Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂
M&M
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
ja bede pomagac przy robieniu ogorkow kiszonych i papryki na slodko z cynamonem:)
a sama sprobuje zrobic na zime ogorki po chinsku i salatke szwedzka..
poki co czekam na urlop:)
D&G
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
a jak się robi ogórki po chińsku?
Brzmi smakowicie…
Mam jeszcze trochę ogórków na ogródku ale to już ostatnie podrygi może ugałoby się coś jeszcze zrobić z nich
rrenya z Nutką (24.VIII.2005)
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
To co napisałam to właśnie przepisy… 🙂 Ja nigdy nie robię z proporcji… Liczy się bardziej “metodologia” niż proporcje. 😉
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
Nic nie robię 🙁 Nie marynuję, nie smażę, nie mrożę – czas acząć, wreszcie mam dla kogo! Super, że założyłaś taki wątek – może czegoś się nauczę. A jak czytam przepisy…hmm… ślinka leci…
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
Aż się nie mogę doczekać wyjazdu na działkę… cała jest obsypana jagódkami. Już zrobilam Ctrl C – Ctrl V – wydrukuję i na działce wypróbuję… tylko czy będą jeszcze jagódki?
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
przetworów nie robie
na zime mroze jedynie hurtowe ilosci posiekanej pietruszki i koperku oraz grzyby
ups, przepraszam, w tym roku zamrozilam tez troche truskawek
Ewa i Krzyś
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
mmm, mniam, ale mi narobiłaś smaku 🙂 te brzoskwinie z wanilią muszą być pyszne 🙂
Kinga, Łucja (3,5l) i Piotruś (3 m-ce)
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
oj, zazdroszcze talentu i zaciecia
w polsce robilam rozne przetwory owocowe, teraz juz razej nie, tutaj nawet zima jest swiezy owoc i wcale nie musi edrowac z poludnia hiszpanii
brakuje mi ogorkow kiszonych (ogorki gruntowe to wieeeeeelka rzadkosc)
robie za to piklowane cukinie wg australijskiego przepisu znajomych
robie i zjadam wlasciwie na biezaco:)
a szkoda, bo te ladniejsze drobne cukinki mozna kupic tylko teraz
Alek&Adach
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
zachęcająco to wszystko opisałaś.
ja robię tylko owoce, w tym roku np. wiśnie drylowane zasypywane cukrem. wiśnie i truskawki zamrażam, w zimie pycha! eksperymentem który się sparawdził były dżem z jabłek i śliwek węgierek. nie używam cukru żelującego, nie smakuje mi.
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
Paryczki przywiozl mi brat – sa suszone, maja ok. 1 cm. dlugosci. Wiem tez, ze mozna je kupic w niektorych sklepach. Poszukaj.
Kasia 14.02.03
Ogórki po chinsku
Ogórki po chińsku (ze swieza papryczka chilli zwane po syczuansku)
– 3 kg ogórków gruntowych,
– 2 garście soli,
– 3 główki czosnku,
– 3-4 łyżeczki chili,
– 8-12 łyżek oleju,
-1/2- 2/3 butelki octu 1/2 l,
– 0,5-2 szklanki cukru.
proporcje musisz sama sobie dobrac, jedni wola bardziej slodkie, inni bardziej kwasne albo ostre.
ogórki pokroić na grube plastry i włożyć do dużego słoika zasypać solą po 12 godzinach odlać wodę, zmiażdżony czosnek dodać do ogórków, chili i wymieszać, zagotować olej i gorącym zalać ogórki, zagotować ocet z cukrem i też zalać. Można jesc nastepengo dnia.
W słoiki jeszcze nie kladlam, w tym roku bedzie pierwszy raz:)
Uwielbiam ta salatke, w zaden sposob nie moge sie nia nasycic.. gdyby nie ten czosnek jadlabym ja na sniadanie, obiad i kolacje
Smacznego!
D&G
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
Nie robię:( dżem jak mi potrzeba kupuję w sklepie i ogórki etc. tak samo.. Ale podziwiam Cię niemożebnie i zazdroszczę talentu!:)
Chyba raz ogórki z mężęm zrobiliśmy. Ależ byliśmy dumni! I to bardziej mąż niż ja robił…
Jeremi i Matyś
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
moge prosic ten przepis na piklowane cukinie?
D&G
Re: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
brzmi smakowicie:)
przepis zapisany:)
D&G
dziewczęta…potrzebuję przepis na sprawdzone przepisy: konserwowe, kiszone, sałatkę szwedzką, może coś ze śliwek….. jabłek…….
z góry dziękuję:)
robię ciut inaczej
5 kg ogórków ostrugać i pokroić w słupki, osolić 8 łyżkami soli, odstawić do zmozenia na 6 godzin.
Następnie odcisnąć sok z ogórków. Zagotować 1 kg cukru, 3 szklanki octu 10%, 16 łyżek oleju.
Pokroić w plastry 2-4 główek czosnku. Ogórki posypać czosnkiem i 1-2 łyżkami chilli.
Wymieszać razem
Do ugotowanej gorącej zalewy włożyć ogórki, wymieszać. Lekko sparzyć. Zostawić na 12 godzin.
Wkładamy do słoików. Nie gotować
są to jedyne przetwory które robię 😀
i przez cała zimę zajadam sie tymi ogórasami
do samodzielnego robienia zmusiła mnie siostra która zamkneła przede mną swoja piwniczkę 😀
Dżemik brzoskwiniowy z płatkami migdałów by Vievioorka.
Ma tylko jedną wadę – chłopaki wyżerają z garnka.
jest tu gdzies przepis?
Smażysz brzoskwinie. Słodzisz jeżeli trzeba (ja nie słodziłam bo smażyłam brzoskwinie razem z gruszkami). Przed zapakowaniem do słoików sypiesz płatki migdałów. Pasteryzujesz.
fajny ten dzemik z migdałami,
ja też robię przetwory,
najbardziej jestem dumna z konfitury gruszkowej z cytryna
w tamtym roku smażyłam też powidła śliwkowe – zniknęły w przeciągu dwóch miesięcy
Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)