Na życzenie Smoki zakładam nowy wątek z przepisami według Dukana.
Wiem, ze jest tego sporo w sieci – ale nie ma to jak swoje 🙂
Wpisujcie dziewczyny !I zawsze tutaj możemy coś skorygować jeśli któraś zrobi coś nie tak.
DZIĘKI KASIASTEJ MAMY PIĘKNIE POUKŁADANE PRZEPISY
Kasia pozwolisz, ze je tu podepnę :
MENU :
Obiadowe:
Sałatki, przekąski,chlebek,owsianka:
Łakocie:
UWAGA : W FAZIE PROTEINOWEJ JEMY (P)A W FAZIE PROTEINY + WARZYWA JEMY (P) ORAZ (P+W)
Ja na początek opisze wczorajszy obiad
Moje niby GOŁĄBKI (p+w)
-mięso mielone
-cebula
-przecier pomidorowy
-kapusta
Kapuste przegotowałam. Mielone z cebulą wrzuciłam na tefolonową patelnie dodałam kieliszek wody coby nie przywarło i poddusiłam. Na koncu dodałam przecier.W garnku wlałam trochę wody ułozyłam kapuste, potem mięso i znów kapuste. Na wierzch zrobiłam sos- pół szklanki wody, 2 lyzki przecieru, lyzka maki kukurydzianej i zalałam wszystko. To wszystko poddusiłam z jakies 15 min.I gotowe.Dało się bez oliwy – w co nikt mi nie wierzył 🙂
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy
Tortilla by
Placek na teflonie z – porcji otrębów
– jajka
– odrobiny mleka – usmażony jako naleśnik.
Farsz – kurzy cyc albo kurczak wędzony, dużo sałaty, ogórek, papryka…
Ryba w occie
Przepis na 4 filety - ja miałam z dorsza
Rybkę usmażyć po dukanowsku posoloną i popieprzoną;)
Zalewa
– 1l [4 szklanki] wody
– 1/4l [1 szklanka] octu
– 2 łyżeczki gorczycy
– 5-6 ziarenek ziela angielskiego
– 5-6 ziarenek pieprzu
Całość prócz octu zagotować, na końcu dodać ocet. Rybę zalewać gorącą zalewą.
Najsmaczniejsze jest jak przejdzie – czyli dopiero na drugi dzień.
Tą zalewę można też zastosować do grzybków, a jak dodać 2 liście laurowe to do ogórków również.
”SCHABOWE” by Kamelia:
Kurzy cyc, rozbity, posolony, popieprzony, posmarowany musztardą i opanierowany otrębami, usmażony na suchej patelni… Było pyszne! Wcale nie jak dietetyczne!
KURCZAK W PORACH by Kamelia:
Udko kurze – wyciąć kości, usunąć skórę. Upiec w folii obłożone dużą ilością pora pokrojonego w krążki. Im dłużej się piecze, tym lepsze – mięciutkie, soczyste. A jak się piecze jeszcze dłużej (i foli musi być na dobrą stronę odwrócona) to nawet z folii wychodzi rumiane jak normalnie pieczony kurak. Por wspaniale karmelizuje. Polecam gorąco.
Chlebek – pyszny plaskacz z piekarnika
3 łyżki otrąb owsianych lub 2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego naturalnego
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
Białko ubijam, następnie pozostałe składniki wrzucam do ubitych białek, zamieszać i siup na blaszke (mam silikonową więc nie muszę wykładać papierem do pieczenia, zwykłą pewnie trzeba) i do piekarnika na ok. 25-30 min 180 st.
Na jednej blaszce (a mam małe) mieszczą mi się dwie porcje, a że dwie blaszki mieszcza mi się na raz w piekarniku więc zawsze robię porcje na 4 dni, po upieczeniu dzielę na kawałeczki i na porcje dzienną i przechowuję w lodówce w plastykowym pojemniczku. Po tygodniu przechowywania są nadal super – sprawdzone.
Przed zjedzeniem wrzucam tylko na kilka sekund do mikrofali, żeby był cieplutki.
I wychodzi coś takiego:
PIERNIK
PIERNIK (Faza P – porcja na dwa dni)
6 jajek
6 łyżek otrębów owsianych (zmielonych w malakserze !!!)
4 łyżki słodzika do pieczenia
2 łyżeczki błonnika kakaowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywno,wsypać słodzik i dalej miksować. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć łyżką do muffinkowej formy i piec 30 min. w temp.180 st.
Doznania: ciastka lekko suchawe (dlatego następnym razem dodam łyżkę jogurtu), ale nawet fajne i można wziąć ze sobą w podróż i do pracy i nie ma obciachu.
Na talerzyku porcja na 1 dzień.
Mam jedną silikonową forme do tradycyjnych muffinek i jedną do mini babeczek (każda po 6 sztuk i tak upiekłam – ciasta wystarczyło idealnie).
PS. Aż prosi się, żeby polać je polewą czekoladową, ale o tym to możemy zapomnieć, hihiihihih
Przepis na rybę
– filet z ryby (koniecznie ze skórą)
– jajko ugotowane na twardo
– kostka rosołowa
– koperek
filet z ryby gotujemy w wodzie z kostką rosołową dosłownie 5-7 min, wykładamy na talerz.
Jajko kroimy w kostkę i wrzucamy na krótko na patelnię (dodaję trochę parafiny w oryginalnym przepisie jest masło) i dodajemy pokrojony koperek. Wykładamy na porcję ryby
PYSZNE CYCKI 😉
piersi z kurczaka przyprawiamy, zostawiamy na noc zalane w kefirze, następnie obtoczyć w otrębach i piec w piekarniku na papierze do pieczenia 20 min. Super na ciepło jak i na zimno 😉
Rolada z piersi kurczaka
Rolada z piersi kurczaka (faza P + W)
porcja na 1 raz/osobę
1 pierś kurczaka
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 ogórka kwaszonego / konserwowego
1/2 szt. marchewki
1/4 małej cebulki
dodatkowo :
1-2 szt. pory
Pierś z kurczaka rozbić, posmarować musztardą i położyć na niej cieniutkie słupki marchewki (żeby się dogotowała i była chrupka, a nie twarda), ogórka i kawałek cebulki. Zawinać i spiąć wykałaczką (ja mam silikonowe zaciski). Wsadzić zawijasy do folii do pieczenia i na wierzch pokrojonego w talarki pora i buch do piekarnika na ok. 1 godz.
W połowie pieczenia można odwrócić tak jak Kamelia proponowała (bo ten pomysł z porą to od niej – dzięki ci dobra kobieto 🙂 )
Robi się szybko, wychodzi zawsze (a robiłam już kilka razy ) NIEBO W GEBIE!
A wyglada to tak:
Kluchy leniwe wersje P i P+W
Podstawowy przepis:
100g serka homo (można dać mniej serka i wtedy są twardsze)
1 jajo
3 łyżki otrębów zmielonych na mąkę
Wszystko bełta się widelcem i nakłada łyżką na wrzątek. Łyżkę każdorazowo moczę we wrzątku i kluchy ładnie od niej odchodzą. Jak wypłyną to po minucie są gotowe.
Wersja P – na słodko
Do ciasta dodaję kilka kropel aromatu i łyżeczkę słodzika. Kluchy posypuję cynamonem.
Wersja P+W – na słono
Do ciasta dodaję szczyptę soli. Zjadam z uduszoną bez tłuszczu cebulką i pieczarkami.
FLACZKI Z CYCKÓW
Gotujemy chudy rosół na kurce. Jak już będzie ugotowany, to wyciągamy mięsko, siekamy je na kawałki i wrzucamy z powrotem do rosołu. Dolewamy duuuużo maggi, wsypujemy duuuużo majeranku i ostrej papryki i chwilę gotujemy. Jak możemy jeść warzywka, to dodajemy jeszcze rozgniecioną widelcem marchewkę. A jak nie możemy jeść warzyw, to jemy saute, a marchewkę zżera dziecko, albo jak u mnie – mąż.
Zupka szybka, pyszna i pożywna.
Smacznego
niby spanikopita
250 g odtluszczonego twarogu
250 g fety light (ale mysle, ze np. serek do smarowania pieczywa typu filadelfia czy inny cud (byle mieszac smaki)
1 cebula
dwa zabki czosnku
2 jajka
ok. pol kilograma dobrze oplukanego szpinaku (najlepiej baby)
cebule posiekac i udusic na patelni z czosnkkiem (po prostu w niewielkiej ilosci wody), przyprawic sporo pieprzem, sola, galka muszkatolowa i jakas przyprawa, ktora nam smakuje (np. koperek, kminek, papryka, co nam podchodzi))
twarog i ser rozdrobnic, wymieszac z zoltkami z jaj, szpinakiem (trzeba reka raczej) i cebula
bialka ubic na piane i delikatnie wymieszac z reszta
mozna dodac troche wedzonego miesa do srodka
upiec na papierze w piekarniku ok 190 stopni az sie wszystko ladnie w srodku wysuszy
w czasie pieczenia, gdyby sie na wierzchu przypalalo, posmarowac jogurtem
normalnie taka mase zawija sie w filo, ale z braku laku robie taka bez “opakowania”
nie wyglada super elegancko, ale jest dosc smaczne
i jeszcze “czekoladowy placek” (jak sie dobrze przypilnuje, prawie brownies z tego wychodza :D)
odtluszczone mleko w proszku (mam takie z 1.5% tluszczu i bez dodatku cukru), ok. 3 czubate lyzki
lyzka odtluszczonego kakao (mam 1.5% i 12% i to ciensze, niestety, nie robi szalu, wiec warto dac mniej tego bardziej tlustego)
3-4 lyzki plynnego mleka odtluszczonego (dalam laciate 0%)
slodzik (im wiecej, tym slodsze, dalam minimalnie, okolo 1 lyzki)
i do tego 2-3 lyzki otrebow, ale tych grubych
i zoltko
bialko ubic
polaczyc i wylac do pojemnika
ok 5 minut w mikrofali i wychodzi ersaz czekoladowego ciasta
MAKARON, np. do spagetti
Znalazłam w sieci przepis na dukanowski a`la makaron. Zrobiłam dziś do niego sos bolonese z mielonego kurczaka i indyka.. pyyyycha było.
Makaron robimy z placka dukanowskiego:
– 1 jajo
– 3 łyżki otrębów owsianych
– 1 łyżka serka homo
Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilę żeby “wióry” nasiąkły. Grzejemy patelnię z kropelką oliwki wytartą ręcznikiem papierowym i wlewamy masę. Rozsmarowujemy równomiernie i na średnim ogniu pieczemy, potem delikatnie odwracamy i z pieczemy z drugiej strony.
A potem studzimy trochę, zwijamy w rulon i tniemy w cienkie paseczki – i mamy makaron
Mój błąd był taki, że zrobiłam na średniej wielkości patelni i wyszedł dość gruby ten placek. Chyba lepiej rozsmarować ciasto na dużej patelni, bo wtedy makaron będzie cieńszy.
Smacznego 😉
miesno-warzywna zapiekanka
mieso obsmazam na suchej patelni z oregano (kurczak, indyk, cos co sie szybko gotuje) albo przyprawami, ktore mi podchodza
wrzucam cebule w raczej sporych kawalkach (gotuje wolno, zeby ppuscila soki raczej niz dolewac wode), czosnek, odrobine marchwi, papryki w paseczkach i pomidora
staram sie tego nie rozgotowac na puree, raczej niech sie trzyma do kupy
wszystko wykladam do naczynia zaroodpornego i zalewam mikstura z jogurtu z jajem i odrobina maki kukurydzianej (mozna sobie make podarowac, wtedy trzeba dluzej czekac, az sie zetnie), przyprawiona galka muszk. sola i pieprzem
do pieca na 180stopni, po 20 minutach gotowe
na goraco b. dobre (polewam sosem pomidorowym z chili), na zimno tez (biore czesto do pracy, bo sie ladnie w jednym kawalku trzyma)
BEZY
Białka ubite na maxa plus słodzik plus piekarnik na 150 st. ok. 1,5 godz.
Hmmmm… przyznaję że zanim się upiekły, a piekłam na 2 blaszkach to jedną zeżarłam, wyciagając pojedyńczo beziki z pieca.
I nie są takie dobre jak prawdziwe, ale co mi tam…. już ich nie ma – “ostały się jeno fotki” 😀
kochane, odklejam ten caly watek, wyjasniam dlaczego w podwieszonym
w razie czego, wchodzcie do tego watku przez wspolny dla wszystkich diet podwieszony watek
Pieczarki faszerowane
Wybrać duże grzyby.Umyć i odciąć nóżki. Posiekac nóżki z czosnkiem i zieloną pietruszką, posolić, popieprzyć i dodac kilka łyżeczek chudego mleka. Upiec ten farsz w piekarniku lub na patelni.
Wypełnić farszem kapelusze i wstawić do pieca. Po upoiczeniu dodać kilka kropel oleju parafinowgo. ( ja nie daję)
nie-wiem-co na slodko (wsparcie w przypadku pe-em-esu, ktore rewelacyjnie dziala na mnie)
4 bialka ubilam na sztywno ze slodzikiem (moze ze dwie lyzki, moze ciut wiecej – nie przepadam za wybitnie slodkim smakiem i to co wyszlo, bylo lekko slodkie, takie w sam raz dla mnie)
do tego ze dwie plaskie lyzki odtluszczonego kakao
przelozylam do osobnej miski
zoltka utarlam mikserem z 1.5 lyzki odtluszczonego mleka w proszku (1.5%), dodalam aromat rumowy, 1/3 lyzeczki sody i 2 plaskie raczej lyzki maki kukurydzianej
potem recznie wymieszalam obie masy i do pieca na dosc krotko (moze z 15 minut) w dosc wysokiej temp (200stopni)
wyszlo dosc twarde na wierzchu, ale zawinelam w folie i juz po kilku minutach zrobilo sie przyjemnie miekkie
zjadlam w plastrach, posmarowane jogurtem jak chleb
mysle, ze moze dodanie do masy ok. 2 lyzek jogurtu mogloby ulepszyc wypiek – poki co, jem nawet z przyjemnoscia i ten potworny pe-em-es czuje sie chwilowo nasycony;)
i foto:
a’la flaki
a’la flaki bo ja nie cierpię podrobów, a chciało mi się czegoś na ostro no i sobie wymyśliłam i dogodziłam, hihiihhii
Piersi kurczaka plus grzyby boczniaki pokrojone w cienkie paski plus dozwolona kostka rosołowa plus przyprawa flakowa (wiem przypraw gotowych lepiej nie używać, no cóż, wrrrrr) plus czosnek plus majeranek plus do doprawienia sos sojowy/magii. Gotowałam ok. 30 min. ot i cała filozofia. A obiad dla całej rodziny, mój niedietujący mąż też latał do kuchni do gara po dokładki.
Wyszło takie coś, mi baaaaaaardzo smakowało i było na ostro tak jak chciałam…
Bakłażany grilowane z mięskiem mielonym
Zrobiłam to wczoraj i byłam w niebie 🙂
Potrzebne:
Bakłażan
Papryka
Pieczarki
Cebula
Czosnek
Mieso mielone wołowe lub drobiowe
Jogurt naturalny
sól pieprz bazylia
Bakłażany kroję wzdłuż w plastry grubości 0.5 cm. Solę i odstawiam na 15-30min (im dłużej tym lepiej) alby odeszła z nich woda. Ta wode odlewam i bakłażany lądują na patelni grilowej.
W tym czasie podsmażam na teflonie pozostałe składniki i przyprawiam dowoli tym na co mam akurat ochote- wczoraj była tylko bazylia coby nie przeginac :).
Gdy bakłażany są ok rozkładam je w żaroodpornym naczyniu.Zalewam to jogurtem z czosnkiem tak by się ten (być może może być to jeszcze zmieszane z jajkiem ale nie miałam akurat). Na to znowu bakłazany i znów jogurt. Wstawiam na chwilę do piekarnika coby się razem przegryzło i za chwilę zjadam ze smakiem.Gdyby tam było jajko to oczywiście dłużej trzeba trzymać by się ścieło.
Miałam zorbić zdjęcie ale zjadłam szybciej niż po aparat sięgnełam 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy