Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂


M&M

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

  1. Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

    ja bede pomagac przy robieniu ogorkow kiszonych i papryki na slodko z cynamonem:)
    a sama sprobuje zrobic na zime ogorki po chinsku i salatke szwedzka..
    poki co czekam na urlop:)

    D&G

    • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

      a jak się robi ogórki po chińsku?
      Brzmi smakowicie…
      Mam jeszcze trochę ogórków na ogródku ale to już ostatnie podrygi może ugałoby się coś jeszcze zrobić z nich

      rrenya z Nutką (24.VIII.2005)

      • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

        To co napisałam to właśnie przepisy… 🙂 Ja nigdy nie robię z proporcji… Liczy się bardziej “metodologia” niż proporcje. 😉

        • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

          Nic nie robię 🙁 Nie marynuję, nie smażę, nie mrożę – czas acząć, wreszcie mam dla kogo! Super, że założyłaś taki wątek – może czegoś się nauczę. A jak czytam przepisy…hmm… ślinka leci…

          • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

            Aż się nie mogę doczekać wyjazdu na działkę… cała jest obsypana jagódkami. Już zrobilam Ctrl C – Ctrl V – wydrukuję i na działce wypróbuję… tylko czy będą jeszcze jagódki?

            • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

              przetworów nie robie
              na zime mroze jedynie hurtowe ilosci posiekanej pietruszki i koperku oraz grzyby
              ups, przepraszam, w tym roku zamrozilam tez troche truskawek

              Ewa i Krzyś

              • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                mmm, mniam, ale mi narobiłaś smaku 🙂 te brzoskwinie z wanilią muszą być pyszne 🙂

                Kinga, Łucja (3,5l) i Piotruś (3 m-ce)

                • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                  oj, zazdroszcze talentu i zaciecia
                  w polsce robilam rozne przetwory owocowe, teraz juz razej nie, tutaj nawet zima jest swiezy owoc i wcale nie musi edrowac z poludnia hiszpanii
                  brakuje mi ogorkow kiszonych (ogorki gruntowe to wieeeeeelka rzadkosc)
                  robie za to piklowane cukinie wg australijskiego przepisu znajomych
                  robie i zjadam wlasciwie na biezaco:)
                  a szkoda, bo te ladniejsze drobne cukinki mozna kupic tylko teraz

                  Alek&Adach

                  • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                    zachęcająco to wszystko opisałaś.
                    ja robię tylko owoce, w tym roku np. wiśnie drylowane zasypywane cukrem. wiśnie i truskawki zamrażam, w zimie pycha! eksperymentem który się sparawdził były dżem z jabłek i śliwek węgierek. nie używam cukru żelującego, nie smakuje mi.

                    • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                      Paryczki przywiozl mi brat – sa suszone, maja ok. 1 cm. dlugosci. Wiem tez, ze mozna je kupic w niektorych sklepach. Poszukaj.

                      Kasia 14.02.03

                      • Ogórki po chinsku

                        Ogórki po chińsku (ze swieza papryczka chilli zwane po syczuansku)
                        – 3 kg ogórków gruntowych,
                        – 2 garście soli,
                        – 3 główki czosnku,
                        – 3-4 łyżeczki chili,
                        – 8-12 łyżek oleju,
                        -1/2- 2/3 butelki octu 1/2 l,
                        – 0,5-2 szklanki cukru.

                        proporcje musisz sama sobie dobrac, jedni wola bardziej slodkie, inni bardziej kwasne albo ostre.
                        ogórki pokroić na grube plastry i włożyć do dużego słoika zasypać solą po 12 godzinach odlać wodę, zmiażdżony czosnek dodać do ogórków, chili i wymieszać, zagotować olej i gorącym zalać ogórki, zagotować ocet z cukrem i też zalać. Można jesc nastepengo dnia.
                        W słoiki jeszcze nie kladlam, w tym roku bedzie pierwszy raz:)
                        Uwielbiam ta salatke, w zaden sposob nie moge sie nia nasycic.. gdyby nie ten czosnek jadlabym ja na sniadanie, obiad i kolacje
                        Smacznego!

                        D&G

                        • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                          Nie robię:( dżem jak mi potrzeba kupuję w sklepie i ogórki etc. tak samo.. Ale podziwiam Cię niemożebnie i zazdroszczę talentu!:)

                          Chyba raz ogórki z mężęm zrobiliśmy. Ależ byliśmy dumni! I to bardziej mąż niż ja robił…


                          Jeremi i Matyś

                          • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                            moge prosic ten przepis na piklowane cukinie?

                            D&G

                            • Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                              brzmi smakowicie:)
                              przepis zapisany:)

                              D&G

                              • dziewczęta…potrzebuję przepis na sprawdzone przepisy: konserwowe, kiszone, sałatkę szwedzką, może coś ze śliwek….. jabłek…….
                                z góry dziękuję:)

                                • Zamieszczone przez DNA
                                  Ogórki po chińsku (ze swieza papryczka chilli zwane po syczuansku)
                                  – 3 kg ogórków gruntowych,
                                  – 2 garście soli,
                                  – 3 główki czosnku,
                                  – 3-4 łyżeczki chili,
                                  – 8-12 łyżek oleju,
                                  -1/2- 2/3 butelki octu 1/2 l,
                                  – 0,5-2 szklanki cukru.

                                  proporcje musisz sama sobie dobrac, jedni wola bardziej slodkie, inni bardziej kwasne albo ostre.
                                  ogórki pokroić na grube plastry i włożyć do dużego słoika zasypać solą po 12 godzinach odlać wodę, zmiażdżony czosnek dodać do ogórków, chili i wymieszać, zagotować olej i gorącym zalać ogórki, zagotować ocet z cukrem i też zalać. Można jesc nastepengo dnia.
                                  W słoiki jeszcze nie kladlam, w tym roku bedzie pierwszy raz:)
                                  Uwielbiam ta salatke, w zaden sposob nie moge sie nia nasycic.. gdyby nie ten czosnek jadlabym ja na sniadanie, obiad i kolacje
                                  Smacznego!

                                  D&G

                                  robię ciut inaczej

                                  5 kg ogórków ostrugać i pokroić w słupki, osolić 8 łyżkami soli, odstawić do zmozenia na 6 godzin.
                                  Następnie odcisnąć sok z ogórków. Zagotować 1 kg cukru, 3 szklanki octu 10%, 16 łyżek oleju.
                                  Pokroić w plastry 2-4 główek czosnku. Ogórki posypać czosnkiem i 1-2 łyżkami chilli.
                                  Wymieszać razem
                                  Do ugotowanej gorącej zalewy włożyć ogórki, wymieszać. Lekko sparzyć. Zostawić na 12 godzin.
                                  Wkładamy do słoików. Nie gotować

                                  są to jedyne przetwory które robię 😀
                                  i przez cała zimę zajadam sie tymi ogórasami
                                  do samodzielnego robienia zmusiła mnie siostra która zamkneła przede mną swoja piwniczkę 😀

                                  • Dżemik brzoskwiniowy z płatkami migdałów by Vievioorka.

                                    Ma tylko jedną wadę – chłopaki wyżerają z garnka.

                                    • Zamieszczone przez smoki
                                      Dżemik brzoskwiniowy z płatkami migdałów by Vievioorka.

                                      Ma tylko jedną wadę – chłopaki wyżerają z garnka.

                                      jest tu gdzies przepis?

                                      • Zamieszczone przez kiara

                                        jest tu gdzies przepis?

                                        Smażysz brzoskwinie. Słodzisz jeżeli trzeba (ja nie słodziłam bo smażyłam brzoskwinie razem z gruszkami). Przed zapakowaniem do słoików sypiesz płatki migdałów. Pasteryzujesz.

                                        • fajny ten dzemik z migdałami,
                                          ja też robię przetwory,
                                          najbardziej jestem dumna z konfitury gruszkowej z cytryna
                                          w tamtym roku smażyłam też powidła śliwkowe – zniknęły w przeciągu dwóch miesięcy

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general