Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 16 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Potwierdzam – nie ma.
nie dość że smaczna, to jeszcze na tyle prosta, że nawet ja jej nie skopię 😉
Próbowałam z różnymi mąkami: najlepsza była 2/3 zwykłej tortowej, 1/3 włoskiej z pszenicy durum (specjalnie na potrzeby TEJ pizzy z Włoch przytargałam). Z samej włoskiej jak na nasz gust była za twarda (ale za to z porcji na 2 blachy rozwałkowało się na 4!).
2/3 tortowej i 1/3 2000 też wyszła dobra (tzn. tej 2000 nie było czuć ;))
Mi z tej proporcji wychodza 4 sztuki. Na zwyklej mace.
Sztuki czy blachy w piekarniku? Bo ja na cala blachę rozwalkowuje
Domowa najlepsza! A jakie połączenia składników najbardziej lubicie? Ja ostatnio wypróbowałam parmezan, oliwki i bresaolę, włoską polędwicę – smak jak z Włoch!
Ja łączę klasycznie ser, sos, szynka, ananas albo pieczarki, zresztą jak ktoś potrafi robić dobre ciasto i sos to nawet margartiha jest pyszna
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki