tortowej, 1/3 włoskiej z pszenicy durum (specjalnie na potrzeby TEJ pizzy z Włoch przytargałam). Z samej włoskiej jak na nasz gust była za twarda (ale za to z porcji na 2 blachy rozwałkowało się na 4!).
    2/3 tortowej i 1/3 2000 też wyszła dobra (tzn. tej 2000 nie było czuć ;))

    • Mi z tej proporcji wychodza 4 sztuki. Na zwyklej mace.

      • Zamieszczone przez chilli
        Mi z tej proporcji wychodza 4 sztuki. Na zwyklej mace.

        Sztuki czy blachy w piekarniku? Bo ja na cala blachę rozwalkowuje

        • Domowa najlepsza! A jakie połączenia składników najbardziej lubicie? Ja ostatnio wypróbowałam parmezan, oliwki i bresaolę, włoską polędwicę – smak jak z Włoch!

          • Ja łączę klasycznie ser, sos, szynka, ananas albo pieczarki, zresztą jak ktoś potrafi robić dobre ciasto i sos to nawet margartiha jest pyszna

            Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki

            Dodaj komentarz

            Angina u dwulatka

            Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

            Czytaj dalej →

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general