Właśnie postanowiłam się wykazać w ostatnich podrygach wolności przed pójściem do pracy. I wzięłam się za przetwórstwo domowe. Zazwyczaj robiłam sobie niewiele, ot, ogóreczki ale kiszone na teraz, nie do słoików, powidełko śliwkowe, czy tak jak w zeszłym roku parę słoiczków owoców czyli konfiturki na cukrach żelujących. A w tym roku oszalałam jak to mąż określił, bo zrobiłam już konfitury z truskawek, brzoskwiń, porzeczek białych, czerwonych, czarnych, wiśni, agrestu, borówek. Czekam jeszcze na maliny i morele. Z kilku słoiczków jestem dumna szczególnie – borówki (czarne jagody 🙂 z cynamonem na brązowym cukrze oraz cudowne konfitury z brzoskwiń z płatkami migdałów i wanilią – po prostu słońce zamknięte słoiku 🙂 Na zimę jak znalazł tylko czy doczeka do zimy? 😉
A Wy coś przetwarzacie? Jeżeli tak to co? Myślę o jakiś fajnych przetworach warzywnych, ale nie mam żadnych przepisów na coś oryginalnego. Może coś robicie i mi podsuniecie pomysł, ale to i tak już pewnie za rok… 🙂
M&M
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)
A ja jestem leniwa i nie robię przetworów
Jak coś potrzebuję to kupuję albo od mamusi dostaję 😀
aż się mi ciśnie na usta po raz enty: siostro
Ewidentnie nas rozdzielono 😉
wspomnieniowo – jaki pączek 😉
ja jestem maniakiem przetworów,
odkąd jestem na swoim przetwarzam, ogórki, na kiszone, w chilli, w curry, w musztardzie, szwedzka, paprykę marynowaną, mrożoną, owoce, kompoty, wina, mrożę, warzywa przerabiam typu koperki, natki,pomidory na przeciery, zielone
a tak to mniej więcej rok temu wyglądało, to część mojego przetwórstwa
bardzo lubie robić przetwory, ale robię tylko z owoców, dżemy i soki, kazda ilość pójdzie 😉 nie uznaję tylko żadnych wspomagaczy typu żelfix czy cukier żelujący. tylko owoc i cukier.
i baaardzo dużo mrożę (wszystkie owoce plus natka pietruszki, selera i koper i oddzielnie gałazki tychże oraz groszek, cukinia, fasolka itd)
A mogę prosić o przepis na papryki z ogórkiem i cebulką na słodko.
A mogę przepis na te konfitury gruszkowe z cyrtyną.
Płatki migdałów prażysz na patelni przed wsypaniem do gara z przesmażonymi brzoskwiniami
Mówisz? Zeżarli nawet bez prażenia
PODZIWIAM HIHI JA TYLKO OGORKI KISZONE ZDAZYLAM ZAPRAWIC 29 SLOIKOW I 7 NA SLODOKO-KWASNO NIE WIEM CZY JESZCZE BEDZIE MI SIE CHCIALO ROBIC HI JAKOS NIE PRZEPADAM ZA DZEMAMI HM….
DRZEM Z CUKINI Z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej pycha ;-)przepis sprawdzony;-) robię również inne przetwory jak drzemy śliwkowy ogórki kiszone ogórki po chińsku marchewkę w słoiki na zupkę i do sałatek soczki z malin…
przetwory
ja robię sok z aronii pycha
przerobiłam 50 kg ogórków na kiszone, w musztardzie i w chilli
jako ciekawostkę napiszę, że w baniakach po wodzie 5 l robiłam kiszone – dla mnie nowość podobno wychodzą pyszne
Podasz przepis? Pliiiiz 🙂
ale dałaś czadu:)
ja dopiero 5 kg 🙂
a masz moze przepis na konserwowe ogórki???
nie robię ale siostra robi, wieczorem wklepię
całkiem fajne, teściowa kiedyś robiła
bardzo proszę:)
uwielbiam a zginął mi mój przepis:(
a ja 60kg na korniszony, salatke szwedzką, kiszone i ogórki po brazylijsku (to ostatnie wlasciwie jeszcze mnie czeka dzisiaj – zostalo mi na to 2,5 kg ogórków).
W baniakach robi kilka znajomych mi osob – wychodzą im takie jak ze słoika 😉
Nic więcej nie chciało mi sie robić, ale kto wie….
Znasz odpowiedź na pytanie: Robicie przetwory? Jakie? ( i chwalę się)