Ciasto:
300ml wody
1 łyżka oliwy
450 g maki
2 łyżeczki cukru
1 niepełna łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
Zagniatamy i niech sobie rośnie w cieple (objętość musi się zrobić co najmniej dwukrotna). Jak ktoś ma maszynę do chleba to cisto się wyrabia i rośnie w maszynie.
Po wyrośnięciu ciasto wystarczy na 2 duże pizze na cienkim cieście..
Takie placki niech wyrosną jeszcze 10-15 minut
Potem podstawa- sos pomidorowy: przecier i duuuzo przypraw: sól, czosnek, bazylia, oregano, cząber (proporcje mniej więcej takie, że na 1 płaską łyżeczkę bazylii, przypada 1 łyżeczka czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki cząbru i sól do osobistego smaku)
Sosem smarujemy pizze.
Ser.
Dodatki dowolne.
Piecze się w 180 stopniach 10-12 minut jeżeli jest cienka. 15 jeżeli gruba.
Ciasto jest puszyste a pizza bije na głowę to co dowożą na telefon
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Pizza by smoki
Zostawiam aż obeschnie i następnego dnia miche myje 😀 Ale zazwyczaj tak ciasto wyrobię, że micha mało co od ciasta się klei 🙂
Zabieram się za pizzę,
ale chciałam dopytać, czy woda ma być ciepła? Czy może to wszystko jedno?
tak, lekko ciepła – nie gorąca 🙂
ale smaka mi narobiłaś
Dzięki za odp 🙂
Nie wiedziałam, czy ktoś się odezwie, więc na wszelki wypadek dałam ciepławą, ale z tego co piszesz powinnam dać cieplejszą.
Teraz stoi w misce w piekarniku na 50 stopni i coś mi się wydaje, że drgnęło i chyba zaczyna rosnąć 🙂 🙂 🙂
Musi się udać, bo wszystkie składniki już czekają w gotowości (z piersiami w kostkę podsmażonymi z przyprawą kebeb na czele 🙂
Ja leję zwykłą w temperaturze pokojowej.
Pyszne bylo:)
Wygrzebuję
Faceci siedzą w kuchni i robią a ja leze z lapem w łóżku 😀
Mniam
u mnie ta pizza srednio raz w tygodniu. Dzisiaj tez. niestety nie dla mnie bom na diecie ale rodzinka skorzysta.
Ja robię jutro,innej nie jadamy:)
Hej, założyłam dzisiaj konto aby się was poradzić. Widzę, że jest tutaj dużo specjalistów od pieczenia
znalazłam wczoraj na allegro taki kamień:
czy ktoś może ma coś takiego i tego używał? Czy polecacie taki wynalazek?
znowu dzis robie….dziec nagadal kuzynowi jaka pyszna pizze robi mama i musze zrobic:mad:
Ciasto nie urośnie w zbyt ciepłej temperaturze – skoro podgrzewałaś miskę nad palnikiem to masz odpowiedź. Drożdzę nie lubia zimna, gorąca i przeciągów. Odstawiasz do rośnięcia w spokojne m-ce w temp pokojowej z daleka od otwartego okna i przeciągu, przykryte sciereczką. Wyrośnie.
Tego typu urządzenie odmieniło moje życie – idealne do zeskrobywania przyschniętej mąki, porcjowania ciasta, popychania pierogów do garnka itp itd. Serdecznie polecam
Ciku jak ja sie za Toba stesknilam!!!!
Jak sie czuja chlopcy? Jak wszystko?
Przepraszam za off topic.
Hehe, miło mi:) No to prawda że praktycznie jakos nie wchodze juz na forum, czasu mało, tematów dzieciowych mam przesyt:) Zaglądam na dział kuchnia i uroda.
Kacperk dużo lepiej, wciąż nie mówi, ale widzimy postępy. Ogromnie daleka droga przed nami, ale przynajmniej idzie do przodu. Kamilek ma już prawie trzy latka, dostał miesiac temu pierwszą szczepionkę na polio i jest ok. Rozwija się, dzięki Bogu, normalnie.
Ja tez przepraszam za off topic. Pozdrawiam !!!
A ja Ci dziękuje za ten off topic 🙂
Martwiłam sie
pochwalę się, że mi się udało – wyszła wspaniała – rzeczywiście lepsza niż ta z dowozu – przynajmniej wiem co na pizzy
bałam sie trochę, bo wyrobione ciasto nie powiększyło dwukrotnie swojej objętości ale i tak rozdzieliłam na dwa placki i wyszły dwie super pizze
dzięki za przepis!
Kaska, cos Ty zrobila!!??
Bedziesz teraz skazana na robienie tej pizzy
I będziesz mnie przeklinała
🙂 Miło mi
Znasz odpowiedź na pytanie: Pizza by smoki