Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 15 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Ja też kocham proste przepisy 🙂
pomieszalam zwykla make z maka pełnoziarnistą, rewelacja!
pelnoziarnistej dalam 100g
Namówiłyście. Może w weekend poczynię
No i to jest TEN weekend 😀 zaraz zagniatam 🙂
Smoczysko – dam znać jak smakowało
Szkoda, że dieta idzie sobie weg, ale nie ma szans wygrać z pizzą
mniam mniam….
Ano mniam 😀
Mieliśmy jechać na działkę do rodziców i zrobiłam 3 duże na cały piekarnik z podwójnej porcji ciasta. Ale że Mały ma na coś uczulenie i wychodzenie na słonko zabronione – więc wczoraj obaliliśmy jedną w domu Na dziś druga, trzecią wywiozłam do Mamy Brat przeszcześliwy.
Własnie wcinam wersję bezmięsną:0 mniam
podbijam bo dzisiaj bedzie na obiadek
Piecze się 🙂
Właśnie pałaszuję, niebo w gębie 🙂
U nas też była wczoraj 🙂
Skoro polecacie to jutro zrobię na obiad
Smoki, dziękuję że napisałaś ten przepis na naszym forum- DZIĘKUJĘ!!!
Pizza jest przepyszna, właśnie ją zajadam, PYSZNOŚCI!!
Szukałam i znalazłam:) Wypróbuję:)
Obecnie robię tak: (odmiana wskazana:))
Tradycyjne ciasto na pizzę
500 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 250 ml ciepłej wody lub mleka, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki oliwy
Na początku należy rozgnieść drożdże z cukrem i ciepłą wodą, następnie dodać z 4 łyżki mąki, przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.
Następnie do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być dość miękkie. Jeśli ciasto będzie za twarde, należy dolać trochę wody. Po zagnieceniu dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść (niekoniecznie trzeba tak się bawić, można dodać od razu lub nawet wcale jeśli ktoś preferuje jak najmniej tłuszczu). Na koniec ciasto należy odstawić na około 10 minut, aby trochę wyrosło. Po tym czasie rozwałkować na placek, posmarować dowolnie przygotowanym sosem pomidorowym (ketcup, koncentrat pomidorowy, lub koncentrat + majonez itd. jak kto lubi z ulubionymi przyprawami, ziołami, czosnkiem) układać na nim wcześniej przygotowany farsz. Piec około 20-30 min.
Nie rób mojej pizzy! To samo zło! Tak uzależnia 🙂
Zrobię:) Na razie mężowi, bo sama jestem na diecie, ale sprawdzę jego reakcję, a niedługo na pewno sama spróbuję:D Kurcze, aż mnie to intryguje co w tej pizzy jest takiego:-))) Mój poniższy przepis też każdy chwali:) nie żebym śmiała startować do Twojej:)
Mlody wczoraj mial wyprawiana impreze urodzinowa. Jego zamowionym daniem byla pizza Smoki.
Zrobilam z podwojnej porcji, myslalam ze z racji calej masy innych smakolykow zostanie pizza.
Okazalo sie, ze moj tata ktory pizzy nie lubi zjadl ze smakiem, a tesc ktory uwielbia krytykowac dania stwierdzil, ze takiej pizzy w zyciu nie jadl. Skutek taki, ze pizza zniknela, a ja mam obiady na caly tydzien!!!
No coś w tym jest 😉
wyciagne, bo chore dzieci zmusily mnie do produkcji pizzy a nie ma lepszego przepisu
Szukałam ostatnio przepisu na dobrą pizzę i chyba znalazłam. Dzisiaj spróbuję ją zrobić, ale widzę same pozytywne opinie, więc nie może być zła!
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki