Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 14 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
U mnie była w niedzielę. Jak zwykle fantastyczna Tylko zrobiłam ciasto z połowy składników, bo 2 pizze to dla nas za dużo.
tak trzy jedna zwykla do ciasta i dwie takie plaskie na pizze specjalne.
ta do ciasta odwracam do gory dnem i na nia klade ta od pizzy, bo jak poloze na piekarniku na dole to sie przypali spod przynajmniej mi sie przypala
Ciasto rośnie a sosik już pachnie
“Sprzedałam” przepis bratowej, chwaliła bardzo
Pizza 😉 Piękna fota w avatarze
Miały być pieczarki na krokiety ale głód na pizze wygrał
jedyna pizza jakąmój syn jadł
Witam w kręgu uzależnionych
zrobiłam twoja pizze smoki ze świeżych drożdży bo akurat takie miałam a pisze to bo na pierwszych stronach zastanawiałyście sie czemu ciasto pachniało drożdżami otóż moje nie pachniało :D:D ale może z razcji tego(nie wiem specem kuchnianym nie jestem ) że zrobiłam najpierw zaczyn z drożdzy i na koncu dodałam do reszty skladników – mam nadzieje ze to dzieki temu a nie fuksowi
co nie zmienia faktu ze było przeeeeeeeeepyszne mieciutkie i pachnące
Miam. Dawno nie jadłam pizzy.
ja tylko taką pizzę przygotowuję;)
każdy zawsze pyta o przepis wiec odsyłam do forum….
po prostu pychotka
Ciasto na TĘ pizzę jest również IDEALNE na Magyaros lángos 🙂
Właśnie piecze mi się pizza w piekarniku aż ślina już mi leci 🙂
Piecze się
Zdążę?
Nie było szans
Ja też dzisiaj robię ale już po raz 3 🙂 pychaaa 🙂
Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy… I drugi 😉
Trochę gości mi się wczoraj przewinęło – najpierw koleżanka córki w porze obiadowej, potem nasi znajomi w porze kolacyjnej. WSZYSTKIM smakowało 🙂
Super przepis – i akurat na tyle łatwy, że jeszcze zdołam zrobić :D. Dzięki 🙂
Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy… I drugi 😉
Trochę gości mi się wczoraj przewinęło – najpierw koleżanka córki w porze obiadowej, potem nasi znajomi w porze kolacyjnej. WSZYSTKIM smakowało 🙂
Super przepis – i akurat na tyle łatwy, że jeszcze zdołam zrobić :D. Dzięki 🙂
Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy… I na specjalne życzenie po raz drugi 😉
Trochę gości mi się wczoraj przewinęło – najpierw koleżanka córki w porze obiadowej, potem nasi znajomi w porze kolacyjnej. WSZYSTKIM smakowało 🙂
Super przepis – i akurat na tyle łatwy, że jeszcze zdołam zrobić :D. Dzięki 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki